IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Airbnb регулира отношенията със съседите?

Компанията за краткосрочни наеми смята да въведе 24-часови горещи линии за обезпокоени съседи

15:36 | 06.02.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Как градовете ограничават Airbnb?

Много градове по света започнаха да въвеждат нови правила за ограничаване на краткосрочните наеми заради оплаквания, че те повишават цените на дългосрочните наеми на жилища, привличат маси от туристи, нарушават правилата за безопасност при строителството, а в някои случаи в имотите се организират шумни купони, които нарушават спокойствието на съседите. Натиск оказват и местни хотелски вериги, които губят приходи заради възхода на Airbnb.

Вестник Guardian изброява мерките, предприети от някои от големите градове в света, за ограничаване на Airbnb.

Берлин

Краткосрочното отдаване на имоти под наем в германската столица на практика е забранено. Хора, които отдават над 50% от апартамента си краткосрочно без разрешение рискуват глоба от 100 хил. евро. Властите в града са притеснени, че наличностите на достъпни жилища ще бъдат сериозно застрашени от увеличаването на краткосрочните наеми. Мюнхен и Хамбург също предприеха мерки за ограничаването им.

Сан Франциско

Градът, в който се намира централата на Airbnb, е също така един от най-ревностните опоненти на компанията. Собствениците на имоти трябва да се регистрират пред властите, а ако на платформата е публикувана обява на нерегистриран имот, тя може да бъде глобена с 1000 долара дневно за всяка обява.

Ню Йорк

Законите за отдаване на жилища под наем в града забраняват апартаменти в жилищни сгради с три или повече жилища да бъдат отдавани за по-малко от 30 дни. Собствениците, които нарушават забраната, са застрашени от глоба от 7500 долара. Но отдаването на жилище, в което живее собственикът, е законно.

Барселона

Каталунтската столица е сред най-агресивните градове в борбата с Airbnb, като през 2014 г. наложи глоба от 30 хил. евро на сайта за незаконно подслоняване на туристи в жилища за краткосрочен наем. Собствениците на жилището трябва да впишат апартамента си в Туристическия регистър в града, да получат лиценз и да събират туристическа такса от 0,65 евро на ден.

Мадрид

Столицата на Испания е определила минимален престой от пет нощувки за частни домове и апартаменти, което поставя повечето имоти извън закона, тъй като обичайният престой в обявени в Airbnb имоти е три дни. Собствениците на жилища в града, които се отдават под наем на туристи за повече от 90 дни на година трябва да притежават специален лиценз, а за да го получат, апартаментът трябва да има отделен вход.

Резервация на „парти къща“ в Канада, само за хора над 25 г.

Днес стана ясно, че Airbnb вече няма да позволява на лица под 25 години в Канада да резервират цели имоти в опит да предотврати домашни купони, които може да прераснат в насилие, предава ВВС.

Новите правила бяха наложени след стрелба миналата седмица в имот в Торонто, обявен в Airbnb, при която загинаха трима души.

Ако се окажат успешни, правилата може да бъдат въведени и в други страни, допълват от компанията. Тя въвежда също 24-часова гореща телефонна линия, така че съседите да могат да съобщават за притесненията си.

„Имаме инциденти в 0,3% от имотите на платформата ни, свързани с повреждане на имота, и в 0,6%, когато става дума за проблеми с личната безопасност“, каза на пресконференция старши вицепрезидентът на Airbnb Крис Лихайн „Процентът се увеличава, когато погледнем резервациите, направени от хора под 25 години“, допълни той.

Airbnb съобщи, че ще „продължи да въвежда допълнителни мерки за сигурност и да засилва платформата си в Канада и по света“. Миналата година компанията въведе забрана в цял свят на къщите за купони, за да предотврати организирането на неразрешени партита. В резултат на новата политика Airbnb е свалила някои обяви за имоти от сайта си.

Мерките бяха наложени след инцидент по време на купон за Хелоуийн в Калифорния миналата година, при който загинаха петима души.

Миналия месец компанията съобщи, че ще инвестира 150 млн. долара в мерки за засилване на безопасността, включително 24-часови горещи линии за обезпокоени съседи и детектори на шума. Airbnb обеща също така да провери всички седем милиона имота на платформата си, за да е сигурна, че отговарят на всички правила. Това ще се случи с помощта на алгоритми, обратна връзка от гостите и проверки на място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
Съгласен съм с мнението ви относно тези платформи,но профила на инвеститорите в тази нова ниша,няма нищо общо с профила на субекта Грую.За да стане Грую инвеститор в подходящи за краткосрочно отдаване жилища(в центъра на София),трябва да продаде цялото землище на Сусурлево. Фирмите които се занимават с този сравнително нов бизнес имат много сериозни капитали и стабилно лоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 13
Minka
преди 4 години
Още малко и ще направят доброволни отряди за въвеждане на ред в апартаментите отдавани под наем краткосрочно. Аре моля Ви се, като купувам апартамент то той е в сграда с режим на ЕС, не си купувам част от "апартхотел". След мен идва например Грую от Сусурлево, продал ниви в района на Павликени и решил да печели от отдаване под наем в центъра на София. Какъв е той , че да решава да променя предназначението на сградата?! А мерси от такива бизнеси и липса на държава. Този път казвам едно голямо БРАВО на Герб! Фандъкова и тя да се вземе в ръце и районните кметове да си влизат в ролята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още