IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се нов балон на пазара на имоти в Балтийския регион?

В Естония предстои най-голямото IPO на компания за недвижими имоти за последните пет години, което ще покаже доверието на инвеститорите

12:02 | 30.08.12 г.
Задава ли се нов балон на пазара на имоти в Балтийския регион?

От всички имотни балони, спукали се през последните години, при никой това не се случи толкова шумно, колкото в Балтийските държави по време на финансовата криза през 2008 г., пише Financial Times.

В много от случаите цените се сринаха наполовина, а някои опарили се инвеститори се кълняха, че никога повече няма да се докоснат до този регион. Никога обаче е дълго време, когато става въпрос за правене на пари.

Неотдавна обявеното най-голямо първично публично предлагане (IPO) от компания за имоти на балтийските борси от пет години насам ще е проверка дали инвеститорите са готови да повярват, че имотите в региона са нещо повече от балон.

Предлагането на естонската фирма Pro Kapital Grupp изглежда заслужава доверие. То е първото по рода си от 2010 г. насам, като се очаква да бъде и най-голямото от 2007 г. Вече е изцяло записано. Благодарение на него PKG ще стане втората по големина компания, търгувана на балтийските борси.

От PKG се надяват, че 37-те млн. акции на стойност около 1,90-2,05 всяка, или 41% от общия капитал нa дружеството, ще донесат до 75 млн. евро, като търговията вероятно ще стартира на фондовия пазар в Талин на 14 септември.

Сумата може и да не изглежда впечатляваща, но на общия фон е значителна.

Според Colliers International общите инвестиции в недвижими имоти в Балтийските страни през 2011 г. са били на стойност около 600 млн. евро. Най-много са в Талин - 250 млн. евро, следвани от Рига с 212 млн. евро и Вилнюс със 140 млн. eвро.

Парите от IPO-то ще бъдат използвани за финансирането на три нови проекта: търговски център за 89 млн. евро, жилищен квартал за 11 млн. евро в Талин и уличен жилищен проект за 29 млн. евро в Рига.

"Вярваме в бъдещето на балтийския пазар на имоти, но не очакваме нов бум. Според нас цените ще се развиват по-плавно", твърди главният изпълнителен директор на PKG Паоло Мичелоци.

"Искаме да привлечем разнообразни инвеститори - както такива, които вече имат експозиция към компании в региона, така и инвеститори, които в момента обмислят първото си вложение в региона", допълва той.

PKG има опит с подобни проекти и успя до голяма степен да избегне най-лошите моменти от кризата. Два от търговските центрове на компанията в Талин бяха емблематични при откриването си и все още са доста популярни, въпреки новите попълнения в бранша.

Фирмата държи и портфейл от 11 имота на обща стойност около 150 млн. евро, като от основаването си през 1994 г. е завършила 20 проекта.

Това не означава, че PKG не се е сблъсквала с проблеми. Не за първи път компанията се листва на борсата: между 1998 г. и 2001 г. книжата й се търгуваха в Талин, преди да бъдат свалени, след като стана ясно, че фирмата не е съблюдавала напълно изискванията за разкриване на информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още