IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в България продължават да забавят спада

Увеличават се сделките с имоти за инвестиции, показват данни на Адрес Недвижими имоти

10:34 | 30.01.13 г. 34
Цените на жилищата в България продължават да забавят спада

С от 1 до 3% са паднали цените на жилищата в различните райони на столицата през миналата година, сочат данни на консултантската компания Адрес Недвижими имоти.

Тенденцията е валидна и за страната, като по-осезаемо понижение е регистрирано във Варна (малко над 2 на сто). В Бургас и Пловдив са отчетени понижения от съответно 1,58% и 1,86%.

Очаква се през тази година цените да забавят допълнително темповете на спад или той дори да спре, коментира изпълнителният директор на агенцията Георги Павлов.

Той допълни, че през миналата година е регистрирана рекордно висока достъпност на жилищата. Изчисления на компанията показват, че през 2012 г. едно средно за страната жилище от около 60 кв. м, закупено с ипотека за срок от 20 години, отнема около 55% от средната заплата. За сравнение през 2008 г. са били необходими около 120% от средния за страната доход за ипотечната вноска.

Наблюдава се засилване на активността на пазарите на имоти в големите градове, посочи Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията.

Основни причини за покупка на имот остава задоволяването на основни жилищни нужди, но около 15-20% от купувачите правят инвестиции. Засилен интерес се наблюдава към магазините като възможност за инвестиция, които могат да донесат на собственика доходност от поне 8%, посочи Георги Павлов.

Продавачите също излизат на пазара, като основната причина за продажба на жилище е закупуването на ново, по-качествено и по-голямо.

Купувачите се интересуват най-вече от размера на сметките за ток и парно при покупка на жилище и предпочитат да закупят имот от предишен собственик, отколкото от инвеститор, за да придобият реална представа за разходите по поддръжката, коментира още Георги Павлов. Има случаи на потенциални купувачи, които са водили преговори за понижаване на цената на жилище заради по-високи сметки.

Продължават и продажбите на жилища заради необслужвани кредити. Все повече хора, които имат проблем с изплащането на кредити пристъпват към продажба по-рано, преди пристъпването към принудително изпълнение. Банките вече сами съветват клиентите, които имат затруднения с изплащането на кредити, да се обръщат към консултанти по недвижими имоти, но хората все още нямат доверие на агенциите дали се прави реална пазарна оценка на жилището им, а и не знаят какво точно да искат от брокерите.

От консултантската компания регистрират подобни тенденции и на пазара на наеми през миналата година. В София наемните нива на жилищата са се понижили средно с 1%, но в районите около спирките на метрото е регистриран ръст.

През миналата година най-популярният апартамент на пазара на наеми се е отдавал за около 300 лева и е престоявал на пазара между 3 и 10 дни, сочат данните на агенцията.

