IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande слага край на китайския модел „строителство, строителство, строителство“

Проблемът не е само икономически, но и социален заради големите инвестиции в продукти на гиганта, които хората са направили

16:14 | 22.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Сега изглежда, че ръководството мисли, че не може да чака повече да промени модела на растеж“, допълва той.

Тин Лу, главен икономист за Китай в инвестиционната банка Nomura, казва, че не очаква кризата в vergrande да предизвикат икономически срив. Той обаче вярва, че опитите на Пекин да премине от един модел на растеж към друг може значително да потисне годишния растеж през следващите години до около 4% и дори по-малко в периода 2025-2030 г.

Райт казва, че имотният сектор се превръща в заплаха за финансовата, икономическата и социалната стабилност. Милър е съгласен с това мнение и допълва, че не би се изненадал, ако след 10 години икономическият растеж на Китай се забави до 1-2%.

Ако тези прогнози се окажат верни, „чудото“ на китайския растеж е в опасност. През първите 10 години на новия век ръстът на БВП на Китай е средно 10,4% годишно. Той намаля за периода 2010-2019 г. до средно 7,68%, което също е впечатляващо.

Такъв спад на растежа би се усетил бързо в целия свят. Китай отдавна е най-големият двигател на глобалния просперитет, като допринася за 28 % от растежа на БВП в световен мащаб от 2013 до 2018 г. - повече от два пъти от дела на САЩ, според проучване на МВФ.

„Дори и Китай да избегне остра и внезапна криза“, казва Йонас Голтерман от изследователската фирма „Capital Economics“, „неговите средносрочни перспективи са много по-лоши от общоприетите“.

Рисковете, които произтичат от сагата Evergrande, обхващат както финансовата зараза - особено на офшорния пазар на облигации в щатски долари, така и перспективата, че секторът на имотите ще повлече някои от жизненоважните органи на китайската икономика, потенциално потискайки растежа на БВП за години напред.

Последствията от кризата вече са значителни. Спадащата цена на акциите на Evergrande намали пазарната капитализация на компанията от 41 млрд. долара миналата година на около 3,7 млрд. долара сега. Притесненията за евентуален неин фалит предизвикаха разпродажба на световните пазари тази седмица. Около 80 000 души в Китай, които държат около 40 млрд. юана в продуктите за управление на богатството на компанията, чакат нервно да видят дали Evergrande ще изпълни задълженията си по доларовите облигации. Притежателите на офшорни облигации се подготвят за неизпълнение, може би още в четвъртък.

Потенциално по- дълготрайните въздействия произтичат от по-широкия спад на пазара на имоти в Китай. Ясно е, че секторът на недвижимите имоти като цяло се забавя. Продажбите в 52 ключови града намаляват с 16% през първата половина на септември на годишна база след 20% спад през август, показват официалните данни.

Още по-сериозен е сривът в продажбите на земя от местните власти – с 90% на годишна база през първите 12 дни на септември, показват официалните данни. Такива продажби на земя генерират около една трета от приходите на местните правителства, а те се използват за изплащане на главницата и лихвите върху около 8,4 трлн. долара дълг, издаден от средствата за финансиране на централното правителство.

Тази намаляваща способност на местните власти да събират приходи, за да харчат за инфраструктура, има потенциала да потисне значително китайския растеж. Инвестициите в дълготрайни активи, които миналата година възлизаха на 51,9 трлн. юана (8 трлн. долара), представляват 43% от БВП.

Бедата вече е очевидна на офшорния пазар на облигации в щатски долари, където се търгува дълг на стойност около 221 млрд. долара, набран от няколкостотин китайски предприемачи. Цели 16% от пазара се търгуват с доходност над 30%, а 11% от пазара се търгува с доходност над 50%, подчертава Райт. Това предполага серия от неизпълнения.

Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
Ernan Kortes
преди 2 години
В целия свят спекулата и жаждата за още и още пари от имоти води до предлагане на жилища с ниско качество,жилища строени само за печалби но не и за хората,и това е видно дори и у нас.Купуват се апартаменти само и само да бъдат препродадени,без да се гледа средата на живот,дали жилището има нормални разпределения,и това че общите части са в безумни проценти от жилищната полезна площ...Въпреки че в Котай властва комунистическата партия адмирации за курса който са поели,явно ситуацията с имотния пазар наистина налага такива драконовски мерки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още