IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande слага край на китайския модел „строителство, строителство, строителство“

Проблемът не е само икономически, но и социален заради големите инвестиции в продукти на гиганта, които хората са направили

16:14 | 22.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В крайна сметка съдбата на тези такива облигации и почти всички други издънки от неразположението на китайския имотен пазар зависи от Пекин. Китайската държава притежава почти всички големи финансови институции в страната, което означава, че ако Пекин им нареди да спасят Evergrande или други затруднени компании за недвижими имоти, те ще изпълнят това нареждане.

На някои задгранични пазари се тиражира идеята, че кризата в Evergrande може да предвещава криза от мащаба на тази, предизвикана след срива на Lehman Brothers. Предвид влиянието и личните интереси на Пекин, аналогията не е особено лесна. „Освен ако китайските регулатори сериозно не управляват ситуацията, системната криза във финансовия сектор на страната не е на картата“, казва Хей Вей, анализатор в Gavekal, изследователска компания.

Всъщност основната причина за кризата в Evergrande и по-широкия спад на пазара на имоти е самият Пекин. „Трите червени линии“, които правителството на Си обяви миналата година, предвиждат, че строителите трябва да поддържат нивата на дълга в разумни граници. По-конкретно, съотношението на задълженията към активите трябва да бъде под 70%, съотношението на нетния дълг към собствения капитал трябва да бъде под 100% и съотношението на паричните средства към краткосрочния дълг трябва да бъде най-малко 100%.

През юни Evergrande се провали и по трите показателя и затова на компанията ѝ беше забранено да набира допълнителен дълг, а това предизвика сегашната ликвидна криза.

Ситуацията се влошава от феномена „свиване на градовете“. След около три десетилетия, през които стотици милиони хора напуснаха селските райони, за да се заселят в градове, най-голямата миграция в историята на човечеството вече се изчерпва. Около три четвърти от градовете в Китай отчитат спад на населението.

Китай е изправен пред рисков преход. Той започва да измества модела си на растеж от прекалената зависимост от недвижими имоти към по-предпочитани двигатели на растежа като високотехнологично производство и внедряване на зелени технологии, казват анализаторите. Тук отново стимулът идва от Си. Списък с осем приоритета, публикувани след среща за икономическо планиране в края на 2020 г., не само заклеймява „безредието за разширяване на капитала“, но подкрепя технологичните иновации и стремежа към въглеродна неутралност.

Постигането на такъв преход може да отнеме години, казват анализаторите. От неотдавнашните увещания на Си за необходимостта Китай да следва „общия просперитет“ става ясно, че той е сериозен. Заради голямата разлика в оценката на недвижимите имоти в търсените райони и не толкова привлекателните райони се стига и до увеличаване на разликата в неравенството в страната.

Все пак обикновените хора страдат от срива на пазара и кризата в Evergrande. 36-годишната Сю, която е отказала да каже цялото си име, живее в Синян и работи като секретар в местна фабрика. Майка ѝ е купила високодоходен инвестиционен продукт от Evergrande, за да покрие медицинските сметки за лечението на рак на белия дроб в късен стадий. Обещаните 7,5% възвръщаемост от инвестицията, която струва 200 хил. юана, не се реализират. Вместо това Evergrande отказва да плати, тъй като спестява пари в брой, за да предотврати потенциално огромни неизпълнения.

„Родителите ми са вложили всичко, което имат в Evergrande“, казва Сю. „Това вече не е само икономически проблем, а се превръща в огромен социален въпрос. Ако проблемът не бъде решен правилно, ще има сериозни последици“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
Ernan Kortes
преди 2 години
В целия свят спекулата и жаждата за още и още пари от имоти води до предлагане на жилища с ниско качество,жилища строени само за печалби но не и за хората,и това е видно дори и у нас.Купуват се апартаменти само и само да бъдат препродадени,без да се гледа средата на живот,дали жилището има нормални разпределения,и това че общите части са в безумни проценти от жилищната полезна площ...Въпреки че в Котай властва комунистическата партия адмирации за курса който са поели,явно ситуацията с имотния пазар наистина налага такива драконовски мерки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още