IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти във Варна: Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането

Няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи, твърди експерт

17:03 | 08.06.20 г. 14
<p>
	<em>Снимка: imoti.net</em></p>

Снимка: imoti.net

Да очакваме ли спад в цените?

По думите на Димитрова в момента се наблюдава договаряне на средно 10% отстъпка от офертната цена. По думите й в последните години ръстът на цените на жилищата във Варна е бил от порядъка на 8-10% годишно и е нормално в тези условия да се забави.

Строителните предприемачи най-бързо реагират на промени в пазара. Частните собственици най-трудно се адаптират, посочи тя.

Според Георги Шопов няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи. В кризи цените на имотите и златото се качват, защото са сигурни активи за финансите на хора и институции, посочи тя.

За момента предлагането е по-слабо от търсенето, като търсенето се концентрира и върху сегмента ново строителство, посочиха и двамата. Същевременно издадените разрешителни за строеж във Варна намаляват сериозно през първото тримесечие, посочи Димитрова.

Шопов подчерта, че и тромавата процедура за издаване на разрешителни за строеж спъва ръста на предлагането. По думите му пълната и електронизация на процеса ще позволи по-прецизно спазване на сроковете и ще въведе повече прозрачност, което в крайна сметка ще доведе до ускоряване на предлагането.

Що се отнася до наемите на жилища във Варна, в момента има корекция на цените с около 100 лева средно, отчете Теодора Димитрова. Много от жилищата, заети от студенти, се освободиха, тъй като те вече не са във Варна заради пандемията, подчерта тя. Отделно се наблюдава и процес, при който имоти, които по принцип се дават за нощувки, излизат за дългосрочно отдаване под наем, което увеличава предлагането.

Тенденции при кредитирането

Варна е атрактивен пазар за жилищно кредитиране за банките, вторият по големина, посочи Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране“ в Пощенска банка.

От началото на годината и през първото тримесечие пазарът във Варна е вървял с двуцифрени ръстове, от началото на април и май се наблюдава задържане на нивата от 2019 г., но с уговорката, че тя е успешна година за всички пазарни участници в този сегмент. Това е добър сигнал да последващия период, коментира той.

И подчерта, че се е променило очакването на клиентите за този период. Превес вземат дигиталните канали за продажби, видеоконсултиране, дистанционно подписване на договори, кандидатстване и получаване на одобрение по телефона, подчерта Лазаров.

Много клиенти са усетили необходимост от допълнително пространство заради пандемията.  В тази връзка ще се промени и търсенето – домът да им дава възможност за спокойна и нормална работа, каза той.

Лазаров потвърждава ръста на търсенето на къщи, имоти извън градовете. По думите му вторичният пазар е по-слаб, а новото строителство набира скорост. В момента се сключват сделки, договаряни в началото и края на годината. Търсят се нови и качествени жилища, посочи той.

Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 2
velchev
преди 3 години
Драскащата не знам какво пуши, но е много добро! Въпрос: Ако има 7 милиона българи, които търсят да си купят частен самолет за 35лв, това означава ли, че търсенето е по-голямо от предлагането? Гледам по курортите се разхождат 5-6 човека и всичките от Варна, airbnb-то го облагат от държавата, а работещи нискоквалифицирана работа си се прибират по родните места с 200км/ч. Кой ще ги купува тези бетонни недомислици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 6
Sandy
преди 3 години
Стига манипулации и лъжи ! Цените падат в цялата страна, а до края на годината имотния пазар ще е в колапс. Собствениците на две големи известни имотни фирми са ми роднини. На тях или на вас да вярвам? Кой плаща хонорари за лъжливи статии? Срамота ! Цялото управление на държавата са лъжци, които заразиха с лъжи всички останали институции включително и медийните. Пълно е с хора, без чест и достойнство, които за пари биха продали майките и бащите си дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
velchev
преди 3 години
ха-ха-ха... това беше яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още