IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 600 души кандидатстват дневно за квартира в Берлин

Пазарът на жилища в Германия остава свит, особено в метрополисите. Сега една оценка показва кои квартири са най-търсени и колко кандидати се борят за тях

11:47 | 09.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Две стаи, 63 квадратни метра и 592 евро наем (без консумативите). Това са основните параметри  на апартамента мечта, който повечето потенциални наематели търсят в германската платформа за имоти Immoscout 24. За април порталът за недвижими имоти оценява десетте процента обяви за имоти с най-много запитвания от потенциални наематели по региони. Според анализа най-популярният апартамент в Германия е апартамент за един човек с две стаи и средна цена на квадратен метър от 9,39 евро.

Търсенето и предлагането обаче се разминават: според Immoscout средно се предлагат повече апартаменти под наем с три стаи и около 70 квадратни метра жилищна площ. Средният наем е 741 евро на месец - което е извън финансовите възможности на много потенциални наематели.

„Наличното предлагане често не съответства на търсенето: предлагат се твърде големи, твърде скъпи имоти", казва управляващият директор на Immoscout Геза Крокфорд пред WirtschaftsWoche. Затова търсещите квартира разширяват радиуса на търсене и все по-често се обръщат към околността. „Защото там има по-малък конкурентен натиск и наемите са по-евтини“. 

Особено в германските мегаполиси силното търсене на жилища не спира. Четири от петте града с най-голям брой конкуренти за най-търсеното жилище са ключови центрове (Берлин, Мюнхен, Хамбург и Кьолн), а петото място се заема от университетски град в Шварцвалд (Фрайвалд им Байзгау).

Най-екстремна е ситуацията в столицата. Там 41% от всички обяви за отдаване на жилища са за едностайни апартаменти. Но други параметри доминират в търсенето: Класацията по популярност се оглавява от двустайните апартаменти с наем от 554 евро. 

Двустайни апартаменти в Берлин: 636 кандидати дневно

Средно 636 души кандидатстват за такава квартира - на ден. В другите големи градове критериите за намиране на квартира са сходни. И тук се трупат все повече кандидати. В Хамбург 199 души дневно се обаждат на обява за жилище с две стаи, 57 квадратни метра и 563 евро наем. В Кьолн бъдещите наематели са готови да платят дори 700 евро, но конкуренцията все още е жестока. И във Фрайбург им Брайзгау жилищният пазар изглежда също толкова напрегнат, колкото и в гореспоменатите мегаполиси: за най-търсеното жилище тук кандидатстват 164 души в рамките на един ден.

С нарастването на търсенето цените се покачват до рекордни за слабото предлагане нива, както показва оценката на Immoscout 24 от март. В Берлин наемателите трябва да бръкнат доста дълбоко в джоба си. През четвъртото тримесечие на 2022 г. исканият наем за съществуващи сгради е бил 11,45 евро на квадратен метър - увеличение с около една трета за пет години. Наемът за нови имоти в столицата вече достига 15,95 евро. Това е увеличение с почти 50% (48,2%). Дори в сравнение с други популярни градове като Хамбург или Кьолн това е много висока средна стойност. В Германия наемателите плащат средно по 10,88 евро на квадратен метър.

Само в Мюнхен през четвъртото тримесечие на 2022 г. е значително по-скъпо: 21,37 евро е желаният наем за нови сгради. Според анализа на Immoscout най-често тук се търсят апартаменти със средно две стаи и 54 кв. м за 926 евро наем (без консумативи).

Най-популярният апартамент под наем в Германия е апартамент за един човек с две стаи и средна цена на квадратен метър от 9,39 евро. Снимка: DPA Най-популярният апартамент под наем в Германия е апартамент за един човек с две стаи и средна цена на квадратен метър от 9,39 евро. Снимка: DPA

Далеч от мегаполисите пазарът на жилища под наем е много по-спокоен. Търсенето и исканите наеми са значително по-ниски. В Хойерсверда, Саксония, най-търсеното жилище е с две стаи, с площ 57 кв. м и се предлага за 335 евро. Конкуренцията е доста малка. Само средно двама потенциални наематели подават заявления по обявата в рамките на една седмица, като по този начин шансът да се намери жилище на достъпна цена е много по-голям. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още