IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Вукадинов: В САЩ държавата стои здраво зад фермерите

Законодателството там се подготвя с активното участие на реалния бизнес, споделя председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в България

08:30 | 24.07.12 г. 8
<p>
	Ангел Вукадинов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Ангел Вукадинов. Снимка: Личен архив

- Какви са функциите на Агенцията по риска в този случай?

Тя анализира какви застрахователни събития трябва да се покриват за различните райони, изчислява процента на държавната помощ и размера на застрахователната премия, който за отделните щатове и за отделните култури е различен. Някъде тези култури са високо рискови, другаде рискът е по-малък, като при по-голям риск премията е по-висока.

Агенцията по риска регулира и взаимоотношенията между застраховател и презастраховател, така че да имат всички достъп до този продукт.

- Казахте, че производителите участват активно в разработването на този закон. Каква е ролята на администрацията?

Веднъж приет от Конгреса, производителите нямат никакви проблеми с изпълнителната власт по изпълнението на фермерския закон.

В същото време нашият закон за насърчаване, на земеделския министър, се променя непрекъснато и се получава така, че бизнесът непрекъснато зависи от работата на администрацията, от земеделския министър.

- Искате да кажете, че законът задължава администрацията наистина да бъде в услуга на сектора?

Да, самата администрация е заинтересована да работи по този начин. За пет години фермерите знаят, че това, което е разписано в закона, ще стане. Като на всяко щатско ниво това е регулирано от местната власт. Много са интересни и самите взаимоотношения на асоциациите с политиците и администрацията. Знаете, че те си имат лобисти, които прокарват интересите на производителите.

Интересно се оказа и финансирането на браншовите им организации. Тяхната check off система е изградена със заделянате на минимален процент от цената на земеделската продукция, която отива в специален фонд, създаден точно за тези организации. Тези асоциации обаче се учредяват на конкурсен принцип според членовете им, а не се появяват от нищото, както наблюдаваме в България.

- Какво ви впечатли най-много при срещите ви с американските фермери?

По време на посещението си в щата Канзас присъствахме на лекции в Канзанския университет, посветени на зърнопроизводството, съхранението, окачествяването на зърното.

През последните 100 години Щатите са разработили много системи за съхранение на пшеницата и това е свързано с политиката за увеличаване на експорта. Държавата насърчава инвестициите в инфраструктура, която да улесни този износ.

Те строят специални пристанища и жп инфраструктура, за да може американското зърно да намира външни пазари. Защото за разлика от нашите политици техните казват – на нас не ни трябва по-голямо производство, защото търсенето на жито в света расте.

Така наред с високите технологии, другите два основни приоритета на щатските политици са енергията и храната.

Посетихме няколко ферми, защото хванахме края на тяхната жътва. Хората работят спокойно, без напрежение, просто защото нещата са предварително регулирани.

Поради развитите технологии, които прилагат, тяхната себестойност е до 50% по-ниска от нашата. По-ниските разходи се определят и от факта, че за разлика от нашите арендатори, които разполагат с малко собствена земя, там преобладаващата част от фермерите имат собствена земя. А държавата ги насърчава да купуват и разрастват площите, защото държавата им опрощава всички вложения в земя.

- Какви данъци плащат?

Ако инвестициите им не бяха признати за разход, сумарно данъците им биха достигали 50% от приходите. С тези данъчни преференции обаче правителството насърчава производителите да инвестират в модернизацията на стопанствата. Затова и техните фермери са изключително напреднали в прилагането на новите технологии.

Впечатлиха ме също и взаимоотношенията между университетите, държавата и фермерите. Във всеки щат има по един земеделски университет, създаден преди 130-150 години. Навсякъде тези институти разполагат със земя, предоставена им от държавата, където да развиват науката и новите технологии. Затова и по отношение на семепоризводството САЩ имат големи постижения.

Едва ли само в едно интервю мога да представя всичките си впечатления от цялостната им аграрна система. За нас беше важно да направим своите изводи, защото светът е отворена система и нашите политици не трябва да го забравят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Ммм дааа в САЩ политиката спрямо земеделието е много забавна. Например производителите на царевица получават яка подкрепа в резултат от което се стига до свръхпроизводство. И понеже не знаят какво да правят излишната царевица произвеждат някакви сладки царевични сиропи които се продават на смешни цени, а от тях американчетата тлъстеят като прасенца. Да де, ама свръхпроизводството довежда до това, че има твърде много предлагане и цената пада, а като пада пада и печалбата на земеделците. За да ги предпази в своята мъдрост държавата плаща на някои от тях да не работят. като не работят не произвеждат и така избягват свръхпроизводство. Да се чудиш как мъдро са го измислили. А там държавата не беше ли натрупала някакъв зверски дълг, дето никой няма идея как ще го изплатят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
biarta
преди 11 години
Тутурутка ,защо сега не се оплакваш от цените бе есента даже и протестираше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
biarta
преди 11 години
Тутурутка ,защо сега не се оплакваш от цените бе есента даже и протестираше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Четете и плачете, че сме бг! В САЩ, държавата помага на най-добрите! А тук миро помага на яйчарите, земевладелците и млекарите! За това цената на тези продукти се повишава в пъти! бойко помага на лукойл и за това центата расте бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 11 години
В САЩ фермерите са фермери, а не мафиоти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Човека си има Хамериканска мечта... Абе как може да се сравняваме със САЩ. НЕ може за всички държави в света да има еднакво решение на проблем. САЩ знаем как решават проблемите. "разхлабване на монетарната политика" май му викат. Ами айде и ние? Ама май първо трябва да излезем от борда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
VP
преди 11 години
"активното участие", "диалог с бизнеса".Знаем ги тези диалози: Дайте да дадем, после те ще ни дадат ако е суха годината. Под суха имам предвид за всички бизнеси - military, banking... В частност земеделците явно заделят за бедните, да си измият имиджа.Съвсем друг е въпросът, че всички жители са субсидирали тези помощи с данъците си. Изобщо колкото по-малко бизнеса и държавата си говорят, толкова по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още