IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Минималната работна заплата има изтласкващ ефект върху доходите

Важното е да дадем ясен сигнал, че доходите започват да растат нагоре, макар и с по-нисък темп 7-8%

09:55 | 08.04.11 г. 19
<p>Пламен Димитров, президент на КНСБ</p>
<p>снимка: личен архив</p>

Пламен Димитров, президент на КНСБ

снимка: личен архив

Ще има ли увеличение на минималното възнаграждение тази година и какви ще са ефектите от него, ще се увеличат ли пенсиите, да очакваме ли скоро по-висока заетост, ще се предприемат ли мерки за компенсиране на доходите на най-уязвимите групи. По тези ключови социални въпроси разговаряме с Пламен Димитров, президент на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ).

- Г-н Димитров, реалистично ли е увеличението на минималната работна заплата да се случи от юли тази година?

Изпълнението на антикризисните мерки, включително и увеличението на минималната работна заплата (МРЗ), е неизпълнен ангажимент на министър Дянков от 1 юли миналата година. От тогава той ни е длъжник, защото това са решения, приети на Министерски съвет още на 1 април 2010 г. Тогава беше решено да се увеличи МРЗ от 1 юли 2010 г. Досега това не се случи.

Не само, че е реалистично това увеличение, а е наложително и много закъсняло. Вече повече от 26 месеца минималната заплата у нас е замразена. България е единствената държава в ЕС, която през най-тежките години на кризата (2009 и 2010 г.), не е повишила минималното възнаграждение.

- Какви са основните аргументи в полза на увеличението?

На първо място трябва да се вземе под внимание нарасналият праг на бедност в България. Защото истинският праг на бедност вече не е 211 лева, както обявява социалното министерство, а е 230 лв., което е почти колкото МРЗ в момента.

Освен това в България минималната работна заплата вече е под 37% от средната работна заплата, а в повечето държави в ЕС съотношението между минимална и средна заплата е 45-50% и повече.

Има чисто икономически аргументи за увеличението. За миналата година статистиката отчете ръст на производителността на труда от 6,6%. С толкова е нараснала брутната добавена стойност по икономически сектори. Факт е, че в някои сектори се произвежда и се продава повече.

Всички тези аргументи водят към един извод - минималната работна заплата трябва и може да бъде увеличена и за това трябва да бъдат намерени средства. Нека припомним, че допълнителната инфлация, тази извън бюджетно разчетената влива допълнително приходи в бюджета. Финансовият министър много добре знае откъде да намери пари. Известно е, че Агенция „Митници“ събира приходи над планираното през първите два месеца на настоящата година. Очевидно е, че ще имаме повече от панираните приходи в бюджета, ако нещата вървят с тази динамика.

- Ако увеличението на МРЗ стане факт, това ще доведе ли до ръст на средната работна заплата?

Най-вероятно да, защото МРЗ има изтласкващ ефект върху доходите. Така че се очаква минимално увеличение на всички доходи. Нормално е едното увеличение да кореспондира и с другото. Но ще става с по-малък темп, например 7-8%.

По-важното е да дадем ясен сигнал, че доходите започват да растат нагоре. Важно е да започне да се възстановява нагласата за спокойствие. Оттук ще дойде и по-високото потребление, с по-малко спестявания, а оттук и общият ефект върху икономиката. Това е пътят за раздвижване на икономиката – чрез увеличаване на доходите, оттам на потреблението. Трябва да има раздвижване на разходите на домакинствата, а те харчат повече, когато имат спокойствие. Това е смисълът на увеличението на МРЗ - да покажем, че икономиката има ресурси да бъде успокоена, че е важно да потребяваме малко повече, като даваме малко повече.

- Съгласен ли сте с тезата, че увеличението на минималното възнаграждение ще доведе до съкращаване на работни места?

Това са аргументи, които се огласяват всеки път, когато става дума за ръст на МРЗ и всеки път се оказва, че причините за съкращенията на работни места са други, а не заради заплатата. За последните 26 месеца 357 хиляди души загубиха своята работа. Очевидно не е заради минималната работна заплата.

- Ще се предприемат ли мерки за компенсиране на доходите на най-уязвимите групи?

Със сигурност това ще изиска допълнителни разходи на бюджета и са необходими много внимателни разчети. Но е важно да се знае, че тези доходи биха се оказали спасителни за много домакинства, за да преодолеят кризисните моменти. Ние смятаме, че увеличението на гарантирания минимален доход е разковничето. Сега той е замразен на 65 лева. Нашето предложение е да стане 84 лева. Надяваме се в тази посока министър Дянков да бъде склонен на промени. Но все пак да не забравяме, че Министерски съвет взима решения и отговорността за решенията е на кабинета.

