IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Димитров: Разходите в строителството са близо до равновесна точка

Все повече материали на пазара са българско производство, с декларирано качество и сертификати, посочва управителят на Планекс Холдинг

08:30 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христо Димитров. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Христо Димитров. Снимка: Личен архив

- Къде е по-активен пазарът през последната година – в столицата или по Черноморието (както като покупки, така и като строителна дейност)?

След бума в строителството на хотели по Черноморието се наблюдава нормално затишие, за сметка на леко увеличено строителство на административно-търговски, складови и производствени сгради в райони на градовете Варна и Бургас. Пазарът в столицата е по-устойчив, потреблението и интересът към закупуване и наем на имоти са стабилни, независимо, че също има спад. Но предлагнето също е доста по-голямо.

При вземане на инвестиционно решение трябва точно да се прецени целевата група от клиенти след завършването на проекта и да се проучи доколко тези клиенти са разположени по Черноморието или в София, затова не може да се определи даден район за атрактивен или не. Последните две години имаме запитвания за сгради и съоръжения, свързани със селското стопанство и производството на селскостопанска продукция и вина, които са в района на Добружда. 

- Относно отделните сегменти на пазара, очаквате ли в скоро време подобрение на ситуацията на офис пазара и понижение на дела на незаетост? Можем ли да очакваме още наемни понижения?

Наемът на офис площи е пряко следствие от икономическия ръст в страната ни. Ако бизнесът се развива и разширява дейностите си, съответно персонала си – тогава ще има и търсене на нови площи. Факторите за развитието на бизнеса обаче на са изцяло в ръцете на стопанските субекти. За съжалени при тази ситуация на пазара, моите очаквания не са оптимистични за следващите поне три години.

- Как смятате, че ще се промени пазарът на търговски площи след завършването на проектите, които се строят в момента?

Не бих искал да правя прогнози, тъй като нашият ангажимент е до момента на предаването на проекта на инвеститора в състояние, описано в договора ни за строителство. Наемането на търговски площи е в същата ситуация, както и с офис имотите. В момента има пренасищане от търговски площи. Инвеститорите се стремят с допълнителни преимущества да привлекат нови наематели, правят се доста отстъпки в наемите. Вероятно новите площи няма да променят много тази ситуацията. Необходими са уникална концепция и нов подход към клиентите, за да може един търговски център да бъде по-предпочитан от друг.

- Какво е понижението на цените на строителните материали и на труда в сектора от началото на кризата досега?

След първоначалното понижение на цените (до 20-30%) вследствие на рязкото свиване на пазара през 2008, вече има едно равновесно предлагане с търговски отстъпки до 5%. Както споменах и по-горе, качественият продукт и материал, качественият и опитен работник „носят“ своята цена. При преминаването на една „хигиенна“ граница строителят не може да разчита, че продуктът (материалът) отговаря на техническите спецификации или че работникът ще спази всички технологични етапи при производството. Обещаващо е, че все повече материали на пазара са българско производство, с декларирано качество и сертификати, които логично са с по-ниски цени поради логистиката им от по-близки разстояния.

- Вашата лична оценка – доколко нашето строителство е надеждно да издържа по-сериозни земни трусове? Има ли разлика в това отношение при различните видове строителство?

Сградите, изпълнени през последните 20 години в България са изпълнени съгласно конструктивни планове, съобразени с действащите към момента норми за сеизмична устойчивост и в зависимост от вида на сградата и типа конструкция.  Нямам основание да се съмнявам в надежността на сградите, изпълнени от нашата компания или от колегите в бранша. Те са изчислени и строени въз основа на приетите норми за сеизмични натоварвания за съответните райони в България. Последиците от земетресенията през последните месеци са предимно по сгради, строени преди повече от 60 години или по сгради, строени самостоятелно от собствениците, които вероятно дълги години не са обследвани за нарушения в конструкциите и носимоспособност на конструктивните елементи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още