IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои строителни компании ще излязат "сухи от водата" след имотната криза в Китай?

Фирмите, които са собственост на държавата или имат силни връзки с правителството, с малко дълг и по-добър достъп до евтин капитал, имат по-добри шансове за оцеляване

13:13 | 16.01.12 г.
<p>
	Изграждане на нов жилищен комплекс в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изграждане на нов жилищен комплекс в Пекин. Снимка: Ройтерс

Възможно ли е настъпването на годината на Дракона в Китай да спаси строителите в страната? С приближаването на китайската Нова година десетки хиляди китайски двойки се готвят да сключат брак. За да спечели булка в една държава с недостиг на жени обаче за младоженеца е добре първо да докаже качествата си като купи жилище, пише Economist.

В опит да охлади прегряващия пазар на жилища централното правителство ограничи покупките на повече от едно жилище и възможностите за бърза продажба от страна на спекулантите. Това на свой ред намали достъпа на строителите до банково кредитиране и оряза кредитите от страна на нови тръстови компании. Въведоха се и нови данъци като инструмент за въздействие върху жилищния пазар.

Всички тези мерки подействаха като студен душ за пазара. Ръстът на цените се забавя от началото на 2010 г. насам. Според анализ на Soufun Holdings, най-големия сайт за недвижими имоти в страната, през декември 2011 г. цените са паднали в 60 от 100-те града, които компанията следи.

Резултатите от последното изследване на Knight Frank за пазара на недвижими имоти в Китай, цитирано от онлайн изданието Property Wire, показват, че слабите продажби и високите запаси още повече ще засилят натиска върху строителите в страната.

Данни на най-голямата по приходи строителна компания в страната China Vanke пък сочат, че продажбите на годишна база през декември са паднали с 30%, което е пети пореден месец на понижение.

Цените на земята също бързо вървят надолу. Резултатите от неотдавнашно проучване на водещи строители, проведено от Standard Chartered, показаха, че цените на земята са се понижили с една трета от пика си в края на 2010 г. Има и данни за неуспешно проведени търгове за парцели от страна на местните власти, които са основен източник на активи за строителите и на финансиране за местните хазни. Всичко това е признак, че индустрията се консолидира.

Обхватът на консолидацията е огромен. В Китай има над 30 000 строителни компании. Много от тях са малки местни фирми, които нямат достъп до кредитирането или географската диверсификация на големите фирми. Анализ на Citibank разкрива, че най-големите стотина фирми контролират едва една четвърт от сектора, като следващите по размер 500 компании държат между 10 и 15% повече. Консолидацията обаче набира скорост.

Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още