IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стаменова: Отчита се по-голяма активност на пазара на имоти

Браншът трябва да се обедини около идеята за създаване на надеждна среда за работещ и сигурен пазар на имоти, според управителя на Бокар Недвижими имоти

08:12 | 19.08.14 г. 9
<p>
	Мариана Стаменова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мариана Стаменова. Снимка: Личен архив

- В какъв диапазон очаквате да се движат ценовите равнища през следващата година?

- При цените не очаквам драматични промени. Зависи коя тенденция ще надделее. Едната е, че хората биха искали да вложат парите си в имоти, вместо да ги задържат в депозити. Ако те намерят на пазара търсения имот, ще има баланс между „търсене” и „предлагане”  и това ще поддържа цените стабилни. Ако търсенето стане преобладаващо, поради недостиг на стойностни имоти на пазара, ще се повишат цените предимно на качествените имоти. Ще се увеличи диференциацията. Очаквам след периода на ваканция да започне един по-силен пазар. Прогнозите в развитието на сектора до края на тази и следващата година са положителни, с известен ръст на цените.

- Заради демографската ситуация се наблюдава една силна фрагментация на пазара на имоти в България като цяло. Колко рязко според Вас би протекло задълбочаването на този процес?

- Не виждам някакви съществени фактори, които да въздействат за задълбочаване на този процес. Действително има разлики в пазара на имоти в различните населени места на страната. Според мен тази ситуация ще се запази. Не виждам някаква причина това да се промени, даже мисля, че намаля притокът към София. Естествено, активни ще са пазарите в големите градове, но не се отчита увеличено движение на хора към тях в момента. По-скоро обезпокоително е, че голяма част от младите хора, които са потенциални наши клиенти, напускат страната.

- Политическите битки оставиха нерешени някои важни въпроси за гилдията – така и не беше приет закон за дейността на брокерите и регламентацията и контролът останаха отворени теми. Какви са според Вас проблемите, които трябва да намерят спешно решение?

- Изключително много са проблемите, които трябва да намерят спешно решение. Липсата на законодателна регламентация води до редица некоректни практики, на които всички сме свидетели. Това вреди на клиентите, но вреди и на професионално работещите брокери, защото се руши доверието в една професия, която изисква висока компетентност, отговорност, знания, инвестиции и огромен труд. 

Сигурна съм, че няма да успея да спомена всички фактори, които са важни за един ясен, конкурентен пазар, който да е благоприятен и за работещите в бранша, и за клиентите, които имат нужда от все по-високо ниво на обслужване. Говори се за общ професионален регистър, има и многократни опити да се помогне на бранша, този вид работа да излезе „на светло“, да се изпълнява от обучени хора, да се спазват етични правила на работа, да има вътрешни правила за работа във всяка фирма ...

Една голяма част от фирмите за недвижими имоти все още работят, без да са достатъчно взискателни към своите служители за образователен ценз, за спазването на общия европейски стандарт за работа, който действа у нас от  няколко години, но прилагането му е доброволно.

Нашият пазар е сравнително млад – само от 25 години, нормално е да е в процес на развитие и да има непрекъснат стремеж да се усъвършенства. Затова мисля, че трябва да се обединим около общата идея за създаване на една надеждна среда за работещ и достатъчно сигурен пазар на недвижими имоти за всички участници в него.

През последната година и половина една група фирми обединихме своите усилия да направим една мултилистингова система, което не е нищо ново по принцип – подобни системи отдавна са постоянна практика на брокерите по света. Ние задълбочено проучихме работещи мултилистинг системи в Америка и Европа. Обобщихме опита им, като го адаптирахме към реалната ситуация в България. Продуктът, който създадохме, все още е в процес на развитие. Това е мултилистинговата система, която ние смятаме, че ще създаде благоприятна среда за работа на бранша и ще отговори на очакването за сигурност на клиентите на този пазар.

Мултилистинговата система е начин за сътрудничество между професионалните брокери за недвижими имоти с цел по-бърза реализация на продажбите и постигане на най-добри условия в полза на клиента. Създаденият продукт е насочен към всеки брокер, който търси успешна реализация и добро представяне пред клиента, който има желание да работи в една ясна и прозрачна среда, който желае да спечели доверието на клиента и да работи открито и професионално за неговия интерес.

Важно е да се знае, че в мултилистинговата система могат да присъстват само и единствено имоти с изключителни права, тоест имоти, които се представляват от един единствен брокер. Основната идея е това да бъде платформа за споделяне и обмен на реална, проверена информация за предлаганите имоти между брокерите от различни агенции.

Аз вярвам, че когато повечето от бранша преценят, че е много по-ценно да влагат енергия и усилия в посока да се работи по-качествено и ефективно, вместо да се пилее излишна енергия в дискусии и спорове, резултатите няма да закъснеят. Трябва да покажем, че сме професионалисти и да убедим клиентите си да проявяват по-голямо доверие в отношенията си към нас. Неслучайно в развитите пазари един клиент се представлява от една фирма, от един брокер. Както се развива пазарът за недвижими имоти, очаквам нашите клиенти скоро да се убедят, че когато се доверят на един брокер, на една фирма, те получават много по-стойностен резултат заради изключителното, индивидуално внимание, насочено към тях, и поетата лична отговорност.

