IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Арнаудова: Пазарът на имоти не може да се пребори сам с нелоялните практики

В големите градове пазарът вече се диктува от продавачите

08:15 | 29.01.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нина Арнаудова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Нина Арнаудова. Снимка: Личен архив

Закон за брокерската дейност едва ли скоро ще видим. Как според Вас пазарът може да тръгне в по-сигурна посока и сам да се пребори с нелоялните практики?

Пазарът не може да се пребори сам. Колкото и добре и етично да работят част от фирмите и брокерите, докато няма законодателно уреждане на брокерската дейност и някакви реални санкции, винаги ще има единици, които ще действат нелоялно и некоректно и ще печелят на гърба на клиентите и колегите си.

Тази дейност трябва да се регламентира. Ние всички знаем кои са некоректните фирми и все пак те си съществуват и дори се роят. Ние оперираме с най-скъпите активи на хората и към нашата дейност няма никакви изисквания, нито за начина ни на работа, нито за подготовката на агентите. Всичко е оставено нае добрата воля на агентите дали да бъдат коректни, дали да са компетентни, дали да действат в интерес на клиента или в свой.

Мога само да посъветвам клиентите – не е все едно кой е вашият агент. Изберете си такъв, който е подготвен и можете да му се доверите, че ще действа във ваш интерес. От избора на агент зависи дали клиентите ще спечелят или ще изгубят пари при сделката.

Как клиентите да разпознаят кой агент е добър, кой е достатъчно подготвен?

Знаците, за които да следят са много. На първо място трябва да виждат, че този агент има личен ангажимент към клиентите си и че ще обърне специално внимание точно на тази сделка. Това става ясно от въпросите, които агентите задават на клиентите си, те разкриват дали действително агентът се интересува от личните нужди на клиента си и от неговата лична ситуация.

Друг много ясен критерий е и подготовката на агента, колко продажби е извършил за една година. Повечето средностатистически агенти продават по 5-6 до 7-8 имота на година. Важно е каква агенция стои зад гърба му, в какъв екип работи, има ли мрежа, има ли национално представяне, какъв маркетинг се прави за имотите, какво конкретно ще се направи за имота на клиента. Повечето хора не са наясно и не задават тези въпроси.

Важно е да се знае и дали агентът е подписал етичен кодекс, доколко той е коректен, доколко е длъжен да спазва етични норми към колегите си от бранша и към клиентите си. Всички тези неща имат значение. Ползата за клиентите е, че им се спестяват време и пари, ако са избрали правилния агент, това им носи сигурност, че сделката ще бъде приключена без проблеми.

Защо според Вас клиентите толкова се противопоставят на сключването на договор с брокерите на имоти, при условие, че документите биха им защитили интересите при евентуален проблем? Каква е Вашата гледна точка?

За мен това е някакъв непонятен страх. От една страна е този страх, а от друга страна -много често е заради опит все пак да заобиколят агента, след като са получили някаква информация. При толкова много усилия да информираме хората за всички опасности, за които трябва да внимават, за всички ползи от това да имат доверен съветник при тази толкова скъпа и важна трансакция, аз не спирам да се удивлявам колко много хора дават огромни суми на честна дума и при непроверени документи, при безумни условия. Това не спира и не защото наивниците не свършват, а заради недооценяване на опасностите. Това ме удивляваше преди повече от 20 години, но все пак си имаше обяснение, че пазарът на имоти беше нов за хората, но след толкова години, след толкова усилия да образоваме хората вече е необсянимо.

По малко по-различен начин стои въпросът, когато става дума за ексклузивен договор. Страхът да се обвържеш с един -единствен агент и той да не оправдае очакванията ти е обясним донякъде, но точно затова не трябва да се подписва договор с първия срещнат агент. Клиентите трябва да се поинтересуват от репутацията и възможностите на агента или агенцията, да потърсят препоръки, мнения и да интервюират няколкото най-добри според тях агенти, от които да изберат един, на когото да се доверят. Ексклузивният договор защитава в много по-голяма степен интересите им и дава възможност на агентите да използват пълния си ресурс за продажбата на имота им възможно най-бързо и на най-добра цена.

Порталът Imoti.net, част от медийнa група Investor, организира първите в България годишни награди за добри практики и постижения в сектора на недвижимите имоти. Каузата, зад която организаторите застават чрез инициативата, е признание за компаниите и експертите, които с работата си утвърждават добрата репутация на бранша.

Генерален спонсор на Годишните награди на Imoti.net е Банка ДСК. Консултанти на проекта са Bulgarian Properties и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС). Партньор на проекта е RE/MAX България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
svilenkolchev
преди 7 години
Хората трябва да бъдат крайно осторожни по отношение на хора със съмнителни компетенции и професионално минало, като госпожата дала интервюто...Доколкото съм запознат е "запалила" доста хора привиждащи моментното състояние на имотния бранш като "възможност, която не е за изпускане"...Всички трябва да бъдем бдителни към подобни хора, които винаги са готови да кажат на черното - бяло, ако това ще им донесе парична изгода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
deset
преди 8 години
За съжаление БГ мафията изпира и умножава огромни суми чрез строеж и продажба на имоти. Контрола в България е нулев а законите не работят. А *** шарани винаги се намират! Ето една статистика от 2012г. Едва ли през "активната" 2015 всичко се е пласирало...........--Столицата е с най-голям брой необитавани апартаменти и къщи в страната. 127 хиляди апартамента стоят празни в София или 20% от жилищния фонд.След нея по брой празни домове се нарежда област Бургас. Основната част от 101 хилядите необитавани жилища там се намират в новоизникналите като гъби комплекси край морето. Край Бургас строителството на ваканционни имоти бе най-бурно и задмина дори Варна. Сега в морската столица статистиката отчита около 50 хиляди празни апартамента. В Пловдив са 64 хиляди.Над 961 хиляди са необитаваните апартаменти и къщи в страната. Това означава, че всяко четвърто жилище в България стои празно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 2
melon
преди 8 години
Реално за покупка на имот отиват около 10%6% за комисиони, ако не се спазари отстъпка. Отделно може и ДДС да се опитат да Ви турят. После, защото брокерите за много отговорни професионалисти и адвокат(юрист). После и нотариална такса и държавна такса.Абе с една дума КЕФ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 1
Miraka
преди 8 години
Само че процентите са 6! По 3 от всяка страна. Аз не разбирам, като съм си намерил сам обявата, брокерите с какво ми съдействат толкова, че искат от мен 3% ? И защо трябва да им имам някакво доверие, при положение че не носят никаква отговорност и отново трябва да разчитам на честната им дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
BAHKATA b
преди 8 години
3% от стойността на имота е повече от нелоялна практика... 1% може да се преглътне, ама 3%?! има интернет... обяви бол... затова и работят само с руснаци... 'алчен г*з глава затрива...'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
ratten
преди 8 години
еми как, пие брокера преди лягане 2-3 пърцуци, завива се добре и цяла нощ ги сънува тия работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
ratten
преди 8 години
еми как, пие брокера преди лягане 2-3 пърцуци, завива се добре и цяла нощ ги сънува тия работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
cokrat1
преди 8 години
...помпи...добре помпи безумно високите цени госпожата....крайно време е държавата да направи имотна борса, където всеки както на БФБ да може да предлага на каквато си иска цена имота си....друг начин да се отървем от *** брокери няма начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
melon
преди 8 години
"...и често на исканата от продавачите цена и дори по-висока"Интересно това как става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още