- Кога реално може да се очаква увеличение на пенсиите? Социалният министър заяви, че те са на заден план и акцентът трябва да е първо върху доходите?

Очевидно е, че пенсионерите са едни от най-пострадалите от повишаващите се цени в момента и към тях трябва да има целева спасителна мярка. Тук обаче разходът е най-голям. Нашето предложение е доста скромно – пенсиите да бъдат компенсирани от 1 юли с 5,3%, колкото е средногодишната инфлация за миналата година. Приоритетно говорим за увеличение на минималната пенсия. Разчетите на НОИ показват, че са необходими 190 милиона лева за това перо за второто полугодие на годината.

Ние предлагаме варианти за компенсиране на доходите, а не казваме, че това е единственият начин, по който трябва да действа държавата. Нашата цел е постигане на разумни решения, които могат да бъдат понесени от фиска и в същото време да осигурим допълнително разполагаем доход на хората. В същото време бремето трябва да е поносимо за икономиката, в противен случай тя ще действа наказателно с освобождаването на хора. Този баланс е трудно постижим и затова апелирам към бизнеса и държавата да намерим решенията на масата на преговорите, а не с улични протести или с натиск отвън. Няма как хората да минат през кризата без допълнителни компенсиращи мерки.

- Постигане на 76% заетост до 2020 г. е една от основните цели, записани в Националната програма за реформи. Постижимо ли е?

Това е много амбициозна цел. Трудно постижима е и много зависи от провежданите секторни политики. Важно е ясно да се дефинира кои ще бъдат стратегическите приоритети на страната в следващите години. Изисква се инвестиционен ресурс, в това число и европейски средства. Например ако енергетиката бива развивана балансирано, то това може да бъде основа за допълнителна заетост и много бързи ръстове на заетостта.

- Допускате ли възможността правителството да предприеме предизборно мерки в социалната сфера, за да си подсигури по-благоприятна позиция преди предстоящите избори?

Във всички случаи това не е движещ мотив за избирателите. Имаше правителства, които вдигаха пенсии и не запасиха властта си. Досега няма правителство или премиер, който е имал два последователни мандата. Но не бихме могли да изключим подобно опасение.

- Вие предложихте наскоро създаването на Национален борд за устойчиво развитие. Каква ще бъде неговата роля?

Целта е да не залитаме в строга фискализация на проблемите, а да акцентираме и на други теми, свързани със социални въпроси, енергетика, квалификация. За постигане на тези цели са нужни интегрирани политики, които да дадат устойчивото развитие на икономиката. Финансовата стабилност е само средство за постигането на целите.

