IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА Агрокредит: Земеделските земи са желано убежище в криза

Съумяхме да „отсеем“ истинските земеделци, които успяха да оцелеят и да се приспособят към новите реалности на пазара, коментира прокуристът Георги Георгиев

08:14 | 07.07.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Георги Георгиев. <em>Снимка: Елана Агрокредит</em></p>

Георги Георгиев. Снимка: Елана Агрокредит

Какъв е интересът към закупуването на земеделска земя с финансов лизинг от началото на годината досега спрямо предходни години и как ситуацията се отразява на сделките?

Видимо е, че преди да бъде обявено извънредното положение, годината започна доста добре и ние съумяхме да отбележим ръст спрямо предходните години. При нас, доколкото сме зависими от сделките с недвижими имоти, благодарение на инерцията от подготвените сделки съумяхме да реализираме добри обороти до края на март месец. Нормално, през второто тримесечие инвестиционната активност спадна, а при недвижимите имоти новото „завъртане“ на цикъла традиционно се забавя с около 1 месец, тъй като от постигане на споразумение на цената до датата на нотариално изповядване на сделката са необходими около 30 дни за подготовка на документи.

По подобен начин – как се развива интересът към кредита за оборотни средства на земеделските производители?

Кредитите за оборотни средства се оказаха един доста успешен продукт, който чудесно допълни основната ни дейност по финансиране покупките на земеделски земи. Може да се каже, че към тях интересът никога не е секвал, но същевременно трябва да е ясно, че ние отпускаме такива кредити при ясно определени условия. Кредит за оборотни средства получава наш лизингополучател, който е започнал да изплаща лизинговите си вноски по договора за финансов лизинг и който е получил право на кредитен лимит, съобразен със стойността на земите, респ. обезпечението, което е предоставено на ЕЛАНА Агрокредит АД.

Може да се каже, че над 90% от отпуснатите кредитни лимити са усвоени, а останалите клиенти, които не са се възползвали от кредитния си лимит или част от него, вероятно ще го направят във връзка с покриването на разходите по предстоящото прибиране на реколтата (на места вече започна прибирането на ечемика, но в по-голямата част от страната проливните дъждове забавиха стартирането на кампанията).

Какъв е интересът към създаването на трайни насаждения?

Интересът към трайните насаждения става все по-голям и е особено характерен за цяла Южна България. Там и условията са изключително подходящи, а и това са традиционно районите със силно развито производство на грозде и овощарство. Същевременно финансирането на подобни насаждения е предизвикателство за всяка една финансова институция, доколкото разходите в първите 3-4 години са най-големи, а липсват приходи, тъй като плододаването е най-слабо. Затова няма универсална формула за финансирането на подобен вид инвестиции и се налага да се подхожда към всеки случай индивидуално.

На този етап ние се опитваме да откликнем на нуждите на този пазар с финансиране с по-дълъг срок (до 15 г.), както и с предоставянето на гратисен период и ежегоден анализ на реализацията на инвестицията, на база на който можем да осигурим допълнително финансиране чрез кредити за оборотни средства, след като отчетем, че вече стойността на съответния парцел е нараснала значително в следствие на засаждане на лозите или овошките, изграждане на напояване и т.н.

Какви са тенденциите на пазара на земеделски земи от началото на пандемията и какви промени се очакват в рамките на тази година, която се очертава да е трудна?

По причините, които изтъкнах по-горе, имаше трудности пред физическото изповядване на сделките, което значително намали обема на търгуваната земя през първата половина на годината. Хубавата новина все пак е, че първата половина традиционно не е показателна за пазара през съответната година. Вече пазарът се доминира от земеделските производители, а те традиционно през първата половина на година са пасивни, тъй като при тях приходите са основно през третото и четвъртото тримесечие на годината, когато се прибира и се реализира реколтата.

Разбира се, в година в която целият обществено-икономически живот и каквато и да е активност на населението зависи от съвсем други фактори, е доста трудно да се правят прогнози за развитието на пазара. Едно обаче е сигурно – за пореден път инвестицията в земеделска земя се оказа една от най-сигурните и най-удачните.

Въпреки относително слабия пазар мисля, че вече спокойно можем да кажем, че ясно се очертава тенденцията за ръст на цената на земята почти в цялата страна. На фона на останалите недвижими имоти земеделските земи отново в ситуация на криза се оказаха желано убежище за парите на инвеститорите и до голяма степен ръста на цените е обусловен от навлизането на непрофесионални инвеститори, търсещи сигурност за спестяванията си.

Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
Shadow1
преди 3 години
Съжалявам за несполуките ви с арендатори, може би част от причините са във вас, а не в другите хора. Аз имам доста добри отзиви обаче в това отношение. 90% си плащат на време при мен, няма шикалкавене с рентите, в договорите ми пише точна сума и ми вдигат рентите попринцип, доста рядко става дума за сваляне. И заради това винаги казвам, че земеделската земя е най-сигурния и лек вид инвестиция, за сметка на това е и най-дългосрочния разбира се, определено не е от днес за утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 години
Имало интерес на непрофесионални инвеститори. Като не ти плати арендаторът и после ходи го съди в нашия съд. Докато го осъдиш е изсмукал парите на още 2000 като теб и е забегнал в чужбина, фалирал и прочие ... Ако решиш да го смениш - нулева година. Пак съд и пак нищо защото повечето са едри земеделци и познават който трябва, а малцината дребни и сериозни казват пич това че си купил скъпо нас не ни грее, тази година ние имаме Ковид (миналата беше слаба реколтата) и прочие и намаляваме рентите. Ако искаш! В договора има проценти (сключени с предходния собственик за 10 години напред), а не твърда сума не можеш да ни съдиш. И накрая един балон и нищо ако нямаш познат като "непрофесионален" инвеститор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
То тоя пазар е почти умрял, почти никой не продава земеделска земя, тъй като повечето вече са изкупени от земеделците, а тия дето са останали са малки като парчета и докато не изкупят и тия около тях, никой не иска да ги купи, тъй като повечето земеделци искат близки парцели, а не да карат по 5-6км за да обработят 5-10 дкр земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Заглавието намеква, че ще се говори за инвестиционната стойност на земите, а статията няма нищо общо с това. Нито едно чило няма написано в тази посока, нито един процент или графика. Наистина подвеждащо заглавие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още