IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите искат да се удължи забраната чужденци да купуват земя у нас

Българските производители трудно ще устоят на конкуреницята на земеделците от старите държави от ЕС

13:43 | 18.09.13 г. 4
<p>
	Зърнопроизводителите искат повече време за законодателни промени и уреждане на проблемите на пазара на земеделска земя. <em>Снимка: БТА</em></p>

Зърнопроизводителите искат повече време за законодателни промени и уреждане на проблемите на пазара на земеделска земя. Снимка: БТА

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) настоява да бъде удължен мораториумът за закупуване на земеделска земя от чужденци, съобщават от организацията.

Управителният съвет на НАЗ е приел на 12 септември становище, с което организацията официално се обявява срещу отпадането на забраната, както е записано в договора ни за присъединяване към Евросъюза.

Асоциацията е изпратила писмо да министъра на земеделието и храните Димитър Греков и председателя на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова, в което е поискала България да претендира пред Брюксел за удължаване на забраната, за да подобри законодателството в областта на земеползването и регламентирането на поземлените отношения и да предотврати навлизането на чуждестранни спекуланти на пазара.

Зърнопроизводителите подчертават, че има и други проблеми на пазара на земеделска земя, като комасацията, влошената напоителна инфраструктура и т. н., които също трябва да бъдат решени.

Организацията се опасява, че заради по-слабата им конкурентоспособност българските производители трудно ще устоят на конкуреницята на земеделците от старите държави от ЕС, ако те навлязат на пазара на земя. „НАЗ очаква отговорните институции да защитят българските национални интереси. В тази връзка НАЗ инициира обществен дебат с правителствения и неправителствения сектори по темата”, посочва се в писмото.

“Свободната продажба на земеделски земи на чуждестранни физически лица може да се допусне едва когато бъдат създадени условията за това”, пише още асоциацията, като допълва, че и сега не се ограничава напълно възможността чужденци да купуват българска земя. Това става чрез регистрирани в България фирми.

Дебатът за възможността граждани на държавите от Европейския съюз (ЕС) да придобиват свободно земеделска земя у нас се засилва през последните месеци с приближаването на 2014 г., откогато, съгласно договора за присъединяване на България към ЕС, сделки ще могат да се осъществяват безпрепятствено.

Още правителството на Борисов обмисляше да поиска от Брюксел удължаване на забраната, като имаше и договорка между българското и румънското земеделски министерства за съвместни действия.

Заради възможността чужденци да купуват земя чрез регистрирани у нас фирми Еврокомисията сама препоръча през 2010 г. мораториумът да бъде удължен.

Пазарът на земеделска земя беше изключително динамичен в кризисните години, докато пазарите на жилища, офиси и магазини записваха двуцифрени спадове в процентно изражение. По данни на Елана Агрокредит, обобщени на базата на статистиката на земеделското министерство и други участници на пазара, за периода 2001 – 2012 г. цените на земята са се увеличили с над 200% от средните 140 лева за дка до 440 лева.

В последните месеци участници на пазара и земеделски производители алармират, че заради по-ниските цени на земеделската продукция се наблюдава обрат при цените. Заради засиленото търсене в определени райони на страната обаче експерти се обединяват около мнението, че цените вероятно ще продължат да нарастват, най-вече в районите на страната с ограничено предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
polisat
преди 10 години
Не можах да се сдържа. Пиша за лютеницата и гледам рекламата на Дерони. Има ли поне една от тези всичките ,които носят касетките да могат да различат домати от дини. Изкупуват "Рома " на 25-30 ст. и си правят клипче за разнообразие . Пълна пародия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
polisat
преди 10 години
Спящият бик е много прав. Забрави да уточни ,че джипове, коли дори и бебешки колички да имаше са дизел. какво толкова реват за ниската цена на зърното. нали тази година дадоха и по-ниска рента. Имаше дори и куриози - някои отчетоха и по-слаби добиви от миналата година. Днес пък хлебарите реват като луди - от Румъния щял да влезе хляб на по-ниска цена. Преди месец пък подбили цената на доматите.Така ли един път Ние пък не можахме някъде да подбием пазар. Домати и чушки без пари ,а лютеница 0.525 за 3-4 лв. Тези са другите спекуланти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
Спящият бик
преди 10 години
Обработването на земята и собствеността върху нея са две съвсем различни неща, но тарикатите се правят, че не разбират и повтарят една и съща лъжа всеки ден в медиите, надявайки се да претръпнем към нея и да им мине номерът.Като българин и собственик на земя заявявам, че тази т.нар. асоциация не представлява моите интереси, напротив - против тях и против българския интерес е въобще. Тайният и замисъл е да не допусне конкуренцията да застраши нейния бизнес, дори с цената да задържа още години наред родното земеделие неефективно. За всички по-малки собственици е ясно, че в момента арендатори и кооперации са се картелирали и не допускат промяна на статуквото. Няма къде да отидеш! Получаваш си мизерната рентичка и си траеш, защото без нея още по-лошо. А те тази рента могат да ти я платят само с част от субсидиите, които политиците ежегодно им снасят. После могат нищо да не работят и пак ще са на печалба. Никаква ефективност, джип до джипа и като свърши сезона - на Малдивите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Значи искат да ни цакат с ниска рента по наше желание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още