IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори в имоти се завръщат в Индия

Надеждата е в администрацията на новия премиер, който вече започна да трупа точки пред бизнеса

12:25 | 11.08.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През първото полугодие компании за дялов капитал и други инвеститори са вложили 675 млн. долара на пазара на имоти в Индия - два пъти повече от инвестициите, направени през първата половина на 2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През първото полугодие компании за дялов капитал и други инвеститори са вложили 675 млн. долара на пазара на имоти в Индия - два пъти повече от инвестициите, направени през първата половина на 2013 г. Снимка: Ройтерс

Окуражени от укрепването на индийската икономика и пробизнес ориентирания нов министър-председател Нарендра Моди, чуждестранните инвеститори в  имоти започват да се завръщат на пазара в Индия, пише Wall Street Journal.

Подходът им обаче е по-различен в сравнение с този отпреди кризата заради все още живия спомен от загубите.

Някои местни фирми – например Lodha Developers Ltd. от Мумбай, посочват, че са по-финансово самостоятелни и не се нуждаят от чуждестранни партньори в момента. “Това е въпрос на зрялост на бизнеса”, коментира Абишек Лодха, управляващ директор на компанията и син на нейния основател.

Фирмата изгражда най-високата жилищна сграда в Мумбай и работи по едно от предградията, за което ще са необходими 140 млрд. рупии (2,3 млрд. долара).

Междувременно международни гиганти като Morgan Stanley и Blackstone Group, суверенни фондове и други инвеститори, станаха доста по-придирчиви към партньорите си и по-предпазливи в сделките.

Чуждестранните инвеститори се насочиха към Индия, след като властите приеха нови закони през 2005 г. и значително намалиха ограниченията за чужденците, които инвестират в недвижими имоти. От 2006 до 2008 г. компании за дялов капитал и други инвеститори наляха в страната над 15 млрд. долара, в някои случаи и чрез директни инвестиции в компании за имоти, а в други – чрез партньорства между чуждите инвеститори и местни компании.

Заради финансовата криза обаче пазарът на офиси и жилища претърпя рязък спад. Много от партньорите започнаха съдебни битки помежду си, а други чужди компании се оказаха зависими от плановете на местни индийски дружества за излизане от кризата.

През първото полугодие компании за дялов капитал и други инвеститори са вложили 675 млн. долара на пазара на имоти в Индия - два пъти повече от инвестициите, направени през първата половина на 2013 г. Това е и най-големият обем на инвестициите в сектора на имотите в страната от 2009 г. насам.

Компаниите очакват, че Моди ще предприеме необходимите реформи, които ще помогнат да се стимулира икономиката, да се повиши покупателната способност за купувачите и в крайна сметка това да доведе до ръст на жилищното строителство и изграждането на бизнес имоти.

Сред активните чуждестранни играчи отново е Blackstone Group. По-рано тази година Canada Pension Plan Investment Board съобщи, че е постигнал сделка с Piramal Enterprises Ltd. – един от индийските конгломерати, за финансиране на жилищни проекти.

През май консорциум от инвеститори, водени от холандската APG Asset Management NV, съобщи, че работи заедно с инвестиционната компания Xander Group Inc. по бизнес имоти в Индия за 300 млн. долара.

През юни канадската Brookfield Asset Management Inc. предложи 580 млн. долара за портфейл от офис имоти в Индия. Компанията посочва, че пазарът в страната, както пазарите на имоти в Китай и Бразилия, изглежда привлекателен и предлага възможности, които преди това не са били достижими.

Някои международни компании – като например Morgan Stanley, Blackstone, Walton Street India Real Estate Advisors Pvt. и други останаха дори и по време на кризата в Индия, а сега просто залагат на по-агресивни стратегии.

Администрацията на Моди вече отбеляза няколко точки пред бизнеса с имоти, като създаде възможност за по-меко излизане от инвестициите, както и пазар за тръстовете. Чуждестранните инвеститори вече отчитат, че условията силно са се променили в сравнение с преди години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 9 години
И за какъв дявол го пишете това? Има сред читателите ви инвеститори в индийски имоти ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още