IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на логистични площи в Европа - слабо предлагане на качествени активи

Обемът на инвестициите в региона достига 10 млрд. евро за полугодието, което е с 9% над нивата от първата половина на миналата година

17:54 | 13.08.15 г.
Пазарът на логистични площи в Европа - слабо предлагане на качествени активи

Слабо предлагане на качествени площи и недостатъчно строителство – това са общите характеристики на пазарите на логистични имоти в Европа, според последния анализ на консултантската компания Colliers International.

Пазарът продължава да се развива позитивно на зрелите пазари на Западна Европа, както и в Южна и Централна Европа. В Източна Европа обаче конфликтът в Украйна и играта на санкции оказват влияние и пазарите в Беларус, Русия и Украйна вървят надолу.

„Логистичният пазар в Европа продължава да се характеризира с недостатъчно свободни висококачествени площи. Въпреки това, наемите на този тип имоти остават стабилни в преобладаващата част от пазарите през първото полугодие на 2015 г. Изключение прави Великобритания, където предлагането е ограничено, а търсенето расте, в резултат на което наемните цени бележат позитивно развитие“, коментира Тим Дейвис, мениджър “Логистични и индустриални имоти” в Colliers за Европа, Близкия изток и Африка.

„На британския пазар се наблюдава сериозна активност, а в останалата част на Европа това тепърва започва да се случва“, допълва Дейвис. „Свободните площи са недостатъчни, а търсенето се увеличава. Това неизбежно ще доведе до все по-голямо спекулативно строителство в наложилите се логистични локации в Европа“, прогнозира той.

Инвестициите на пазара на логистични имоти в Европа, Близкия изток и Африка през първата половина на 2015 г. достигат 10 млрд. евро, което на годишна база представлява увеличение от 9%, сочат още данните на компанията. На повечето пазари се наблюдава значителен спад на доходността заради засиления апетит на инвеститорите и рекордно ниските лихви.

В Глазгоу и Манчестър наемните нива на първокласните логистични площи се повишават с по 10 на сто през първото полугодие. В Единбург ръстът надвишава 11%, като е най-високият за цяла Европа за първата половина на годината, сочат данните на компанията.

В Бристол и Ротердам ръстът достига съответно 8,3% и 7,9%. Същевременно в Минск е отчетен най-силният спад на цените – 15,5% за полугодието, следван от Киев с почти 15% и Санкт Петербург с 8,3%.

Предлагането на първокласни площи във водещите градове на Германия е на изключително ниско равнище, както и строителството. Въпреки това, наемите са стабилни, с изключение на Мюнхен, където е отчетен ръст от 2,3%.

В Холандия също предлагането на първокласни логистични площи на ключовите локации е свито, поради което много ползватели избират сами да построят необходимите складови помещения.

В Швеция наемните нива се увеличават в Гьотеборг (4,3%) и Малмьо (3,8%), а в Стокхолм остават стабилни след засиления растеж през 2014 г. В Южна Европа и по-специално – в Мадрид, наемите записват ръст от 4,2% заради слабото предлагане, което не може да удовлетвори търсенето.

Наемите в Централна и Източна Европа остават стабилни, с изключение на Будапеща, където е регистриран ръст от 6,5% поради нарастване на търсенето в комбинация с освобождаване на част от наличните логистични площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още