IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да бъде ли удължен мораториумът за покупка на земя от чужденци?

Държавата досега наблюдава как чужденците влизат в България като собственици, но през „задната врата", посочва експерт

10:35 | 16.09.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Да бъде ли удължен мораториумът за покупка на земя от чужденци?

Чужденците ще могат свободно да си купуват земя у нас след 1 януари 2014 година. Тогава изтича гратисният период, от който страната ни се възползва при влизането си в Европейския съюз (ЕС). По неофициална информация браншови огранизации в земеделието вече търсят варианти срокът за забраната да бъде удължен.

В предаването "Преди всички" на националното радио проф. Веселин Бояджиев от Катедра "Социално-икономическа география" в СУ "Св. Климент Охридски" изрази притеснение, че липсва обществен дебат по темата.

По думите му интересите на българските собственици няма как да бъдат защитени, тъй като все още има голяма разлика в цените на земята в Централна и Западна Европа и у нас, а освен това кадастърът и имотният регистър не са завършени. „Ние имаме най-дребното земевладение в Европа и се върнахме на равнището на Втората световна война“, коментира проф. Бояджиев.

Държавата досега наблюдава как чужденците влизат в България като собственици, но през „задната врата“, коментира още той.

„За съжаление нашата държава не е способна да изясни какъв е делът на чужденците и каква земя те получават. Няма ясно дефинирани крайни цели, които да бъдат одобрени от интересите на българското общество. В цяла Източна Европа китайци, катарци и саудитци масово купуват земя. Земя купуват и у нас, и в Румъния. Те правят това, което ние бихме могли да правим и то по-добре“, посочва експертът.

„Имаме най-евтината земя, а цените на международния пазар на храни растат. Ние бихме могли, по мнение на мои нидерландски колеги, да произвеждаме храна на територията на страната, която да изхранва около 40 млн. население. С идването на тези чужденци аз се страхувам, че ще се затормози развитието на българските собственици. Ходът за развитие на българското земеделие страхувам се, че ще остане на сегашното незадоволително равнище“, заключи той.

В сегашните управляващи среди е имало идея да се наложи мораториум чужденци да купуват земеделска земя у нас до 2016 г., но е надделяло противното мнение – забраната да се прекрати, подчерта Бояджиев и добави, че българските собственици трябва да имат предимство.

Държавата трябва да се заеме да подпомага действителната поземлена реформа, категоричен е той. По думите му не можем да минем без поземлен данък. Според него е много важно държавата да намери начин да организира инвентаризацията на всички земи.

Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделски земи припомни, че чужденци купуват у нас земи от началото на 90-те години. „Изтичането на мораториума през 2014-а година е заложено. Оттук нататък българската държава в лицето на Народното събрание може да вземе решение той да бъде удължен. Практически този мораториум в момента е недействащ, тъй като който желае да си купи земеделска земя, може да го направи, регистрирайки една фирма на територията на Република България“, посочи той.

Според него трябва да има орган в държавата, който да регулира поземлените отношения и активно да участва на пазара на земеделска земя.

Що се отнася до чуждестранните купувачи, по думите му чуждите инвеститори нямат интерес към българските земи, тъй като те не са комасирани, а разпокъсани, без поливни съоръжения, без инфраструктура.

„Нашата асоциация е на мнение, че за да отпадне този мораториум, трябва нещата да бъдат подредени и когато отворим вратите си за чуждестранните физически лица, ние трябва да можем да предложим нещо, което е структурирано, което струва нещо, а не после да казваме, че сме си продали земята на безценица“, заключи Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
kostadin.sabev
преди 10 години
атомника народа се надигна и се седени да запази себеси,земята като цяло ДЪРЖАВАТА имам предвид съидинението със кръвта си даже. Сега тази *** иска да уностужи всичко оставено от наще деди. Глупав народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Точно така, за да не се обезцени, ще намалят конкуренцията при купувачите :)))))))))))) - ама голям зор имат някои да придобиват евтино земя... без конкуренция де ;)) - щом могат чрез делегирани права да го правят... Те маймуните няма да станат по-големи маймуни, като ги излъжат още няколко пъти подред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Snipe
преди 10 години
Доколкото разбирам, за да не се продава земята на безценица, трябва да се отнеме възможността на чужденците да купуват, т.е. да се намали конкуренцията.Освен това се оказва, че купувачите най-вероятно ще си я изнесат в Китай, Иран и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Спящият бик
преди 10 години
Българската земя се наводни от крокодилски сълзи в последно време. Досега плачеха, че имало балон на пазара за земя, а сега изведнъж стана "на безценица"!? Кое е вярното от двете, защото едното изключва другото? Освен, че някой отчаяно и манипулативно се опитва да спре това, което не се спира - пазара и конкуренцията. И от което ще спечелят всички по-малки собственици, стиснати за гърлото с мизерните сегашни ренти от арендаторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още