IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в България продължават да забавят спада

Увеличават се сделките с имоти за инвестиции, показват данни на Адрес Недвижими имоти

10:34 | 30.01.13 г. 34
Цените на жилищата в България продължават да забавят спада

С от 1 до 3% са паднали цените на жилищата в различните райони на столицата през миналата година, сочат данни на консултантската компания Адрес Недвижими имоти.

Тенденцията е валидна и за страната, като по-осезаемо понижение е регистрирано във Варна (малко над 2 на сто). В Бургас и Пловдив са отчетени понижения от съответно 1,58% и 1,86%.

Очаква се през тази година цените да забавят допълнително темповете на спад или той дори да спре, коментира изпълнителният директор на агенцията Георги Павлов.

Той допълни, че през миналата година е регистрирана рекордно висока достъпност на жилищата. Изчисления на компанията показват, че през 2012 г. едно средно за страната жилище от около 60 кв. м, закупено с ипотека за срок от 20 години, отнема около 55% от средната заплата. За сравнение през 2008 г. са били необходими около 120% от средния за страната доход за ипотечната вноска.

Наблюдава се засилване на активността на пазарите на имоти в големите градове, посочи Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията.

Основни причини за покупка на имот остава задоволяването на основни жилищни нужди, но около 15-20% от купувачите правят инвестиции. Засилен интерес се наблюдава към магазините като възможност за инвестиция, които могат да донесат на собственика доходност от поне 8%, посочи Георги Павлов.

Продавачите също излизат на пазара, като основната причина за продажба на жилище е закупуването на ново, по-качествено и по-голямо.

Купувачите се интересуват най-вече от размера на сметките за ток и парно при покупка на жилище и предпочитат да закупят имот от предишен собственик, отколкото от инвеститор, за да придобият реална представа за разходите по поддръжката, коментира още Георги Павлов. Има случаи на потенциални купувачи, които са водили преговори за понижаване на цената на жилище заради по-високи сметки.

Продължават и продажбите на жилища заради необслужвани кредити. Все повече хора, които имат проблем с изплащането на кредити пристъпват към продажба по-рано, преди пристъпването към принудително изпълнение. Банките вече сами съветват клиентите, които имат затруднения с изплащането на кредити, да се обръщат към консултанти по недвижими имоти, но хората все още нямат доверие на агенциите дали се прави реална пазарна оценка на жилището им, а и не знаят какво точно да искат от брокерите.

От консултантската компания регистрират подобни тенденции и на пазара на наеми през миналата година. В София наемните нива на жилищата са се понижили средно с 1%, но в районите около спирките на метрото е регистриран ръст.

През миналата година най-популярният апартамент на пазара на наеми се е отдавал за около 300 лева и е престоявал на пазара между 3 и 10 дни, сочат данните на агенцията.

Очакванията са през 2013 г. банките допълнително да се активизират, да търсят нови ниши и да подобряват условията за потенциалните купувачи. Сериозни промени на пазара на имоти обаче не се очакват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 9
RedBot
преди 11 години
По спомени мои времето необходимо да дойде повея на ценовите промени от запад до БГ е 6-8 мес и понеже четем пак тук - http://***.investor.bg/***/130/a/cenite-na-jilishtata-v-sasht-prez-noemvri-s-nai-silen-ryst-ot-2006-g,146113/А и статистиката на БНБ за депозитите на гражданството е крайно време да избие на някъде. Щатите и Европа ще печатат още пари, както се разбира. Тъй че- "...Ум "изчаква" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 5
melon
преди 11 години
Преди говореха за ръстове, сега плахо казват - Очакваме цените да забавят спада си:)20% били инвеститорите - хахаа, на *** инвеститори ли им викат вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 14
ale1
преди 11 години
ЛООШО , Много ЛОШО ;)-------------навсякъде РЪСТ , от нийде надежда за еФтиния не иде ;)------------------http://***.investor.bg/***/130/a/cenite-na-jilishtata-v-sasht-prez-noemvri-s-nai-silen-ryst-ot-2006-g,146113/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
До Але 1Не бъди жесток .Много хора се подлъгаха с кредитите, включително и аз за инвестиране в бизнес. Слава Богу се стегнах в кръста и остана още един, и съм свободен.Вместо да се подиграваш, може да предложиш мнение за решение на въпроса с неуспешни инвестиции. По принцип и през ум не ми е минавало да купувам недвижимости и не съм купувал. По ми е добре да живея под наем, до като реша да си построя нещо за мен, но жената все иска да купуваме, но за сега я удържам.Според мен купилите недвижимости, до като не започнат да вадят пари от тях, дали чрез отдаване под наем или нещо друго, вложените пари ще им се обезценят, защото съгласете се с намаляващо население и този огромен жил. фонд, няма как цените да вървят нагоре.Който търси решение ще го намери, в каквато и ситуация да е изпаднал.Не приемам за решение самоубийствата на фалирали хора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 18
ale1
преди 11 години
RE: Тъй че чакащите да се срути пазара на имоти и да купуват на кило пак ще останат изненадани...-----------------------------" чакащите да се срути пазара" винаги са неприятно изненаданикакто и "чакащите да расте пазара" БЯХА изненадани ;)-------като гледам колко минуса са ми сложили на пост 1 -Мноооого са "Неприятно Изненаданите"И Оооще повече ще се "Изненадват"----------който "ЧАКА" Сватба-обикновено дочаква БрадваУм царува , ум робува...........УМ "изчаква" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 5
Big Stan
преди 11 години
Проблема е, че масата от хора нямат свободен кеш, с който да самофинансират покупката на жилище, така че ги боли .... ,че банките свалят лихвите по депозити. С "грънци" ли ще купят ....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 8
amanotumnici
преди 11 години
Цените ще продължат да падат през тази и следващата година. Тази статия се пуска винаги в началото на година с оптимистичните очаквания на агенциите, че цените са стигнали дъното и вече няма да падат. Цените могат да паднат поне още 15-20%. Тези, които държат имотите с очакване да се качат цените и да си уредят пари до края на живота ... има да чакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 24
RedBot
преди 11 години
Те цените освен че паднаха с 20-30% и парите се обезцениха с още толкова за тия 3-4г. Отделно и банките тайно и полека свалят лихвите по депозита. Тъй че чакащите да се срути пазара на имоти и да купуват на кило пак ще останат изненадани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 5
Big Stan
преди 11 години
Я, тази статия май я чета вече няколко пъти:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 29
ale1
преди 11 години
Лоши новини .По-лошото е , че са от началото на 2011.....тогава ги приемахме за екзотикаоще по-лошо е , и лихвите падат , което ще отпуши нов сериозен ръстнай-лошото е ,че отпуши ли се-никой не знае докъде ще стигнат цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още