IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google вдига цените на жилищата в Цюрих до рекордни нива

Домовете в швейцарския финансов център вече са по-скъпи от тези в Лондон и Париж

16:00 | 21.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цюрих става един от най-нажежените жилищни пазари в Европа, като цените в града надвишават тези в Лондон и Париж и показват как недостатъчното предлагане може да компенсира повишаването на лихвите, пише Bloomberg.

Търсенето в швейцарския финансов център е стимулирано от наемането на служители от компании като Google и цените в обявите за апартаменти в центъра на Цюрих са близо до рекордни нива от над 18 хил. евро на квадратен метър, над два пъти повече от тези в Лондон, сочат събрани от Bloomberg данни.

Дори при разширяване на географията до кантон Цюрих, който включва някои отдалечени планински селища, а също и домове на много хора, пътуващи до работа, офертните цени са почти на нивото в Париж. Цените са се повишили с 5,8% през август спрямо година по-рано, най-големия ръст от 16 месеца насам.

В момента над 5000 души от 85 страни работят за Google в Цюрих. Снимка: Паскал Мора/Bloomberg В момента над 5000 души от 85 страни работят за Google в Цюрих. Снимка: Паскал Мора/Bloomberg

Докато Париж, Виена и Берлин отчетоха годишни спадове в най-новите си месечни данни, цените на повечето пазари, следени от Bloomberg City Tracker, продължават да растат. Тенденцията обаче е за забавяне или спиране на ръста.

Повишаването на цените показва, че потребителите вероятно постепенно се приспособяват към по-високите лихви, тъй като затегнатите жилищни пазари не позволяват на цените да паднат твърде рязко. Но е нужно време преди повишаването на лихвите от централните банки да се усети от системата, а средата е фино балансирана, тъй като потребителите вече са притиснати от високата инфлация и цени.

Месечните тенденции показват, че цените в обявите намаляват в девет града, следени от Bloomberg, въпреки че активността обичайно се забавя през летните месеци. За да улови новите тенденции на жилищните пазари в европейските градове, Bloomberg черпи данни от различни източници. Някои са офертни цени и индикативни нива, а други са официални цифри от сделки.

Годишни изменения на цените на жилищата във водещи европейски градове. Графика: Bloomberg LP Годишни изменения на цените на жилищата във водещи европейски градове. Графика: Bloomberg LP

Въпреки имотната криза в Швеция цените в Стокхолм, където има недостиг на жилища за наемане, са нараснали с 4,3% на годишна база. Мадрид и Милано, които не преживяха толкова силен ръст на пазара в ерата на евтините пари, отчитат покачване на цените с по над 3%. И в трите града цените на жилищата нарастват по-бавно в сравнение с предходните месеци.

Но Цюрих явно се отличава. UBS Group, чиято централа се намира в града, го постави на първо място сред градовете в света с най-висок риск от имотен балон.

Цените на жилищата в швейцарския град струват над 50% повече спрямо десет години по-рано. Увеличаването на броя на хората с високи доходи помага за нарастването на цените, които все още не са се приспособили към по-високите лихви, съобщи банката в доклад от сряда.

Нарасналото търсене от имигранти се сблъсква с ограниченото предлагане и компенсира по-високите лихви, тенденцията вероятно няма да се промени скоро, смята Александър Кох, икономист от Raiffeisen Switzerland.

„Имаме слабо предлагане, но в същото време нараснало търсене заради ръста на заетостта и имиграцията. Имотните проблеми винаги изискват трудни политически решения и прилагането им обичайно отнема много години“, допълва той.

Цени в евро на квадратен метър. Промените са изчислени в местна валута. Таблица: Bloomberg LP Цени в евро на квадратен метър. Промените са изчислени в местна валута. Таблица: Bloomberg LP

Разположен между планини и езеро, Цюрих има естествени ограничения за това колко жилища може да предложи. Но високите заплати и красивите околности са голяма притегателна сила за хора от цял свят. Около една трета от близо 450-те хиляди жители на града са чужденци.

Макар че финансовите услуги са традиционна сила, съставляващи една десета от работните места в района, компанията майка на Google Alphabet се превръща в един от най-големите местни работодатели. В момента над 5000 души от 85 страни работят за технологичния гигант в Цюрих, който има три комплекса в града. Четвъртият трябва да отвори врати по-късно тази година близо до съществуваща локация в модерен квартал недалеч от известната улица с червените фенери „Лангщрасе“.

Ръстът компенсира напълно притесненията от съкращаване на работни места след придобиването на Credit Suisse от UBS, което се очаква да стане постепенно.

Корпоративното заселване е насърчавано в Швейцария от 1998 г., когато бяха въведени данъчни привилегии за холдингови компании и чужденци. Но сега нарастват притесненията, че те са стигнали твърде далеч.

Топ пет в индекса на UBS на имотните балони. Графика: Bloomberg LP Топ пет в индекса на UBS на имотните балони. Графика: Bloomberg LP

Около 8,9 млн. души живеят в момента в Швейцария, ръст с близо 10% спрямо последното десетилетие, и ограничаването на растежа на страната се превръща в ключов проблем преди изборите на 22 октомври.

Консервативната Швейцарска народна партия, която се очаква да увеличи преднината си, настоява за гласуване за промяна на конституцията, предвиждаща да не се допуска възможността населението да надхвърли 10 млн. души до 2050 г. чрез ограничаване на правата за получаване на убежище. Лявата Социалдемократическа партия счита, че проблемът е в заселването на служители на големи компании.

В допитване от 2022 г. 37% от мигрантите са посочили лични причини, а само 6 на сто – търсенето на убежище, като основната причина да се установят в Швейцария.

За да помогне на обикновените хора да живеят от заплатите си, по-рано тази година Цюрих въведе минимална надница от 23,90 швейцарски франка на час, равняващи се на пълна месечна заплата от около 4000 франка (4500 долара), с 80% повече от минималната надница в Ситито в Лондон. В същото време Google плаща начална заплата на софтуерни разработчици от 200 хил. франка на година.

Лихвените проценти в Швейцария са много по-ниски, отколкото в еврозоната. Снимка: Щефан Вермут/Bloomberg Лихвените проценти в Швейцария са много по-ниски, отколкото в еврозоната. Снимка: Щефан Вермут/Bloomberg

Наред с щедрото заплащане Швейцария има и видимо предимство в разходите за финансиране в сравнение със съседите си. Въпреки очакванията, че Швейцарската национална банка ще повиши лихвата до 2% в четвъртък, тя е наполовина по-ниска в сравнение с лихвата от 4% на Европейската централна банка (ЕЦБ). И макар че местните банки често изискват първоначална вноска от поне 20%, ипотечните кредити понякога може да са със срок от над 50 години, смекчавайки бремето при изплащането им.

С всички тези пари, изливащи се наоколо, цените на жилищата нарастват до безпрецедентни нива. Например студио от 50 кв. м се предлага на цена от почти 1 млн. долара. Едно от ключовите му предимства – намира се на 15 минути с колело от офисите на Google.

„На всеки мениджър, който имигрира, има десетима други, които предоставят услуги в заобикалящия район, това обяснява имиграцията“, каза Жаклин Бадран, депутат от социалдемократическата партия в швейцарския парламент, пред вестник Neue Zürcher Zeitung по-рано този месец. „В тази връзка нашият бизнес модел на страна с ниски данъци всъщност работи с всички неприятни последици“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още