IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нестабилност обхваща отслабена Европа, а наблизо се навъртат глобални хищници

Континентът е разделена къща, в която няма сговор дори за ежедневни въпроси

16:01 | 02.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Смущаващ също е начинът, по който голяма част от европейското мнение изглежда приема незаконните отблъсквания и рутинно малтретиране на търсещите убежище, независимо дали в лагери в Либия, или на плажовете на Гърция, в нарушение на правото на ЕС. Това отразява друга самонанесена рана: засиленото влияние на ксенофобските, десни популисти и повторното нормализиране на ултранационалистическата политика в цяла Европа.

Ако европейците няма да отстояват западните демократични ценности в свят, превзет от клонинги и подражатели на Доналд Тръмп, кой ще го направи? За съжаление, те не могат да се надяват на Великобритания. Страната под управлението на Борис Джонсън вече не е доверен приятел, а само отправя словесни нападки и се подиграва отстрани, като се превърна в друга периферна конфликтна зона за ЕС. 

Британският министър на отбраната Бен Уолъс използва свързаните кризи между Беларус и Украйна, за да проправи политиките зад Brexit и да сключи оръжейни сделки с Варшава и Киев. Показателно е, че Великобритания изпрати войски, а не хуманитарна помощ, на полската граница.

Епохата на нестабилност в Европа също дължи много на събития извън нейния контрол. Не са рядкост прогнозите, че Тръмп ще се опита да взриви това, което Франклин Рузвелт определи „арсенал на демокрацията“ и западния съюз с него. А той може да опита отново.

Малцина прогнозираха, както Меркел вече призна, че Китай ще се появи като такъв доминиращ, икономически агресивен, антидемократичен глобален конкурент.

Президентът на САЩ Джо Байдън уверява европейците, че НАТО, дори след Афганистан, е от жизненоважно значение, както винаги. Но неговата остра видео среща на върха с китайския президент Си Дзинпин показа къде е истинският му фокус.

Путин вижда това и надушва кръв. Доставката на газ в Европа е една точка на налягане. Скритите кибератаки са друго. Неспособността на Европа да накара Путин да плати сериозна цена за агресията в Грузия и Крим, неговото унищожаване на руската демокрация, опитите за намеса в чужди избори и физическите и правни атаки срещу Алексей Навални засилват чувството за упадък на влиянието.

По темата за Китай няма нищо, което даже да намеква за единен фронт. Такава слабост насърчава други хищници.

И така, какво трябва да се направи? Европа, както винаги, е разделена къща. Източноевропейците продължават да вярват във Вашингтон, а не в Брюксел, въпреки явните предзнаменования за друг трансатлантически разрив, ако демократите загубят Белия дом през 2024 г.

Бюрокрацията на ЕС е водена слабо, нейният парламент е беззъб. Германия няма доказан лидер. Във Франция Макрон е изправен пред ожесточени избори срещу подкрепяната от Русия крайна десница. Идеите му за засилена европейска политическа и военна „стратегическа автономия“ и по-силен, по-фискално и икономически интегриран ЕС предлагат най-обнадеждаващ път напред.

Министрите на отбраната на ЕС вече обсъдиха плана „Стратегически компас“ за засилване на съвместните способности. Само че споразумението относно предложените „сили за бързо разгръщане“ и други подобни изглежда далеч.

Докато Франция се готви да поеме председателството на ЕС, други лидери ще признаят ли този критичен момент и ще подкрепят ли Макрон? В свят на чудовищни заплахи независимостта, сплотеността и ценностите на Европа са на карта, както никога досега. 

Още новини можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Мдааам, как изглеждал светът и Европата в кривото огледало на сатани.стите, непризнаващи понятията "баща", "майка", "син", дъщеря". Ами на мястото на главата идва една друга, по-ценна част на тялото, която определено мисли по-креативно. Според ТИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
Егати, аз Русията я знам като регионална сила, като бензиноколонка и я чаках да фалира. Кога стана "глобален хишник"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Европа срещу САЩ, Великобритания, Русия и мюсулманските катуни. Нищо ново. Лошото е че Меркел си замина а този новия германец засега не вдъхва довереие. Различното този път е наличието на богат и технологичен Китай който има сметки за уреждане със САЩ, Великобритания и Русия. Интересното предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Ес се самоунищожава чрез налагане на изврaтенячество и сервилство към САЩ. Путин на е виновен, че Европа е водена към дъното от пълни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
elinelinov
преди 2 години
Саймън Тисдал в свой коментар за вестник "Гардиън".Нестабилност обхваща отслабена Европа, а наблизо се навъртат глобални хищници " Тоя *** пише неща които нямат нищо общо с действителноста.Само като него *** или недоразвити биха повярвали на статията. Пример; На Полска-Белоруската границе имаше приблизително около 3.000- 4.000 емигранти.В 2021 година в ЕС броят на емигрантите е повече от 85.000 хиляди значи 3.000 или 4.000 хил. застрашават Европа а не останалите защото те влизат от други страни и не са опасност- това е идиотизъм само болни като автора от шизофрении биха повярвали.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
от какво и от кого е "отслабена" Европа бе ... ?! Педерраски експерименти двайсе годин ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Нестабилност обхваща отслабена Европа, а наблизо се навъртат глобални хищници >> Шом се е самоотслабила, значи и чeп за зеле не стува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още