IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Манев: Новият предприемач трябва да решава проблемите на утрешното време

Менторът трябва да даде онази конструктивна критика, която да спомогне на наставлявания да стигне до правилното решение, съветва мениджърът в IMPETUS Capital

14:02 | 03.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<strong><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Виктор Манев.</em></strong><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: "> Снимка: Личен архив&nbsp;</em></p>

Виктор Манев. Снимка: Личен архив 

„Предприемачи на бъдещето 2021“ ще даде възможност на млади предприемачи да се срещнат с успелите в бизнеса и да ги попитат лично, в кратки интервюта, всичко това, което искат да научат за своя стартиращ бизнес. Защото най-важното за успеха на младите е предаването на опит и приемствеността между поколенията. В навечерието на събитието Investor.bg направи блиц интервюта с менторите.

Виктор Манев e съосновател и партньор в IMPETUS Capital – компания за инвестиции в растящи компании, които чрез иновации създават нови пазари, продукти и услуги. IMPETUS търси инвестиции в ситуации преди първично публично предлагане на борсата.

Преди това Виктор Манев има дългогодишен опит като управленски консултант в инвестиционната консултантска компания ММС (ММ Консулт). Член е на управителния съвет на Българската Асоциация на Управленските Консултантски Организации (BAMCO) и на Асоциацията на професионалистите в областта на бизнес разузнаването, САЩ (SCIP).

Виктор Манев има бакалавърска степен по финанси от Уест Вирджиния Уеслиан Колидж, САЩ; специализирал е в областта на сравнителните изследвания в Оксфорд, Великобритания.

До каква степен алтруизмът е важна предпоставка за менторството? Как се постига win-win ситуация за ментор и наставляван?

- Успехът при доброто менторство е в това наставляваният да се нуждае от подкрепата и съвета на своя ментора. Това не е чист алтруизъм, а процес при който се спомага нaмирането и реализирането на решение в комплексна ситуация. Важна е комуникацията и изслушването от страна на ментора, както и способността му да даде онази конструктивна критика, която да спомогне на наставлявания за достигане до правилното решение.

Какви са най-ценните съвети, които сте получавали в началото на предприемаческата си кариера от вашите ментори?

- "Един добър екип може да съхрани и увеличи стойността на вложените средства, докато неспособни хора ще ги разпилеят," проста и меродавна истина, която се повтаря винаги. Както и "За да успееш, трябва да целунеш поне 50 жаби - една от тях може да се окаже принцеса".

Процесът на успешно защитаване на идея и проект отнема много срещи и често защита пред различни финансиращи организации. Най-честият отговор, който предприемачът получава, е "не". Ето защо, успешните проекти и предприемачи трябва да се заредят с много търпение и да са готови да целунат много "жаби" по пътя.

Как според вас трябва да изглежда новият предприемач на бъдещето в контекста на коронакризата?

- Тук трябва да говорим за иновативните бизнеси. Традиционната икономика се движи напред с основното си предизвикателство как да става все по-ефективна. А новият предприемач трябва да решава и проблемите на утрешното време.

Коронакризата промени поведението на потребителите и цели сектори на икономиката - подобни промени се случват при всяка криза. Предприемачът трябва успешно да разпознае какво ще са потребностите на бъдещето, на дигиталния свят и да приложи добрите управленски качества, които ще го направи успешен. 

Най-важният съвет, който бихте дали вие – в едно изречение?

- Научете се да продавате.

Повече информация за „Предприемачи на бъдещето“ 2021, както и как да кандидатствате да сте сред шестимата интервюиращи, може да откриете на дигиталната платформа за събития Investor Media PRO, където конференцията ще се излъчва на живо на 10 юни.

Генерален партньор на събитието е УниКредит Булбанк, основен партньор – Алтерко, с подкрепата на Дентална клиника Петър Дучев и Индустриален Холдинг България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Целувача на жаби ще ви фалира 50 пъти като ви обещава че ей-сега на 51вия ще ви докара малко пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още