IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти във Варна: Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането

Няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи, твърди експерт

17:03 | 08.06.20 г. 14
<p>
	<em>Снимка: imoti.net</em></p>

Снимка: imoti.net

Рисковете пред пазара са свързани с по-широката икономика

Според икономиста от Института за пазарна икономика Калоян Стайков основните рискове пред пазара на имоти във Варна са свързани със спецификите на местната икономика, която е зависима от силно засегнати от пандемията индустрии – туризъм, търговия и транспорт.

Проблем на пазара ще се види при допълнително задълбочаване на икономическите проблеми, както и евентуална втора вълна на вируса, за която се надяваме да нанесе по-ограничени негативни ефекти, каза той.

Предстои да видим дали търсенето ще се задържи, или хората ще бъдат по-консервативни. Намаляването на чуждестранните туристи с 30-50% не може да се компенсира от вътрешното търсене, посочи още Стайков.

В тази връзка Теодора Димитрова коментира, че пазарът на ваканционни имоти в момента не функционира заради ограниченията за пътувания.

Тази криза се прояви буквално за седмица, а не за месеци или години, както предишните кризи,  коментира още Калоян Стайков. Икономиката реагира дори преди въвеждането на ограничителите мерки, потребителското поведение се промени много преди това, посочи той.

Прилики и разлики с финансовата криза

В много страни се предприеха редица мерки, насочени в три посоки – задържане на заетост, осигуряване на оборотни средства и осигуряване на гъвкавост от страна на банките, за да посрещнат някои трудности при обслужването на кредити. Това са уроци, които страните научиха от предишната криза и са подготвени, но предстои да видим промени, за които не сме подготвени и ще трябва да реагираме гъвкаво, каза още Калоян Стайков.

При предходната криза беше отчетен бърз спад на търсенето, който беше породен от два основни фактора – загубата на доходи и работа и ограничаването на кредитирането, посочи той. В момента нито един от двата проблема не е налице. Задържането на търсенето през март и април се е преодоляло още през май. Задържането явно е потребителско решение, а не толкова невъзможност да се осигури кредит или несигурност в доходите. Поведението на пазара ще е коренно различно, коментира икономистът.

Липсва и ликвиден натиск, който беше видим при предходната криза, както при банките, така и при потребителите, посочи той.

През юли предстои да се проведе юбилейното пето издание на Годишните награди на Imoti.net, които оценяват постиженията, коректността и добрата репутация на компании и експерти в сектор недвижими имоти. То се осъществява с генералното партньорство на Пощенска банка, подкрепата на Националната асоциация на строителните предприемачи и ЗАД „Армеец“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 2
velchev
преди 3 години
Драскащата не знам какво пуши, но е много добро! Въпрос: Ако има 7 милиона българи, които търсят да си купят частен самолет за 35лв, това означава ли, че търсенето е по-голямо от предлагането? Гледам по курортите се разхождат 5-6 човека и всичките от Варна, airbnb-то го облагат от държавата, а работещи нискоквалифицирана работа си се прибират по родните места с 200км/ч. Кой ще ги купува тези бетонни недомислици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 6
Sandy
преди 3 години
Стига манипулации и лъжи ! Цените падат в цялата страна, а до края на годината имотния пазар ще е в колапс. Собствениците на две големи известни имотни фирми са ми роднини. На тях или на вас да вярвам? Кой плаща хонорари за лъжливи статии? Срамота ! Цялото управление на държавата са лъжци, които заразиха с лъжи всички останали институции включително и медийните. Пълно е с хора, без чест и достойнство, които за пари биха продали майките и бащите си дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
velchev
преди 3 години
ха-ха-ха... това беше яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още