IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Вукодинов: Цените на пшеницата създадоха рискове за зърно- производителите

Искаме равни субсидии за за единица площ в цяла Европа, дори да са нулеви, заяви председателят на НАЗ

08:22 | 05.08.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ангел Вукодинов. Снимка: личен архив</em></p>

Ангел Вукодинов. Снимка: личен архив

Като се имат предвид тези данни, каква е прогнозата Ви за цялостното развитие на сектора?

Моята лична прогноза, е че истински трудна за земеделците ще бъде 2014 г. В земеделието нещата се случват така – това, което се залага сега, се жъне след година.

Ще посоча, че зърнопроизводителите в България са притиснати и заради други фактори. Например международните цени тук се отразяват с негативен отзвук. Ако на световните борси цената на пшеницата е 370 – 380 лв., в България, както казах, говорим за 280 – 290 лв. Ясно е, че търговците имат разходи за транспорт, но цените тук са занижени спрямо европейските и това се отразява на нашата конкурентоспособност.

Фермерите имаха някакви запаси от последните две – три добри стопански години – през 2009, 2010 и 2011 г. пазарът беше на по-добри нива. Цените на входа на производството бяха доста по-ниски отсега, но националната статистика отчита там ръст от 23%. Тук е големият проблем – минус 30% на изхода, плюс 23% на входа – ножицата се затваря много осезателно.

Ние, от друга страна, сме на единен европейски пазар, но получаваме по-малко европейски субсидии за единица площ в сравнение със земеделците от другите членки. Затова предлагаме субсидиите за единица площ в ЕС да са равни, ако ще да са и нула, за де не се изкривява пазарът.

Ние сме за равно подпомагане, ако има такова. По света също има подпомагане, най-сериозно е то в САЩ, където има застраховка на дохода на земеделеца, субсидирана от държавата.

Защо поискахте субсидиите за площ за ви бъдат изплатени през октомври тази година, а не през 2014 г., като практиката е обикновено е да се плаща следващата година?

Предлагаме го заради липсата на финансови потоци и недостатъчните инвестиции в сектора.

Един от най-достъпните и най-евтините инструменти да се помогне на сектора е изтеглянето на плащанията за единица площ през текущата стопанска година. Да припомня, че практиката беше такава до 2009 г. - ако не цялата, то голяма част от субсидията се плащаше през стопанската година. Вярно е, че понякога сме организирали протести, за да го постигнем.

За целта обаче ще трябва да се изтегли заем? Коментарите са, че това ще утежни бюджета.

Какъв заем? След 45 дни Европа връща тези средства. Въпрос на добро управление. ЕС позволи със специален регламент последните години тези средства да се плащат след 16 октомври. Гърция например ги плаща на 17 октомври, същото прави и Румъния.

Ние не се възползваме от тази възможност. Теоретично, ако държавата ги отпусне до 30 октомври, например 60 – 70% от субсидиите, на 15 декември парите ще са върнати в бюджета. Да, действително при един кредит ще има лихви, но тези пари ще задвижат цялата икономика. Да не би бюджетът да е в по-добро положение през февруари?

Оправдани ли са прогнозите, че е възможно да се стигне до фалити на зърнопроизводители, ако не ви бъдат изплатени субсидиите тази година?

Със или без изплащане на субсидиите, фалити ще има. От една страна, това е нормален процес - като има хиляди икономически субекти, част от тях фалират, включително и заради стагнация на пазара. Въпросът е това да не бъде предизвикано насила.

Естествено е да има повече фалити, когато се бави финансовият ресурс. Възможно е това да се случи и със средни, и с големи фирми. Зависи кой как си е разпределил портфейла, какви кредити е взел и какво е постигнал на изхода на производството.

