IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Стойкова: Позитивните тенденции на пазара на имоти са много крехки

Продавачите не трябва да изпадат в крайности, коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties

08:11 | 15.03.16 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полина Стойкова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Полина Стойкова. Снимка: Личен архив

При нас продавачите имат много важна роля в процеса на продажбата и ние обръщаме специално внимание на редовната комуникация с тях. Ние сме може би единствената агенция, която им изпраща редовни отчети, представяме им всеки консултиран от нас клиент за техния имот, за да са в течение. Така продавачите са наясно как върви процесът и могат да ни направляват, да дават предложения за корекции и за подобряване на презентацията – това е техен ангажимент и право и то много ни помага да си вършим по-добре работата и да бъдем още по-ефективни.

А какво се случва на пазара на жилища от началото на годината?

По данни на Bulgarian Properties от началото на годината продажбите на имоти в София са нараснали почти двойно спрямо същия период на миналата година. Драстичното увеличение се дължи основно на увеличението на продажбите на жилища ново строителство, които за тази година съставляват около 50% от общия брой продажби в София. За сравнение, новото строителство съставлявало едва около 15% от продажбите в София за периода януари-март на 2015 г. Т.е. ръстът в покупките на жилища ново строителство е триктатен спрямо миналата година, а покупките „на зелено“ бележат бум от почти нулев интерес през предходните години.

Другата особеност е, че докато миналата година по това време са се купували основно жилища в завършени сгради с акт 16 или в доста напреднал етап на строителство, то през тази година 80% от реализираните от нас продажби са в комплекси, които са "на зелено" или в много ранен етап на строителството.

Цените на имотите ново строителство и на зелено започват от 800 евро/кв.м. и надхвърлят 2 хил. евро/кв.м. Активни са купувачите в среден и висок клас, т.е. сред реализираните продажби на жилища ново строителство има и такива в луксозни комплекси с покупни цени на апартаментите между 300 и 500 хил. евро. В средния клас покупките са на цени от 60 до 150 хил. евро.

Купувачите са млади семейства и хора над 40-те със стабилен бизнес и доходи, които купуват, както за собствено ползване, така и за инвестиция. Нерядко покупките са и от българи, живеещи в други градове на страната, както и в чужбина

Най-много се купуват двустайни жилища, но има голям интерес и към тристайни и многостайни, като при комплексите на зелено инвеститорите дават възможност и за обединяване на жилища с цел формиране на по-голямо жилище според нуждите на купувачите, което предизвиква доста голям интерес.

Очакванията ни са подемът в жилищния пазар в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София с около 7%. Новото строителство ще бъде хит през тази година, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите, по-модерни и по-добре проектирани са, с по-качествени материали и на добри цени. Именно новите проекти са факторът, който балансира пазара в София и спомага търсенето да намери съответното предлагане на качествени имоти при цени, които купувачите са готови да заплатят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

13
rate up comment 28 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
Мечтите да лапат комисион и от продавача, и от купувача брокерчетата си ги имат още от ехеее дефицитното време, кога немаше толкоз бетон и коптори за всички, ама е време да си преосмислят бизнестратегията :) . Палачинката се обърна от известно време, при тази демографска криза и продължаващо презастрояване, свръхпредлагането е налице, затова вдигат толкоз медиен шум...да, позитивните тенденции на пазара на имоти са много крехки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 44 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Не са ли големи комисионите и как така вземаш и от продавача, и от купувача. Как представляваш и защитаваш противоположни интереси в една и съща сделка? Това не е ли шизофрения!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Продавачите да си преосмислят цените - инак ЧСИ ще изпадне в крайност хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 19
misanthrope
преди 8 години
Ти прочете ли статията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 41 rate down comment 3
barnabas
преди 8 години
Абе, тия брокери, какво от сутрин до вечер дават интерюта, колко били поскъпвали имотите - видиш ли купувайте докато е време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
апартамента чси му го продаде, от тогава не е наред с главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Аврамчо, продаде ли хапартамента, който го предлагаш от 2005 до сега? Или чакаш 2028 да дойде, за да го продадеш на максимална цена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
ratten
преди 8 години
който беше нужно го схвана простен си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още