IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Хамър: Глобални институции поглеждат към пазара на лоши кредити в България

България и Румъния са атрактивни за опортюнистичните инвеститори в имоти, смята партньорът в правната кантора Schoenherr

08:20 | 11.03.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дениз Хамър. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Дениз Хамър. Снимка: личен архив

- Можем ли да очакваме ръст в броя на възбраните? В кои страни и за кои видове имоти?

Повечето кредитори в Централна и Източна Европа, както и всъщност в Европа, работят в посока преструктуриране на кредитите, отколкото принудителни мерки. Това се дължи на факта, че както кредиторите, така и кредитополучателите са поставени под един и също икономически и политически натиск.

С въвеждането на разпоредбите Базел ІІІ, които изискват от банките да повишат капиталовата си адекватност, се очакваше че банките бързо ще прочистят своите баланси от необслужвани кредити чрез портфейлни продажби и възбрани. Основните срокове за Базел ІІІ бяха юни 2012 и януари 2013 г.

На фона на бавното възстановяване от финансовата криза от 2008 г. и двойното дъно на рецесията, породено от кризата с държавния дълг в еврозоната, банковите регулатори отчетоха факта, че незабавното налагане на регулациите ще има отрицателен ефект. Банките щяха да бъдат заставени да прибегнат до принудителни продажби на активи, което щеше още повече да понижи стойността на техните портфейли, да доведе до свиване на икононмиката, понижение на тяхната капиталова адекватност и повишение на дела на лошите кредити.

Въпреки че делът на необслужваните кредити през този период се повиши, банковите регулатори предприеха по-гъвкав подход относно въвеждането на Базел ІІІ. Банките от своя страна също приеха по-гъвкав подход  към необслужваните кредити и бяха по-склонни да пристъпват към преструктуриране, вместо да предприемат принудителни действия.

- Голям ли е обемът от кредити, които трябва да бъдат преструктурирани и рефинансирани през следващите години на пазара на имоти в региона? До какви ефекти очаквате да доведе това?

Смята се, че балансите на европейските банки включват 1,5 трлн. евро гарантирани и негарантирани необлсужвани кредити. По данни на глобалната консултантска компапния за имоти CBRE през първите три тримесечия на 2012 г. са били продадени необлсужвани кредити към имоти на стойност над 7,5 млрд. евро.

Както Международната финансова корпорация, така и Европейската банка за възстановяване и развитие отдавна са активни на пазара на необслужвани кредити, финансирайки редица сделки с такива активи, било то двустранно или пък чрез смесени дружества с институции за обслужване и събиране на лоши кредити в Русия и Турция. Сега тези две международни институции се съсредоточават изключително върху продажбите и придобиванията на необслужвани кредити в Централна и Югоизточна Европа, отчитайки както тяхната инвестиционна стойност, така и фактът, че банковата ликвидност е съществена за функционирането на пазарната икономика.

Сред страните, към които ще се насочат, са големи пазари като България и Румъния, както и по-малки, но стратегически пазари като Словения - първата от бившите югославски републики, които се присъединиха към ЕС, и първата бивша комунистическа страна, която прие еврото. Смята се, че към юли 2012 г. необслужваните кредити в Словения са били на стойност 6,4 млрд. евро, което е с 55% повече в сравнение със същия период на 2011 г.

- Съществува ли риск за пазари като България поради близостта им с Гърция или може да се очаква те да бъдат благоприятно повлияни като евентуално по-безопасни дестинации?

На практика България бе облагодетелствана от гръцката криза. Смята се, че през периода 2011-2012 г. между 100 и 200 гръцки компании са напускали Гърция всеки месец и са се регистрирали в България – в София или в градове в близост до границата. Става дума за разнообразни сектори – от текстил до селско стопанство и услуги.

В сравнение с Гърция България има добри икономически показатели: ниско ниво на задлъжнялост в държавния и частния сектор, стабилна валута, нисък корпоративен данък от 10%, конкурентни разходи за труд и очакван ръст на БВП. Наред с това сътрудничеството между България и Гърция се задълбочава все повече по отношение на различни проекти.

- Как се представя секторът на имотите в региона в сравнение с други класове активи, като акции и облигации?

Инвеститорите все повече се обръщат към имотите с цел да повишат възвръщаемостта от своите портфейли. С вътрешна норма на възвръщаемост от 15-25% необслужваните кредити или проблемните кредити за имоти представляват привлекателна инвестиция.

Нивото на ликвидност зависи от вида имоти и инвестиционни компании. По-високите нива на доходност отразяват също и по-високите рискове, които се свързват с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
"Към юли 2012 необслужваните кредити на Словения са били на стойност 6.4 милиарда евро - с 55% повече от същия период на 2010." Словения - първата от бившите комунистически страни, която прие еврото. Ех Евросъюз, ех Еврозона !!! Как няма да се събират лешоядите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
avramcho
преди 11 години
50 % си прав ;)Въпросът е Какво ще правят т.н. от теб Лешояди с Активите ??.........на този въпрос ако намериш отговор - подреждаш Пъзела ;)........айде едно Жокерче: Ще продават на вЕрващите в безплатната Софра - но на Кофти цени !За това им казват "Опортюнистични Инвеститори" ... а Не Алтруисти;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Тея са от типа "лешояди" - инвеститори. Гадна работа, но все пак са необходими за да оглозгват активи от закъсали пишман-инвеститори.Гадното е, че ако теглим чертата в последните 10г. инвестициите се поизравняват с изходящите потоци(като вноса), но сега голяма част от собствеността е в чужди ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Хич не ги защитавам, даже не ги понасям. Такива се бяха залепили около мой роднина, който имаше дългове за 1,5 милиона лева и несъбираеми вземания за над 2 милиона лева.НО ако глупаците правещи се на инвеститори бяха много малко и такива като нея нямаше да ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Гледам перлите по ушите на тази кака и си мисля: - Колко ли ипотеки струват те?;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Законът за фалит на физическите лица скоро няма да бъде приет. Който има ипотека и не може да я плаща си остава длъжник до живот и децата и внуците му ще плащат дълговете му. Добре дошли в лихварския рай - БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
ale1
преди 11 години
RE: А защо ли още протакат закона за фалит на физически лица?!--------------------------Все още няма "непосредствена необходимост" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
antonio1234
преди 11 години
А защо ли още протакат закона за фалит на физически лица?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
ale1
преди 11 години
RE : Тези юнаци обезателно ще спечелят, защото са професионални търгаши,-----------Тези Юнаци винаги печелят , защото знаят едно единствено нещо !Човешката глупост няма граници!Както казва Първанов: "Телевизорът винаги побеждава"-----Хора - позволили си да се изправят срещу Банките - за Да спечелят ...винаги "изтеглят Късата клечка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
Тези юнаци обезателно ще спечелят, защото са професионални търгаши, а клетите Бг ипотекари, дошли от село в София и станали тук счетоводители, примерно, ще живеят под мостовете и ще си плащат до живот ипотеките за маломерните и калпаво построени апартаментчетаСвърши с е с моловете, момчета и момичета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още