IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България: проблеми с достъпността и недостиг на жилища

Дисбалансите се задълбочават, над 40% от едночленните домакинства и една трета от наемателите на пазарни цени не могат да си позволят собствен дом

08:08 | 02.11.17 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Дисбалансите на българския жилищен пазар се задълбочават заради динамиката на доходите и цените и разходите за жилищата, става ясно от доклад на Световната банка за жилищните условия у нас.

За около 42% от едночленните домакинства и за 31% от наемателите на пазарни цени разходите за жилище са непосилни. Повече от една трета от младите не могат да си позволят собствен дом и затова продължават да живеят с родителите си, констатират от финансовата институция.

Същевременно се отчита и несъразмерно голям брой свободни имоти, т.е. много апартаменти имат собственици, но не и хора, които да живеят в тях. В същото време все повече хора живеят в бедняшки квартали и незаконни селища. Голяма част от жилищния фонд е остарял и лошо поддържан, като част от него е потенциално уязвим за сеизмични щети.

Според данните, цитирани в доклада, в България има 3 млн. домакинства и 3,9 млн. жилищни единици, което може да предполага, че има излишък от жилища. Всъщност става въпрос за обратното - почти една трета от тези жилища са необитаеми, което предполага, че около 3 млн. български домакинства живеят само в 2,7 млн. жилищни единици.

Около един милион души или един от седем българи живеят в жилища, които се споделят от повече от едно домакинство. С други думи "удвояването" на домакинствата в едно жилище е често срещано, особено сред домакинствата с по-ниски доходи в по-големите градски центрове. Често до три поколения - или 6-8 членове на семейството, живеят в малък апартамент от 60 кв.м, подчертава Световната банка. 

Освен това голяма част от жилищния фонд на България се състои от многофамилни сгради от социалистическата епоха, много от които са изградени от панели. Повече от три четвърти от апартаментите в страната се намират в сгради, които са на възраст над 30 години, а липсата на поддръжка е довела до повреждане на покривите и фасадите, зле поддържани стълбища и коридори и течове.

На фона на тези проблеми в България няма стабилен и достъпен пазар за отдаване жилища под наем. По-малко от 5% от жилищния фонд на страната се отдава под наем, което е недостатъчно за осигуряване на жилища на достъпни цени и влияе неблагоприятно на трудовата мобилност, особено сред младите хора.

Най-бедните в България са изправени пред най-тежките условия. Публичните разходи в жилищния сектор и особено финансирането, насочено към хората с по-ниски доходи и уязвимите групи, са по-малко от 2% от общия държавен бюджет. Значителната липса на публични и частни инвестиции в райони с ниски доходи доведе до създаването на гета, посочва се в документа.

В доклада се допълва, че в момента правителството разработва нова национална жилищна стратегия, включително и оценка на жилищния сектор.

Съществена първа стъпка за преодоляване на високия процент необитавани жилищни единици е анализ на основните причини за това състояние, особено в иначе разрастващите и устойчиви пазари на жилища. Високите проценти на необитавани жилища в почти всички български градове представляват огромна възможност: потенциален резерв, който, ако бъде "отключен", би могъл да послужи както на пазара на наемите, така и в подкрепа на програма за субсидирани социални жилища, смятат от банката.

Най-бедните домакинства в България обикновено не следва да харчат повече от 10-15% от доходите си за жилище и свързаните с него разходи за комунални услуги.

Жилищното подпомагане и енергийните субсидии биха били по-ефективни и справедливи, ако са структурирани на база ваучери, каквато е практиката в много държави от ЕС. Тази помощ може да се използва за подпомагане на бедните домакинства да наемат социално жилище или да заплащат вноските си за ремонти и подобрения на сградите или такси за поддръжка в многофамилни сгради, заключава се в доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

35
rate up comment 6 rate down comment 1
krasus
преди 6 години
Имам предвид най общо казано че когато доходността е ниска т е паричния поток и печалбата от дадена дейност като отдаване под наем бизнес и тн то и данъчната ставка бИ СЛЕДВАЛО също да е ниска и обратното Всичко друго си е пладнешки грабеж и за едните и за другите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 15
OPASEN
преди 6 години
Статията е написана добре, но читателите трябва да се досетят, че ако говорим за София, Варна, Пловдив или Бургас, то статията вече не е адекватна!Да, в БЪЛГАРИЯ има много свободни имоти, НО ТЕ НЕ СА В СОФИЯ !!!София е друг пазар, където доклада на Световната банка трябва да се пренапише.Празните имоти са в малките населени места, където хората престават да ги обитават, за да дойдат в София и да работят хубава работа.Друг важен факт е, че имот, който след десетки години живот вече не става за живеене, съответно, никой не живее там, все още си го броим, но това не е имот! Такива имоти трябва да се събарят или поне да се отпишат от регистрите като места за живеене!Като вземете това в предвид може да се окаже, че статията е добра, но лесно може да подведе четящия :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 6 години
съжалявам но не разбрах какво искаш да кажеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 10
krasus
преди 6 години
Нека да намира държавата наематели на двойни тройни цени от сегашните пък да вдигне данъците на 50 ,60 % съгласен съм с това .Увеличава се номиналния паричен поток ,но не и реалния. Какво се печели от това???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 6 години
аз никъде не споменха какво е моето състояние зада гледам на казуса през гледната точка на моите интереси, за това и споменах че аргумента ти е кръчмарски.... нито споменавам леля Франческа или баба Вуна. Няма как да вземеш или коментираш дали едно решение е справедливо за всички, като мислиш само за собствения си гАз :)Качването на данъка няма да спомогне "на някои хора да купуват за безпари" ... защото падането на цената ще компенсира с вдигане на разхода по имота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 4
krasus
преди 6 години
Не не те оборвам кръчмарски гледам от своята гледна точка както и ти от твоята Ясно е че на някой хора им се иска да взимат под наем или купуват без пари и данък печалба да е 50 % ,ама не знам как ще стане тая. Всичко расте или намалява пропорционално Защото в Италия примерно данък печалба може да е 50 % но цените на имотите и наемите са в пъти по големи. И дори да даде Леля Франческа ат центъра на Рим 50 % на държавата пак другите 50 % са повече от колкото 80-90 % доходност тука. И това е за всичко не само за имотителлл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 6 години
лошото е че няма да се спука, защото го пазят .... я със саниране ще им вдигнат цената, я ще си затворят очите че банките държат много имоти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 20 rate down comment 1
Sandy
преди 6 години
След случаят с КТБ инвестицията в имоти отново е на мода, защото хората търсят, по - спокойно убежище за парите си. Само, че това отново надува имотният балон, който в скоро време отново ще се спука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 6 години
как никой от вас не стопля, че по-високи данъци водят до по-висок наем?!----не е задължително да се случи така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 2
Sandy
преди 6 години
Недоверието в банките принуждава хората с повечко спестявания да си влагат парите в имоти и затова сега е кал от празни необитаеми жилища. Вместо тия спестявания да са в банките, а те да подпомагат икономиката, голяма част от парите отиват за ненужни имоти, а останалата под дюшеците и в буркани. Това е основната причина, но медиите не я споменават и отразяват, защото им е наредено да мълчат по теми свързани финансовата ни система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още