IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стаменова: Отчита се по-голяма активност на пазара на имоти

Браншът трябва да се обедини около идеята за създаване на надеждна среда за работещ и сигурен пазар на имоти, според управителя на Бокар Недвижими имоти

08:12 | 19.08.14 г. 9
<p>
	Мариана Стаменова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мариана Стаменова. Снимка: Личен архив

- Факт е, че има опити да действат и други подобни системи. Те обаче са неуспешни, защото част от посредниците не спазват договорките, свързани с функционирането им, и особено ексклузивността. Какви са механизмите за контрол, които ще се прилагат към вашата система?

- Мултилистинг системата  е отворена без ограничения за всички професионални брокери. Единственото, което се изисква от желаещите да ползват системата, е да имат честно отношение към клиентите и колегите си, да спазват правилата и етичните норми. Работата с ексклузивни договори е задължително условие, което предпазва от неточна или  подвеждаща информация за имотите. Ползата за продавача е, че има контакт само с един посредник, който познава имота отлично, защитава интересите му и го представлява пред всички останали. Информацията за имота, която излиза в публичното пространство, се контролира само от един брокер. Не се позволява да се спекулира с нея и това да доведе до загуби за продавача.

Този, който иска да стане част от тази система, трябва да носи отговорността да работи по тези вътрешни правила. Ако той не ги спазва, мястото му не е там и административно ще бъде отстранен. Системата се подчинява на стриктното спазване на тези правила и проверката за сигурността технически е много лесна. Да си участник и ползвател в тази мултилистинг система зависи от желанието и мотивацията на всеки един професионалист, абсолютно доброволно е и е само за тези, които искат да налагат сериозен имидж пред клиентите си. Участието в мултилистинг системата не е нещо, което се налага задължително, но е въпрос на престиж.

- Доколко липсата или наличието на една такава система в бранша е признак за неговата зрялост? Къде стоим ние от гледна точка на зрелостта на пазара спрямо Европа?

- Може да се каже, че още сме твърде далеч, но не може да се пренебрегнат усилията, които се правят в тази посока. Мисля, че тази мултилистингова система, която е създадена с толкова нетърпение и желание, ще намери своето място.

При настоящото отсъствие на регламентация в бранша наличието на такава система ще даде възможност на професионално работещите брокери да използват пълния си потенциал в една саморегулираща се среда. Това е част от пътя, по който вървим, за да станем равноправни членове в световната мрежа на недвижимите имоти.

Да, може да се каже, че действието на една такава мултилистингова система в бранша ще е проверка за зрелостта му. Така ще се приобщим към нещо, което отдавна действа в света и дава положителни резултати. Смятам, че е изключително полезно и пазарът го иска, за да се развива и саморегулира, и всички ние имаме интерес от реално действаща мултилистинг система, която ще ни помогне да работим по-ефективно и ще увеличи доверието помежду ни и между клиентите и бранша.

- Доколко оценявате като реалистична възможността стандартът да стане задължителен и доколко той би могъл да замени действието на закона, който все още липсва?

- Както споменах, общият Европейския стандарт за работа на брокерите на имоти действа от няколко години и в България, като член на ЕС, но прилагането му е доброволно. Не виждам кой ще прояви нужната загриженост да го направи задължителен. Особено в тази политическа обстановка не смятам, че държавата ще намери време за бранша. Ресурсите на нашите политици едва ли ще стигнат да се погрижат и за това, така че е ценно ние сами да си помогнем.

- А какъв е интересът към системата, която създавате?

- Интересът е много голям. Засега имаме запитвания от Бургас и Варна, те са най-нетърпеливи. Тази мултилистинг система ще бъде отворена за всеки един професионалист, който проявява желание да я ползва. Планираме до края на годината да минем през всички по-големи градове на страната, за да представим как работи. Колегите да се почувстват поканени да се присъединят, да осмислят за какво става въпрос и да разберат полезността.

- В крайна сметка как един клиент да оцени посредника, с който иска да работи? Кои са факторите, които гарантират стабилност, сигурност и качество на обслужване?

- За да може един клиент да бъде сигурен, че ще бъде обслужен добре, той трябва да е добре информиран. Това, на което трябва да се обърне изключително внимание, е фирмата или брокерът да работят с ясни условия и конкретни ангажименти. Доколко брокерите имат квалификация, опит, какви са основните критерии в работата им, доколко са познати в публичното пространство, дали съществуват открито в бранша. Всички клиенти, които са получили добро обслужване, са част от мрежата на доволните клиенти и ефектът от тях за бранша се мултиплицира.

