IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Хамър: Глобални институции поглеждат към пазара на лоши кредити в България

България и Румъния са атрактивни за опортюнистичните инвеститори в имоти, смята партньорът в правната кантора Schoenherr

08:20 | 11.03.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дениз Хамър. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Дениз Хамър. Снимка: личен архив

Дениз Хамър е партньор в международната правна кантора Schoenherr. Тя е член на Нюйоркската адвокатска колегия и специализира тясно в сферите на финансите, преструктуриранията и новосъздадената в Schoenherr група за ”Специални ситуации” (дейности, свързани с дългово консултиране, преструктуриране, сделки с кредитни и банкови портфейли, проблемни активи и др., бел. ред.).

През последните 20 години г-жа Хамър фокусира географски дейността си в района на Централна и източна Европа. Заемала е ръководни позиции във водещи международни адвокатски компании, консултантски фирми, корпорации и банки.

Schoenherr е кантора, специализирана в областта на корпоративното право в Централна и Източна Европа. За компанията работят повече от 300 експерти, обслужващи местни и международни клиенти от офисите в редица столици в региона, включително и София.

Идната седмица Дениз Хамър ще бъде гост на едно от най-големите събития за сектора на недвижимите имоти - MIPIM 2013, което ще събере над 6 хил. инвеститори и експерти в областта.

С Хамър говорим за ситуацията на пазара на имоти в България и в Централна и Източна Европа, за нагласите на инвеститорите към активи у нас и в региона и за ефекта от гръцката криза върху имотите и икономиката в страната ни.

- На една конференция за имоти миналата година вие споменахте, че България и Румъния може да станат по-привлекателни за международните инвеститори в имоти. Какво е отношението към тези пазари в момента?

Като юрист с фокус „Специални ситуации“ аз гледам на имотите през погледа на моите клиенти, които обикновено са международни опортюнистични инвеститори и такива, които инвестират в проблемни активи. Българският и румънският пазар в момента са привлекателни за такива инвеститори по три основни причини.

На първо място - и двата пазара бяха засегнати от глобалната финансова криза през 2008 г. и настоящите макроикономически проблеми в еврозоната. Румъния например има един от най-високите дялове на необслужвани кредити в еврозоната, при които между 16% и 21% са със сериозни проблеми, а 35% - със средна степен. Над 90% от тях са кредити в чуждестранна валута. Това се отрази негативно на цените на имотите и създаде някои възможности, най-вече в сегмента на първокласните имоти, разположени в централните градски локации.

Все още не сме станали свидетели на очакваните мащабни продажби от кредиторите в региона на значителни портфейли от кредити към пазара на имоти, но опитните инвеститори вече успяха да придобият селективно някои качествени активи.

На второ място, някои пазари на имоти в Западна Европа, като Ирландия и Испания, които също бяха засегнати, привлякоха по-традиционни инвеститори в имоти поради имиджа си, свързан с юридическа стабилност и по-ниско ниво на риск. По същата причина в Централна и източна Европа инвеститорите се стекоха предимно към Полша и Чехия. Това доведе до пазарно насищане в тези локации. В сравнение с тях България и Румъния предлагат изгодни възможности за информираните инвеститори.

Трето – икономиките на България и Румъния са сравнително стабилни с потенциал за малък, но стабилен ръст. Докато Словения отчете свиване на БВП от 1,2% през 2012 г. и даде повод за опасения, че може да стане шестата страна в еврозоната, която ще се нуждае от финансова помощ, то БВП на България нарасна с 0,7%, а на Румъния – с 1%. Това бе отразено и от пазарите на имоти.

Някои първокласни имоти, като офисите (главно в Румъния), индустриалните имоти (главно в България), търговските центрове (и в двете страни), хотели и луксозни жилищни сгради започнаха да възстановяват стойностите си. Ранните инвеститори започват да отчитат възвръщаемост, като все още има потенциал за ръст и за новите инвеститори.

- Какъв тип инвеститори проявяват интерес към ЦИЕ?

Регионът на Централна и Източна Европа не може да се разглежда като отделен пазар. Съществува икономическо, както и географско разграничение между Полша и Чехия от една страна и България и Румъния – от друга.

По същия начин има и разграничение между първокласните имоти, разположени в основните градски центрове, и второстепенните имоти, разположени в по-малките градове и отдалечение локации. Всеки от тези активи привлича различен тип инвеститори в зависимост от техния апетит за риск и очаквания за възвръщаемост.

Като цяло инвеститорите в ЦИЕ се разделят на следните категории:

- стратегически и секторни инвеститори (индивидуални инвеститори)
- инвеститори в кредити за имоти и кредитни портфейли (инвеститори в проблемни активи)
- инвестиционни фондове и инвеститори във фондове за имоти (европейски/ЦИЕ и САЩ)
- тръстови инвеститори (семейни тръстове)
- инвеститори в класически финансови продукти
- дялови инвеститори (Blackstone, Lonestar)
- инвеститори в дребни активи

Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
"Към юли 2012 необслужваните кредити на Словения са били на стойност 6.4 милиарда евро - с 55% повече от същия период на 2010." Словения - първата от бившите комунистически страни, която прие еврото. Ех Евросъюз, ех Еврозона !!! Как няма да се събират лешоядите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
avramcho
преди 11 години
50 % си прав ;)Въпросът е Какво ще правят т.н. от теб Лешояди с Активите ??.........на този въпрос ако намериш отговор - подреждаш Пъзела ;)........айде едно Жокерче: Ще продават на вЕрващите в безплатната Софра - но на Кофти цени !За това им казват "Опортюнистични Инвеститори" ... а Не Алтруисти;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Тея са от типа "лешояди" - инвеститори. Гадна работа, но все пак са необходими за да оглозгват активи от закъсали пишман-инвеститори.Гадното е, че ако теглим чертата в последните 10г. инвестициите се поизравняват с изходящите потоци(като вноса), но сега голяма част от собствеността е в чужди ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Хич не ги защитавам, даже не ги понасям. Такива се бяха залепили около мой роднина, който имаше дългове за 1,5 милиона лева и несъбираеми вземания за над 2 милиона лева.НО ако глупаците правещи се на инвеститори бяха много малко и такива като нея нямаше да ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Гледам перлите по ушите на тази кака и си мисля: - Колко ли ипотеки струват те?;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Законът за фалит на физическите лица скоро няма да бъде приет. Който има ипотека и не може да я плаща си остава длъжник до живот и децата и внуците му ще плащат дълговете му. Добре дошли в лихварския рай - БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
ale1
преди 11 години
RE: А защо ли още протакат закона за фалит на физически лица?!--------------------------Все още няма "непосредствена необходимост" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
antonio1234
преди 11 години
А защо ли още протакат закона за фалит на физически лица?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
ale1
преди 11 години
RE : Тези юнаци обезателно ще спечелят, защото са професионални търгаши,-----------Тези Юнаци винаги печелят , защото знаят едно единствено нещо !Човешката глупост няма граници!Както казва Първанов: "Телевизорът винаги побеждава"-----Хора - позволили си да се изправят срещу Банките - за Да спечелят ...винаги "изтеглят Късата клечка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
Тези юнаци обезателно ще спечелят, защото са професионални търгаши, а клетите Бг ипотекари, дошли от село в София и станали тук счетоводители, примерно, ще живеят под мостовете и ще си плащат до живот ипотеките за маломерните и калпаво построени апартаментчетаСвърши с е с моловете, момчета и момичета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още