IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Янев: „Зеленото“ строителство не трябва да се налага с регулаторни режими

Необходими са данъчни стимули за сгради, които са строени и се управляват по-ефективно, според основателя на „Смарт Брокерс“

08:18 | 27.10.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мартин Янев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мартин Янев. Снимка: Личен архив

Закон за брокерската дейност скоро едва ли ще видим. Как според Вас пазарът може да тръгне в по-сигурна посока и да се пребори сам с нелегалната конкуренция?

Закон за брокерската дейност от доста време се обсъжда, имаше и проект за такъв закон. За момента нищо конкретно не е прието. За съжаление, пазарът през последните години изстрада доста от нелоялната конкуренция. Много неподготвени хора навлязоха в сектора с мисълта, че могат да се справят без проблем, за съжаление нивото на повечето е много ниско. По-голяма част от агенциите в бранша работят в сивия сектор - не си отчитат реалните обороти, не са регистрирани по ДДС, не плащат осигуровки.

Аз мисля обаче, че в един момент трябва да се приеме закон, трябва да се лицензира и регламентира тази дейност. Не може всеки, на когото му хрумне, да се занимава с имоти – например от вкъщи, без регистрирана фирма, без да спазва стандарти и правила и да публикува фалшиви оферти. Затова хората са изморени и много по-трудно вярват на брокерите.

Като че ли некоректните практики пак започват да се увеличават с възстановяването на пазара...

Да, има такова нещо. Това е едно от нещата, които се случват на пазара.

Другото, което се вижда, са увеличаващите се площи, които предстоят да се реализират на пазара. Статистиката показва, че за първото шестмесечие на 2015 г. са издадени разрешения за строеж в София за над 400 хил. кв. м РЗП. Това е два пъти повече в сравнение с първото шестмесечие на миналата година. Да, имаше нужда от ново строителство, в един момент се получи вакуум на пазара и липсваше предлагане на качествени жилища. Това, което аз виждам като огромен проблем на пазара обаче, е че се изкарват проекти отпреди 7-8 години, които бяха замразени по време на кризата и не са съобразени с новите тенденции на задание и проектиране.

Остава и проблемът с липсата на качествени имоти на пазара. Същевременно от една година има доста засилено търсене на имоти с цел инвестиция.

Какъв според Вас трябва да е един имот, за да отговаря на определението "качествен"?

Това е качествено построена сграда на добра локация, с изградена инфраструктура, с оптимално разпределение на стаите в жилищата, както и не голям процент общи части. От основно значение за качеството на имота и запазването и увеличаването на стойността му е и професионалното управление. В момента се търсят основно тристайни жилища – с две спални, купувачите държат да има достатъчно пространство. В някои от проектите ново строителство нещата се правят без много мисъл от гледна точка комфорта на обитателите и енергийната ефективност. Ние например проектираме и инвестираме в сгради с висока степен на енергийна ефективност.

Много е важно и съотношението качество спрямо цена. Виждаме, че на пазара се изкарват проекти с претенции за „суперлукс“ и на невероятни цени. Според мен обаче те са свръх амбициозни и нереализируеми. Понятието и разбирането за „лукс“ и „бутиков“ за имот в България е доста странно, и в повечето случаи се разминава с действителността.

Разрешителните за строеж са индикатор по-скоро за евентуална бъдеща активност, но не е задължително тя да се случи. Ако обаче всички тези проекти бъдат осъществени – как това ще се отрази на пазара? Също така – какво ще е отражението, ако се осъществят онези проекти, които според Вас не са качествени и не отговарят на изискванията на купувачите?

Последна актуализация: 16:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още