IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на логистични площи у нас е в застой

Инвеститорите в първия спекулативен проект след кризата се надяват да "повлекат крак" и да стартират и други подобни проекти, от които има нужда

14:02 | 20.10.14 г.
Пазарът на логистични площи у нас е в застой

Клиентите са готови да платят малко повече за качество, тъй като почти няма нови площи, които да им се покажат, особено ако става въпрос за складове с температурен контрол и други специфики.

Нивата на възвръщаемост остават стабилни, допълни Гюрджиев.

Проектът

East Ring се намира в източните покрайнини на София, между магистралите "Тракия" и "Хемус" и Софийския околовръстен път, в близост до самата столица, с. Нови хан, с. Равно поле и гара Елин Пелин. Паркът е разположен на площ от над 200 дка.

На практика първият етап от парка функционира още от 2008 г. Става въпрос за студийния комплекс край Нови хан, където се снимат едни от най-популярните телевизионни предавания.

Към момента е готова още една сграда от комплекса, в която са вложени около 4 млн. евро. Това не включва разходите за придобиването на земята и изграждането на инфраструктурата (пътища, електричество, собствен водоизточник, достъп до газ и т. н.). Изграждането на инфраструктурата е отнело около 2 години, като 90 на сто от времето е отишло за административни процедури. Самата земя е собственост на инвеститора от 5 години.

Паркът е с капацитет за изграждането на още 12 сгради, като общата застроена площ може да достигне 90 хил. кв. м. Предвижда се и строителството на два големи ТИР паркинга.

Опциите за компаниите, които искат да влязат в парка, са две: да закупят земя от инвеститора с готова инфраструктура, върху която да построят желаната от тях сграда без излишни административни процедури или да оставят изцяло инвеститора да организира строителството и проектирането съобразно изискванията им. И в двата случая им се спестяват тежките административни процедури, включително и за присъединяване към електрическата мрежа, а строителството може да приключи за 8-10 месеца, коментира Велизар Проданов, мениджър на проекта.

Паркът е подходящ за фирми, които се занимават с чисто складова дейност и логистика, както и за фирми от леката промишленост, които развиват чисто производство. Те няма да имат нужда да се местят на друго място в случай на експанзия, защото имат възможност да планират нуждите си съобразно бизнес плановете си, допълни Проданов.

Той обясни, че вече има запитвания и се водят разговори с редица компании от различни сфери на икономиката, като много от тях нямат намерение да строят собствени складови и индустриални площи, а предпочитат да наемат.

Решението да се пристъпи към реализацията на проекта е взето заради умората да се разминаваме с компании, които биха искали да навлязат в страната, но не намират подходяща готова база, каза още Проданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още