IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА Агрокредит: Земеделските земи са желано убежище в криза

Съумяхме да „отсеем“ истинските земеделци, които успяха да оцелеят и да се приспособят към новите реалности на пазара, коментира прокуристът Георги Георгиев

08:14 | 07.07.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Георги Георгиев. <em>Снимка: Елана Агрокредит</em></p>

Георги Георгиев. Снимка: Елана Агрокредит

Какви са затрудненията на стопаните в условията на тази криза и как подхождат в адресирането им?

Проблемите за стопаните можем да разгледаме в 2 аспекта:

Първо, проблеми вследствие на самата криза от Covid-19 – тук най-вече говорим за несигурност от бъдещето реализиране на продукцията, доколкото както посочих по-горе не можем да говорим за директно въздействия на ограниченията върху самото производство. Даже можем да говорим и за някои неочаквани позитиви – напр. по-ниска цена на нафтата, държавна подкрепа за реализация на българската продукция в големите вериги, дори и връщане на работна ръка от чужбина в следствие на пандемията там.

Второ, проблеми, породени от други фактори – за мен реалният проблем, ако разглеждаме въздействието на пандемиите в страната се нарича африканска чума по свинете (АЧС). Мисля, че тази определяна вече като икономическа болест нанесе и за в бъдеще ще нанася по-сериозни удари върху естественото развитие на земеделските отношения в страната, отколкото Covid-19. Срамота е да сме сериозен производител и износител на зърнени култури, а да внасяме голяма част от свинското в страната, при което реално имаме трансформация на зърно в месо. Подобна беше ситуацията и в производството на пилешко, но мисля че вече там имаме сериозен напредък, докато в производството на свинско имаме още да изминаваме сериозен път.

Реално в затварянето на цикъла (най-вече в Северна България, където е традиционното зърнопроизводство) от производство на зърнени култури към производство на животинска продукция са най-големите резерви пред селското ни стопанство, а АЧС спря тези естествени процеси.

Продължават и проблемите с комасацията на имотите, което възпрепятства създаването най-вече на трайни насаждения, които са свързани с осигуряването на дългосрочно ползване на земята, респ. изграждането и на напояване, което да гарантира добрите добиви на стопаните. Въпреки това в отделни райони (най-вече в Южна България) се изграждат доста сериозни лозови масиви и овощни градини. Някъде нещата се развиват с такива темпове, че се очаква да имаме проблеми в следващите няколко години с преработвателните мощности, необходими за преработката на получената продукция.

Сериозни резерви имаме и в зеленчукопроизводството, където също напредъка е относително бавен и все още предстои доста работа, за да можем да възстановим това, което съумяхме да съсипем в първите години на т.нар. демокрация.

Въпреки всички тези проблеми, аз оставам оптимист за родното земеделие. Това, което имаме в края на втория ни 7-годишен период като членове на ЕС, е едно по-стабилно земеделие, доста добре въоръжено с техника (най-вече зърнопроизводителите, които реално са с едни от най-новите и модерни машини в Европа). Мисля, че вече съумяхме да „отсеем“ и истинските земеделци, които успяха да оцелеят и да се приспособят към новите реалности в отрасъла и пазарите и които вече по-нищо не отстъпват като опит и възможности на своите европейски колеги.

Свързани компании:

Елана Агрокредит АД(EAC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
Shadow1
преди 3 години
Съжалявам за несполуките ви с арендатори, може би част от причините са във вас, а не в другите хора. Аз имам доста добри отзиви обаче в това отношение. 90% си плащат на време при мен, няма шикалкавене с рентите, в договорите ми пише точна сума и ми вдигат рентите попринцип, доста рядко става дума за сваляне. И заради това винаги казвам, че земеделската земя е най-сигурния и лек вид инвестиция, за сметка на това е и най-дългосрочния разбира се, определено не е от днес за утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 години
Имало интерес на непрофесионални инвеститори. Като не ти плати арендаторът и после ходи го съди в нашия съд. Докато го осъдиш е изсмукал парите на още 2000 като теб и е забегнал в чужбина, фалирал и прочие ... Ако решиш да го смениш - нулева година. Пак съд и пак нищо защото повечето са едри земеделци и познават който трябва, а малцината дребни и сериозни казват пич това че си купил скъпо нас не ни грее, тази година ние имаме Ковид (миналата беше слаба реколтата) и прочие и намаляваме рентите. Ако искаш! В договора има проценти (сключени с предходния собственик за 10 години напред), а не твърда сума не можеш да ни съдиш. И накрая един балон и нищо ако нямаш познат като "непрофесионален" инвеститор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
То тоя пазар е почти умрял, почти никой не продава земеделска земя, тъй като повечето вече са изкупени от земеделците, а тия дето са останали са малки като парчета и докато не изкупят и тия около тях, никой не иска да ги купи, тъй като повечето земеделци искат близки парцели, а не да карат по 5-6км за да обработят 5-10 дкр земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Заглавието намеква, че ще се говори за инвестиционната стойност на земите, а статията няма нищо общо с това. Нито едно чило няма написано в тази посока, нито един процент или графика. Наистина подвеждащо заглавие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още