Съществуват подобни бордове в Европа и те интегрират всички политики, за да намират най-правилните и разумни решения. Това е устойчивият път на развитие, видян от държавите от стара Европа. В момента идеята е в процес на дискусии, изпратили сме писмо до премиера, така че в следващите седмици в този формат да продължим приемането на мерки за възстановяване на българската икономика чрез растеж, който минава през заетост. Очакваме подкрепата и на ЕК, и на МВФ, който през май ще изпрати емисари експерти в съответните области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
За монополите и картелите е ясно, но не това е темата. Моята теза е, че средствата, които остават на разположение на работещите са недостатъчни. И за това "допринасят" както високите данъци, така и големите осигуровки, за които по традиция натискат синдикатите, но които на практика са против интереса на работещите, а са в интерес на пенсионерите. И аз смятам, че заради тази причина (ниските разполагаеми доходи), работната сила не може да се възпроизвежда пълноценно и в резултат имаме демографска криза. Има добре установена релация между икономическото състояние на домакинствата и склонността им да раждат деца - най-ниската раждаемост за последните 20 години у нас беше точно когато беше най-зле и икономическото положение - 1997 г. Това е реалността - харесва ти или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Това което "изяжда" ресурса за развитие е бездействието на държавата по отношение на картелите и монополите. Самият бизнес трябва да е лидер при борбата с тия явления. Трябва да инициира НАТИСК върху което и да е правителство да сведе до минимум влиянието им върху икономиката ни. От къде иначе, да вземат пари потребителите за да "гласуват" за произведените от бизнеса блага?!? Държавните разходи не са лошо нещо при функционираща пазарна икономика. Такава в България силно се съмнявам, че има! Затова трябва голям "чук" за монополи и картели и последващо вдигане на доходите! Явно обаче, ако няма натиск обаче "отдолу" върху бизнеса, той едва ли ще си развали "рахатлъка" с борба срещу статуквото в бизнеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
П.П.И не само нашето - както казах, в цяла Европа е така - самоубиваме се бавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Ако проблема са луксозните стоки за потребление, то решението трябва да се търси в по-високи потребителски данъци (и преки и непреки), а не в товарене на работната заплата с повече осигуровки. От високите осигуровки не печели нито работодателя, нито работника. Напротив - и двамата губят - работодателя не може да отдели ресурс за развитие, а на работника не му стигат средства да живее нормално. Това е състоянието към днешна дата - пенсиите и големите държавни разходи изяждат развитието ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
..нали не подбираш хората си по това как се справят а по това, как трябва да могат да се справят!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
На първия ти въпрос: В постовете си не си спомням да съм коментирал участниците в дискусията. По принцип какво правим и как се справяме аз и ти не е толкова важно. Важно е как трябва да бъде! Ако не го можем, това е си е до личните ни възможности. Винаги има по добри и можещи от нас! Тук дискутираме как трябва да е.:) Аз си се справям със задълженията...за сега, но не бих се дал за пример! Има по можещи и големи от мен:)..На втория ти въпрос: Мисля че е малко наивен:) Не отричам разбира се връзката /кой би могъл?!/ Разбира се че, работещия плаша за пенсионера. Решението е, в инвестиции насочени към по висока производителност / да инвестираш в машини за производство например а не в луксозни стоки за потребление както правят парвенютата-"бизнесмени"/ и в производство на стоки с по висока добавена стойност! Вместо да плащаш/и осигуряваш/ на двама по 500 , плащай / и осигурявай/ на един 1000!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Не съм те питал как "оцеляваш", а питах дали сам правиш това, към което призоваваш - да даваш големи заплати и да плащаш всички данъци и осигуровки към тях. Ако го правиш, не виждам защо би се срамувал от това - напротив, ако хората знаят, че го правиш, всеки ще иска да работи с теб или за теб. А ако все пак не го правиш, но ти се струва, че това е лесно за правене, тогава те питам защо не го направиш и дадеш пример (най-малкото)?И като стана въпрос за обяда, нима ще отречеш, че обяда на пенсионерите, по един или друг начин, се плаща от работещите? И ако е така, то безспорно следва, че колкото повече има за тях, толкова по-малко има за работещите?! И тогава, ако виждаме, че работещите, измерено през демографията, намаляват все повече и повече, то не следва ли да се замислим, дали пък не сме ги натоварили прекалено много?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Съгласен съм с теб Ricco. Няма безплатен обяд! Трябва да се плаща. Това имам предвид в постовете си. Бих ти споделил как оцелявам но, не това е темата тук. А и едва ли очакваш да ти споделя. Няма безплатен обяд както сам пишеш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
И още нещо Страхо. Виж тук един немски "виц":2040-та година на германски аутобан полицаи спират кола. Единият полицай взима документите и казва на другия:- Ей, Ахмед, гледай какво смешно име - Мюлер!Как мислиш - ами ако се окаже, че една от причините за демографската криза в Европа (цялата!) са недостатъчните ресурси на разположение на младите и работещите? Случайно да си виждал изследвания на тази тема? А дали е случайно, че такива няма, а? Как мислиш - толкова важна тема, а пък неизследвана. Или може би е изследвана, но резултатите не са за казване и показване (на неподготвени хора). Както казах - няма безплатен обяд, Страхо. И за да дадеш на някой трябва да вземеш от друг. А това никога не остава без последствия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
STRAHO,Първо, ти лично научи ли се как се прави бизнес? Ако си, би ли споделил какви заплати декларираш, че даваш на служителите си?! Ако не си, що не вземеш да се пробваш да започнеш някой бизнес - вярвам, че какъвто си НЕалчен, ще удариш в земята всичкия съществуващ към момента бизнес.Второ - струва ми се, че малко не си в час - точно развитите страни в Западна Европа (помниш ли скорошните протести във Франция) осъзнаха, че досегашния пенсионен модел повече не може да съществува. И започнаха реформи в посока намаляване на пенсионните придобивки. Вярно, тези реформи са все още плахи, но колкото повече яйцето опира до *** (като няма вече как да се отлага чрез нови заеми), толкова по-напечено ще става и ще трябва и да ускоряват. Няма безплатен обяд Страхо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още