IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2011 г. във факти и цифри за пазара на имоти у нас

Под 2% са предлаганите на търг имоти от частни съдебни изпълнители като част от общото предлагане

15:54 | 29.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

През годините на ръст в броя на сключените сделки строителството беше насочено предимно в малки жилищни единици с цел инвестиции. В момента клиентите се нуждаят от по-голяма площ за живеене и затова търсенето на жилищни имоти е фокусирано главно върху апартаменти с две и три спални с квадратура между 60 и 120 кв. м.

Цената все още основен фактор при търсенето

Предпочитанията на клиентите зависят от размера на техните доходи и спестявания. В столицата по-заможните клиенти се насочват предимно към апартаменти в централните райони, Изгрев, Изток или еднофамилни къщи в кварталите Бояна, Драгалевци, Симеоново. Купувачите със средни доходи предпочитат квартали като Младост, Дианабад, Дървеница, Мусагеница, а тези с ниски – Овча купел, Дружба, Надежда, Люлин.

Основен мотив за вземане на окончателно решение за покупка продължава да бъде цената. В София клиентите са склонни за заплатят за покупка на апартамент средно около 56 хил. евро, във Варна– 59 хил. евро, в Бургас – 36 хил. евро, във Велико Търново – до 26 хил. евро.

Търсенето е предимно от активни семейства със сигурни доходи. Те търсят малки апартаменти (средно между 60-65 кв. м) с цел живеене и разчитат на кредит или собствени средства. През 2011 г. се наблюдава тенденция на увеличаване търсенето на жилищни имоти с цел отдаване под наем.

По-често търсещите закупуват жилищата с пари в брой (главно от продажба на наследствени имоти и спестявания) и по-рядко използват ипотечни кредити. Дори и да се наложи, сумата не надвишава 20% от стойността на сделката.

През 2011 г., основен купувач на пазара на жилищни имоти в страната продължава да е българинът с дял от близо 92%. Останалите 8% се падат предимно на руснаци и граждани на бившите руски републики. Търсените жилища са почти изцяло за собствено ползване.

В някои райони на страната, например Варна, се наблюдава ръст в търсенето на парцели между 600 и 1000 кв. м. с цел строителство на фамилни къщи за целогодишно живеене. Много от семействата с доходи над средните предпочитат този вариант, вместо покупката на апартамент.

2012

Тенденцията на строителство на по-малки жилищни сгради ще се запази. Не се очаква появата на нови мащабни проекти.

Във връзка с пазарната политика на банките от началото на 2012 г. за намаление на лихвите по депозити на граждани, се очаква потенциални клиенти, отложили покупката на жилище през 2011г, да реализират такава още в първата половина на 2012 г., смятат от компанията.

При хипотеза на застрашена финансова стабилност в ЕС е вероятно част от постоянно растящия обем на спестявания на населението да бъдат вложени в жилищни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
dreamhell
преди 12 години
На това му казвам - на крива ракета космоса й пречи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Не си загубил нищо с изчакването. А да вместо да купиш кимизарник за 1500 евра на кв. метър на шпакловка и замазка.. сега може да купиш на 700 евра, че и по-малко, че и вече да е довършен апартамента. Вярно, че човешката алчност няма граници.. но все пак...Та така, бързай да купуваш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
green hawk
преди 12 години
е какво стана практически - уж щеше да се срива пазара , уж щеше да има много продажби на търг...........а сега - под 2% на търг !---------на това му казвам:лъжлива държавасега трябва да си търсим парите от тези-които ни казваха : НЕ купувайте-ще има за всички евтино
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още