Последна актуализация: 07:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 14 rate down comment 1
LuboMD
преди 10 години
На крива ракета, космосът й пречи. Г-н. Вукадинов да образова себе си и членовете на съюза. Да им обясни, че зърното е рискова стока и късмета често се обръща. За това са необходими рискови фондове, а не бентлита и мерцедеси. Нека да не търсят под вола теле и да не обвиняват преработвателите, добивите, космоса и международното положение за ниските цени. И хайде да не говорим за корпоративни споразумения, защото редовно се събирате да решавате как и на кого да продавате продукцията си, как да я приберете по складовете, за да й вдигнете цената и да прекарате народа и т.н. Просто по незнайни причини КЗК не ви обръща внимание, но и това ще се промени. Утре ще виете, че ви плащат зърното без ДДС и не ви стигат парите за лизингите на бентлитата и ламборджинитата. А днес трупате всичко на склад, за да дочакате по-високи цени. Образовайте се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Лоша година + ниски цени според мен си е съвсем нормално да се случва от време навреме . Късмет имат с хубавата реколта тая година .Ситуацията е много подходяща за развитие на животновъдство с евтини фуражи , ама то за една година не се създава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
"А. Вукодинов: Цените на пшеницата създадоха рискове за зърно- производителите" - тези "рискове" може да си ги покривате с фючърсни договори на ССБ.Ама нали гледате да не се минете. Ако се минете, държавата да ви покрие "загубите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
M37Unseen
преди 10 години
300 лв е нормална цена на пшеницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
nikolait
преди 10 години
до 1 - да добавя, че когато световните цени са ниски, а в България реколтата е лоша(което се случва средно на 20 години) нещата стават още по-зловещи. Затова България следва целенасочено да ограничава зърнопроизводството(за износ) и да стимулира другите земеделски подотрасли, които дават по-голяма стабилност(например зеленчуци, овошки и животни)! Така че Вукадинов да се качва на скъпарския си джип и да се маха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
сити
преди 10 години
г-н Вукодинов, естественно е кукла с дъъълги конци и се чудя кой ли му вярва комсомолските изявления. Първо, всеки разумен предприемач след три печеливши години би следвало да задели резерв за да предотврати следващи "по-лоши" стопански години, който не го е направил - прав му път.Второ, тези арендатори не са въобще за оплакване. Цяла година са на възстановяване на ДДС; препарати, семена и гориво не плащат - получават на отложено плащане; ренти плащат след като продадат продукцията и на всичкото отгоре получават и субсидии ? Сега реват че нямало цена ? ТОВА АКО НЕ Е ПОДЛОСТ ! печалба за тях винаги ще има, просто няма да платят рента.Трето, стопанския им парк остарял ? Сапард и ПРСР се изчерпали ? А всяка година като си купуват най-новите модели джипове / за да теглят ДДС-то и горивото за тях им идва разход, по добре НАП да проверят с този джип да не би да си теглят плуга? / и строят къщи, който минават за техни офиси пред НАП.За тях не добиви а сопи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
rinaa
преди 10 години
Неграмотно , че и "компетентно "...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 6
burkata
преди 10 години
този шарлатанин като изка евросупсидия ДАЛИ ДАВА ЕВРОЗАПЛАТИ И ЕВРОРЕНТА ТА ПЛАЧЕ САМО ДА ВЗИМА!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Цените на много "неща" у нас не се връзват с пазара! Не може да получаваш субсидии от пари на народа и да му дереш кожата после с цените на хляба! Не може да има излишък ок ток , а да искаш да надуваш цената все повече и повече! Отделно е да казваме с какви методики!Всичко това противоречи на пазарните принципи въобще! И после що има кризи! Ми има кризи, щото има измекризари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Г-на Вукодинов може би разбира от земеделие, но явно не разбира от пазар. Миналата година беше една от най-лошите за пшеницата в световен мащаб и цените скочиха. Нашите производители имаха добри добиви и тази комбинация беше много печеливша за тях. Но да очакват всяка година да етакава е меко казано наивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още