Очакванията са през 2013 г. банките допълнително да се активизират, да търсят нови ниши и да подобряват условията за потенциалните купувачи. Сериозни промени на пазара на имоти обаче не се очакват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
QuasiInvestor
преди 11 години
Мдам, и още ще падат...1. Народът беден2. Криза е3. Лихвите високи - банките алчни4. Няма дългосрочна сигурност в работата5. u name it :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
аз...имам дълбоки съмнения, че Кремиковци ще раздвижи пазара по някакъв начин-има един град(Габрово), в центъра на който има една сграда с бивши ведомствени жилища. Купиха сградата (яко преди кризата) и ги ремонтираха, и ги пуснаха на сравнително(за града) ниски цени. И ги продадоха наистина, но с много зор-и то повечето за инвестиция да се дават под наем. Защото-никой габровец не искаше да живее там, заради лошият имидж-бивши ведомствени жилища. Същото ще стане и с Кремиковци. Освен ако не вкарат много як маркетинг.А относно евтиното строителство-като удари кризата се начетох на това колко са лоши тия капиталисти инвеститорите. Ама никой не овикваше тия лоши капиталисти дето продаваха на дядо си нивата, случайно попаднала в регулация във вече квартал близо до центъра за по 500-600 евра квадрата(или лозето за по 100). Та-докато не паднат яко парцелите няма как да падне яко цената. А сега обясни на шопа, че парцел в Люлин 6(реална ситуация разказвам) не струва 600 евра на квадрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 11 години
до Ricco преди 4 дни"Не ми се рови сега законодателството, но знам че закона задължава всяко жилище, което е получило разрешение за строеж, да бъде завършено за определен срок - май 5 години..."...според чл. 153, ал. 2 от ЗУТ разрешението за строеж губи действието си, ако в продължение на три години от влизането му в сила не е започнало строителството или в продължение на пет години не е завършен грубият строеж, освен ако не бъде презаверено в едногодишен срок. ...срещу скромна сума естествено...въпрос: колко ли години ще са необходими за да бъде завършен един строеж до "Разрешение за ползване", при което вече се плащат и данъци...а данъците са най-малкият приблем...още един въпрос: колко пари ще загуби "инвеститора" примерно за срок от 10 г. ,ако е инвестирал първоначално примерно 500 000 лв. , а няма купувачи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 0
Дичо
преди 11 години
....да не забравяме и ЧСИ тата,които всеки месец изнасят на пазара по около над 4000 имота,които също натискат пазара надолу...Пазарът е затрупан с имоти.Стив Ханке-криза още около две години и след това никой не може да прогнозира колко ще продължи възстановяването-смята се,че най-малко 10 години.Продава тоя,които има нужда от свежи пари,за да продаде-прави компромис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 0
Веск
преди 11 години
Сегашните нива на цените спрямо доходите са малко по-лоши от тези, които бяха на времето при Костов и началото на царския мандат. Това е добре разбира се, но ако гледаме тогавашния брой на сделки нещата не са розови. Тогава нямаше лесни кредити и малко се купуваше, сега има кредити и се купува много повече. Та това трябва да е прогнозата - ще има ли по-лесни и по-евтини кредити. За икономическата ситуация не говоря - доверието е на отрицателни нива и това не обуславя някаква активност. Относно прогнозите е важно и да се гледат руснаците - те според мен ще се кротнат поради мизерията в България. Малко е рано за оптимизъм. За 5 години населението доста е намаляло и малобройните набори скоро ще станат 20 годишни, а те дори и да имат възможност да купят с кредит няма да са голям фактор - не се женят, не купуват семейно жилище , не са въобще в България или просто са твърде малко за сериозен растеж. Отделно модела с едно дете ще действа отрицателно в бъдеще. Условия за голям ръст няма за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
"И кой приятелю Рико, ще ги построи тези евтини и качествени жилища?"--------------------:)) Има кой, но за съжаление сега не мога да кажа. Засега мога само да кажа, че съм напълно убеден в това (че има кой и че може да стане). Както казах по друга тема, вече имам напълно изчистена концепция за нов начин на организация на правенето на неща от този род, но ще ми трябва около една година за да придам на идеята нужната форма и начин за приложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
...А да не забравяме и че скоро парцелите на север от София (в посока Кремиковци) предстои да бъдат "усвоени", а те са планирани точно за по-качествени жилища (вкл. еднофамилни). Така че там ще има хем по-евтина земя, хем по-евтино строителство, хем по-качествени жилища. И който се набута сега да купи някой от застоялите кутийки-кимизарници в старите квартали рискува да направи грешката на живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Не ми се рови сега законодателството, но знам че закона задължава всяко жилище, което е получило разрешение за строеж, да бъде завършено за определен срок - май 5 години. А този срок вече наближава и жилища, които са готови, но умишлео се задържат без Акт 16 за да не им се плащат данъци вече няма да могат да бъдат задържани (без да се плаща нищо за тях). Така че, това ще доведе до нови жилища на пазара и ще окаже известен натиск на цените надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
bobys
преди 11 години
Че защо да не плаща 6% лихва по депозит след като ги е дала на някои на кредит за 12% и само да събира разликата. При това на толкова голяма сума, период и 10000 клиента си заслужава плюс годишните такси и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Ако инвестираш с период на изплащане на печалба от 20- 30 години, има една хубава приказа : Я камилата я камиларя."Никой, ама наистина никой не може да каже какво ще е след 5 години, а ти ми изтъкваш аргументи, които щели, евентуално, може би, вероятно, едва ли не да се случат.Бог знае какво ще е след 20 или 30 години ...При всички положения технологиите ще са толкова развити, че не само панелките ами и това дето си го купил ще е старо и скъпо за поддържане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още