- И в крайна сметка, като изключим политическата ситуация, ако се стигне до регламентация, държавна регулация или саморегулация? Какви са предимствата и недостатъците и на двата типа регулация?

- Рискуваме да навлезем в обширна и непрестанно дискутирана тема. Не може да се даде кратък отговор за предимствата и недостатъците на двата типа регулация. Примерите от действащите пазари на недвижими имоти по света също са разнопосочни. Не ми се иска да заставам твърдо зад дадена позиция, защото смятам, че трябва да е нещо, което да е съчетание от двете.

Законовата регламентация или друга нормативна рамка от държавата може да създаде условия за една административно регулирана пазарна среда. В същото време една силна браншова организация или камара може да допринесе изключително за една саморегулираща се среда, за професионална квалификация на кадрите, за налагане на  регулаторни мерки.

Трудно мога да кажа кой е по-добрият начин точно в този момент. Въпросът е доколко, до каква степен да е държавната регулация, за да не се превърне тя в бюрократична пречка пред развитието на пазара на имоти. Каквото и да е решението, то трябва да е в интерес на професионалните участници на пазара и на клиента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
http://***.oecdbetterlifeindex.org/topics/income/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
"Руският пазар е сред най-големите в света"на кво? водка ?колко руснаци имат кредитни карти, смартфони, две коли, и т. н. - извън двата големи града? а средния разполагаем доход колко им е?? като на Полша , или по зле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Веск
преди 9 години
Те брокерите не са гладни, а просто са леко горделиви и като говорят за десетки хиляди евра сякаш са милиардери. Ей така за нищо ги нямат 10 - 20 бона отгоре за нещо по-добро. Добрите брокери предполагам изкарват добри пари пред вид комисионните. Има фирми искат по 1000Е даже за боксониера от под 20 000Е. А относно Брюксел - Руският пазар е сред най-големите в света , трудно ще се лишат от него. Важи и за туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 9 години
В същност въпросът е може би в това да не се получи срив от проблема с Русия. Има си градове , където ръста не е от месец - два, а от година. Каквито и каши да забърка Орешарски като цяло даде малко оптимизъм и отпусна примката. Стар и енергийно неефективен жилищен фонд, окаяни панелки, кирпичени сгради, от друга страна подобрение откъм кредитирането. Предпоставки за строителство има. Няма обаче доходи и няма чужди инвеститори.. Няма нормални данъци да излязат на пазара ненужните и неизползвани имоти. Гладен брокер може да е слабия брокер - важи за всяка професия. Дефлацията е бич за бюджета и икономиката. Трябва да и се сложи край. Има движение от селата към града, има продажба на земя за жилища и пари от работещи в чужбина. Може би това спасява нещата, а не само руснаците. То се вижда и от неспециалист, че без жилищно строителство икономиката отказва да расте - няма от какво. Нищо не произвеждаме и сме изостанали технологично. Освен за строителство за какво ли ни бива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
и аз не съм оптимист за пазара на жилищни имоти, като цяло. Обаче да им викаш гладни брокери, пък те вече 6та година да са си гладни. Замисляш ли се, че вероятно тая жена на снимката вади колкото теб и цялото ти семейство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Най-обичам бълнуването на гладните брокери, на които само сделчици им се привиждат. В следващите месеци когато Брюксел затегне визовия контрол за руснаци и тогава ще видим кон боб яде ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
stefi
преди 9 години
"Когато всички мислят Еднакво - реално Никой не мисли достатъчно"това е мисъл на Уолтър Липман и обяснява настоящата ситуация в прав текст !Имотни балони , Депозитни балони............въпр. е какво Следва ??Следва "Пак от Същото"....Доверчивец е оня , който чака да му кажат какво да прави по телевизора..ТВ предавания "са ни скъпи" , както и "Клиентите са ни скъпи"..или БЯХА скъпи !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
айде пак се почва с купуването на имоти, че докато са евтини инак ше станат 2К еврака квадратурата и ше стане като в Манхатън. Не им ли писна само тва се пита в задачата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
След известното напрежение в банковия сектор покрай КТБ отчитаме засилен интерес към покупки на имоти. Факт е, че август месец, който традиционно е по-спокоен, сега е наситен със сделки. Търсенето се увеличи. =================Инвестор дано сте взели по сериозна сума за тази ПР статия защото само 2-3 реда са по темата с увеличението на НИ! А то както се чете е чиста проба спекула - имало увеличение, може би а у - без реални цифри е поредната ПР статия на брокерчета за последните 5 години ..... Абе чудно ми е как ИП се оправят без проблем да реват, а *** НИ брокерчета реват ли реват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още