IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането за имотния сектор в Европа - засилена конкуренция, но не навсякъде

Кредиторите се конкурират на водещите пазари и се насочват към първокласни имоти

10:24 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кредитирането за имотния сектор в Европа - засилена конкуренция, но не навсякъде

Увеличава се броят на кредиторите за сектора на имотите в Европа, което засилва конкуренцията и оказва натиск върху финансовите разходи, пише The Wall Street Journal.

В общия случай обаче до средствата достигат предимно купувачи на трофейни имоти на водещите пазари, отбелязва изданието.

През последните две години кредитният пазар на Стария континент бавно се подобрява. Особено през последните месеци купувачите на имоти се радват на необичайно силно предлагане на средства от различни източници.

Банките в момента рядко отпускат кредити за недвижими имоти, но на пазара в Европа навлизат различни нетрадиционни кредитори - застрахователни дружества, дългови фондове и компании за дялово инвестиране. Те обаче се интересуват главно от водещите пазари в региона - Великобритания, Германия, Франция и Швеция. Така пазарите в Източна и Южна Европа страдат от липсата на достатъчно финансиране, тъй като апетитът за риск там остава ограничен.

Експерти посочват, че новите кредитори на европейския пазар на имоти, сред които се нареждат няколко големи американски инвестиционни банки и държавни инвестиционни фондове, са склонни да отпускат доста големи заеми.

Дълговите пазари също са „гостоприемни“ за инвеститорите в имоти, отбелязва изданието. През първото тримесечие на годината европейски компании за имоти са продали облигации за 4 млрд. евро, за да финансират сделки с недвижимости или реализацията на строителни проекти.

Сумата е с 15 на сто по-голяма спрямо същия период на миналата година, отчитат от консултантската компания DTZ. Експертите посочват, че през последните месеци числото непрекъснато нараства, като за цялата 2013 г. се очаква компаниите да наберат от продажбата на дългови книжа 17 млрд. евро при 15 млрд. през миналата година.

Експерти очакват конкуренцията между кредиторите да се отрази благоприятно на условията за отпускане на заеми. Изданието дава пример с Великобритания, където конкуренцията за първокласните имоти е довела до спад на лихвите с 1 процентен пункт през последните 6 месеца.

Според експерти лихвите по кредитите за първокласни имоти в Германия също са паднали с 0,3 – 0,4 процентни пункта. От консултантската компания CBRE посочват, че кредиторите са завишили целите си за германския пазар, но им е трудно да намерят достатъчно добри сделки за кредитиране.

Очакванията са алтернативните кредитори, с изключение на застрахователите, да продължат да са най-активните на пазара, тъй като не попадат под ударите на по-строгите финансови регулации, които засягат банките и застрахователните компании.

Новите финансови регулации остават основното препятствие пред банките да станат по-активни на кредитния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още