IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Смарт Органик" отчете по-слаб ръст от планирания през първото тримесечие

Повишението на приходите е с 10%, което е близо до темпа на инфлацията

18:28 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Roobar е основна търговска марка на компанията. Снимка:&nbsp;&quot;Смарт Органик&quot;</em></p>

Roobar е основна търговска марка на компанията. Снимка: "Смарт Органик"

"Смарт Органик" АД обяви в съобщение до инвеститорите, че дружеството е успяло да реализира ръст от 10% за първото тримесечие на 2022 г., макар и по-нисък от планирания.

Консолидираните приходи от продажби за първите три месеца на 2022 г. са съответно 3,541 млн., 3,542 млн. и 4,771 млн. лв., или общо 11,854 млн. лв., което представлява ръст от 10% спрямо същия период на 2021 г.

"Ръстът е сравнително равномерно разпределен по основните ни канали за продажба – България, експорт и собствени магазини. Изключение прави онлайн каналът (собствени онлайн магазини и Амазон), където ръстът ни достига 97%, като този канал все още е сравнително малък дял от приходите ни (3%)“, посочват от компанията за биохрани.

Повишението на продажбите е близо до темпа на инфлацията.

Цената на акциите е с 13% загуба за вложителите в първичното публично предлагане, като в края на сесията в сряда беше 16,4 лв. за брой спрямо 18,9 лв. на 11 ноември 2021 г., когато компанията привлече 18,9 млн. лв.

„През изминалото тримесечие инсталирахме и успешно тествахме нова линия за производство на иновативен продукт в категория здравословни десерти. Ще обявим продукта и ще го пуснем на пазара в рамките на месец май, като вече имаме договорени поръчки от Германия за него. Също така инсталирахме допълни мощности в производството ни на тахани. Продължаваме и да инвестираме в оборудване за автоматизиране на производствата с цел да компенсираме нарастващите разходи за труд“, се казва още в съобщението от компанията.

„По план се движи строежът на втората ни сграда в Княжево, гр. София. Очакваме да приключим строителните дейности през месец юли и да започнем да я използваме през август. Новата сграда ще увеличи значително складовите и производствените ни площи, както и ще оптимизира транспортните ни разходи между външните складове, които ползваме в момента. Вече са поръчани и някои от машините, които ще поставим там, като те ще подсилят производствата ни, които в момента са пренатоварени“, пише в съобщението.

От компанията посочват още, че проектът ù в Божурище има известно забавяне. Поради смяната на правителството и разделението на Министерството на икономиката на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа процедурата по издаване на сертификат за инвеститор Клас Б се е забавила с няколко месеца.

"Министър Лорер вече е одобрил издаването на сертификата ни и очакваме връчването му всеки момент. Надяваме се Министерството на икономиката и индустрията и подопечната на министър Нинова "Национална компания индустриални зони", с която имаме предварителен договор за закупуването на терен в Индустриална зона Божурище, да придвижат своевременно финализирането на сделката, за да можем да осъществим инвестиционния си проект там през тази година. Проектът включва изграждане на нови производствени мощности, както и висок склад за суровини“, посочват от компанията.

„Наред с инвестициите в ДМА, анализираме и компании за придобиване, като внимателно преценяваме проектите с най-висока очаквана рентабилност на инвестирания капитал. С немската компания, която планирахме да придобием в края на 2021 г., преговорите за придобиване бяха временно в застой, като междувременно започнахме да си партнираме. Произвеждаме продукти за тях и през този месец бе осъществена първата доставка. След Великденските празници преговорите ще бъдат възобновени“, съобщават от "Смарт Органик".

Свързани компании:

Смарт Органик АД(SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още