- Как планирате да развивате тази система в бъдеще?

- Това, което е направено до момента, е направено с голямо желание и с доброволен труд. За брокерите, които са се включили в мултилистинг системата, са създадени всички необходими документи, които биха могли да ползват за работа – възлагателни договори, протоколи за огледи, правила за работа, етични норми и други. Смятаме да проведем обучителни срещи с колеги в страната. Проведохме вече такава среща с брокери в София. Необходимо е да стигнем до по-голям брой хора, защото мултилистинг системата е необходимост за пазара. Сигурна съм, че както в София, така и в други градове на страната колегите я очакват.

Идеята е един имот да се рекламира в системата само от един брокер, който поема задължението пред своя клиент и колегите си имотът да е проверен, да е прецизно представен, да няма неточни снимки и подвеждаща информация. Системата работи за брокерите и когато се споделят оферти с колеги от други агенции, се създава една сигурна база данни, с която те разполагат. 

А ползата за клиента да се довери само на един брокер, който да има грижата от начало до край да проведе обслужването му, е, че имотът му се продава много по-бързо и на по-добра цена, тъй като на практика се предлага от всички агенти, участващи в системата. Така с гарантиране истинността на обявите за имоти се повишава доверието между брокери, агенции и клиенти.

Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
http://***.oecdbetterlifeindex.org/topics/income/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
"Руският пазар е сред най-големите в света"на кво? водка ?колко руснаци имат кредитни карти, смартфони, две коли, и т. н. - извън двата големи града? а средния разполагаем доход колко им е?? като на Полша , или по зле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Веск
преди 9 години
Те брокерите не са гладни, а просто са леко горделиви и като говорят за десетки хиляди евра сякаш са милиардери. Ей така за нищо ги нямат 10 - 20 бона отгоре за нещо по-добро. Добрите брокери предполагам изкарват добри пари пред вид комисионните. Има фирми искат по 1000Е даже за боксониера от под 20 000Е. А относно Брюксел - Руският пазар е сред най-големите в света , трудно ще се лишат от него. Важи и за туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 9 години
В същност въпросът е може би в това да не се получи срив от проблема с Русия. Има си градове , където ръста не е от месец - два, а от година. Каквито и каши да забърка Орешарски като цяло даде малко оптимизъм и отпусна примката. Стар и енергийно неефективен жилищен фонд, окаяни панелки, кирпичени сгради, от друга страна подобрение откъм кредитирането. Предпоставки за строителство има. Няма обаче доходи и няма чужди инвеститори.. Няма нормални данъци да излязат на пазара ненужните и неизползвани имоти. Гладен брокер може да е слабия брокер - важи за всяка професия. Дефлацията е бич за бюджета и икономиката. Трябва да и се сложи край. Има движение от селата към града, има продажба на земя за жилища и пари от работещи в чужбина. Може би това спасява нещата, а не само руснаците. То се вижда и от неспециалист, че без жилищно строителство икономиката отказва да расте - няма от какво. Нищо не произвеждаме и сме изостанали технологично. Освен за строителство за какво ли ни бива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
и аз не съм оптимист за пазара на жилищни имоти, като цяло. Обаче да им викаш гладни брокери, пък те вече 6та година да са си гладни. Замисляш ли се, че вероятно тая жена на снимката вади колкото теб и цялото ти семейство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Най-обичам бълнуването на гладните брокери, на които само сделчици им се привиждат. В следващите месеци когато Брюксел затегне визовия контрол за руснаци и тогава ще видим кон боб яде ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
stefi
преди 9 години
"Когато всички мислят Еднакво - реално Никой не мисли достатъчно"това е мисъл на Уолтър Липман и обяснява настоящата ситуация в прав текст !Имотни балони , Депозитни балони............въпр. е какво Следва ??Следва "Пак от Същото"....Доверчивец е оня , който чака да му кажат какво да прави по телевизора..ТВ предавания "са ни скъпи" , както и "Клиентите са ни скъпи"..или БЯХА скъпи !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
айде пак се почва с купуването на имоти, че докато са евтини инак ше станат 2К еврака квадратурата и ше стане като в Манхатън. Не им ли писна само тва се пита в задачата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
След известното напрежение в банковия сектор покрай КТБ отчитаме засилен интерес към покупки на имоти. Факт е, че август месец, който традиционно е по-спокоен, сега е наситен със сделки. Търсенето се увеличи. =================Инвестор дано сте взели по сериозна сума за тази ПР статия защото само 2-3 реда са по темата с увеличението на НИ! А то както се чете е чиста проба спекула - имало увеличение, може би а у - без реални цифри е поредната ПР статия на брокерчета за последните 5 години ..... Абе чудно ми е как ИП се оправят без проблем да реват, а *** НИ брокерчета реват ли реват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още