IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Яръмов: Наемателите на офиси търсят по-кратки и гъвкави договори

Набирането на нови кадри ще е по-трудно, когато компанията се конкурира с глобални работодатели, наемащи кадри от България в режим на дистанционна работа

08:14 | 12.08.21 г. 1
<p>
	Бойко Яръмов, съосновател и главен изпълнителен директор на Campus X. <em>Снимка: Campus X</em></p>

Бойко Яръмов, съосновател и главен изпълнителен директор на Campus X. Снимка: Campus X

Друга причина за стабилността на Campus X в условията на пандемия е поставянето на гъвкавостта и персонализацията в центъра на нашите операции.  Офисните решения, които предлагаме, са изключително гъвкави и персонализирани, за да отговорят на променящите се нужди на нашите клиенти.

Например, компаниите в кампуса могат спокойно да разрастват екипите си спрямо своите нужди без наказателни такси и допълнителния стрес, свързан с намирането на подходящо офис пространство (компании като Payhawk, OfficeRnD, bunq и Digital Lights значително разраснаха екипите си за няколко години, а ние  предоставихме всичко необходимо, за да посрещнем еволюиращите им нужди). Екипът ни осигури необходимото персонализирано пространство и  се погрижи за всеки детайл, за да могат компаниите да се фокусират върху скалирането на бизнесите си. Подобен тип гъвкави решения са много по-удобни, ефективни и изгодни от финансова гледна точка, като се има предвид динамиката в технологичните компании.

Освен това гъвкавостта на нашите услуги е отразена и в договорите при нас. По-голямата част от обитателите на Campus X избират максимално гъвкави договори, които се сключват месец за месец, без наказателни или други такси за прекратяване. Имаме компании и специалисти на свободна практика, които избират още по-гъвкави (Flex) пакети, даващи им пълноправен достъп до елементите на Campus X, но с още по-кратки хоризонти – 5, 10 или 15 дни. През изминалата година въведохме и напълно гъвкав Flex Drop-In пакет без никакво обвързване, с който компаниите попълват форма и директно идват да работят на място няколко дни или седмици, като цените започват от 10,50 евро на ден, както и виртуален офис пакет за тези, които нямат нужда от физическо пространство в настоящия момент.

В другия край на спектъра са компаниите, които избират по-дълги договори, като при нас най-голямата продължителност е от 36 месеца. Дългосрочните договори са предпоставка за още по-гъвкави модели на ценообразуване и по-големи отстъпки. Разбира се, при този вид взаимоотношения предизвестия има, но най-дългото при нас е три месеца.

Освен това ние не предоставяме само физическа офис услуга, а цялостно офис преживяване, което да отговори на всяка нужда на клиента. Това включва модерни и модулярни офисни площи, към които може лесно да се добавя или премахва място, неограничен достъп до напълно оборудвани зали за срещи и събития и общи части.

Също така осигуряваме достъп до финансиране (два от водещите инвестиционни фонда в България са при нас),  достъп до водещ талант и до обучения за надграждане на уменията (чрез Телерик Академия и HR партньора ни BICA Services) и сплотена и внимателно подбрана общност от компании и професионалисти със сходни интереси и огромен потенциал за развитие.

Как очаквате да се променят характеристиките на новите офис сгради и на пространствата в тях заради пандемията?

Самоцелната промяна на една офисна сграда, според мен е безпредметна. Преди да предприемат действия, строителите или инвеститорите трябва да вземат предвид контекста на конкретния клиент и/или група от клиенти и да се обмислят, анализират и консултират конкретиката на нуждите.

Има ясна нужда от персонализирани решения. Разбира се, ще има общи черти които ще са сходни. Такива, фокусирани около здравословна работна среда, постигната със съвременни технологии за пречистване на въздух, безконтактни системи за достъп, датчици за движение и осветление, самопочистващи се контактни точки (дръжки на врати, бутони в асансьори и т.н.), третирани с нано частици touch дисплеи и подобни.

Но дори и да се интегрират всички тези решения, основните специфики на клиента ще са тези, които ще доведат до успешното усвояване на нови офисни площи. Някои компании ще се насочат към по-големи площи, за да предоставят по-големи отстояния между хората, но други ще предпочетат по-интегриран екип. Вторите могат да предпочетат да се възползват от общи зали за срещи, зали за обучения, зони за отдих, кухни, барове. Първите може да предпочетат такива да бъдат изградени специално за тях.

Но това което основно ще се промени и го виждаме много засилено през последната една година, е търсенето на много по-кратки, гъвкави договори, даващи възможност на компаниите да адаптират офисните си нужди във всеки един момент (буквално месец за месец), с което да хеджират (или ограничат риска на своите инвестиции) срещу евентуални динамики както около пандемията, така и около все още променливите нагласи на служителите – кой ще е в офиса и кой не. Обезсмисля се дългосрочното ангажиране на големи офисни площи предвид очакванията, че само в 30% - 40% от случаите тези площи ще бъдат заети напълно.

По отношение на гъвкавите работни пространства, за които има очаквания, че ще регистрират ръст на търсенето вследствие на новите модели на работа, имат ли потенциал София и другите големи градове в страната за оформянето на още подобни пространства, близо или далеч сме от точката на насищане?

Бих искал да поставя въпроса в по-широкия контекст на други региони. Азия беше първата, която влезе в пандемията и първата, която започна да се връща към нормалност. Преминавайки и през други пандемии през годините, този регион е индикатор за адаптивността на обществото да намери работещи механизми за продължаване на работните процеси. Един от тях е приемането на гъвкавите модели на работа, неизменна част от които са office-as-a-service / flex office услугите. Над една трета от гъвкавите офис пространства в глобален мащаб се намират в региона, като броят на подобни пространства и услуги продължава да расте в локации като Хонконг, Сингапур, Токио, Шанхай, Ню Делхи и други.  Възможността всеки да избира откъде и как ще работи, стига организацията да е успешно имплементирала политиките си за дистанционна работа, беше катализаторът, но и механизмът по-големи компании физически да разпръснат екипите си, намалявайки както здравословните рискове, така и икономическите рискове, свързани с невъзможността да предоставят своите продукти и услуги на крайните си клиенти.

След Азия последваха  Австралия и Нова Зеландия, както и Европа, макар и с по-плахи стъпки.  Статистики от май 2020 г. показват, че около 2,5 милиона квадратни метра гъвкави офисни пространства са били отдадени за период от пет години на територията на 12 европейски държави. Услугата процъфтява в градове, като Париж, Лондон и Барселона, но проучванията показват, че бързо набира скорост и в Централна и Източна Европа. В България, office-as-a-service /flex office услугите, все още са нещо сравнително ново и като повечето нови неща все още има нотка на скептицизъм и фаза на образоване на пазара.

Под образоване имам предвид, стереотипа, че конвенционалният офисен модел продължава да носи икономически преимущества пред гъвкавите офисни модели. Това е не само неправилно, но и при уеднаквяване на компонентите в това уравнение ясно може да се види огромното преимущество на гъвкавите офисни модели.

За да осигурим удобен, прозрачен и свободен механизъм за съпоставка, ще предоставим на нашия уеб сайт интерактивен онлайн калкулатор, с който всеки ще може свободно да направи калкулациите за собствените си нужди и да види икономическите предимства на единия спрямо другия модел.

След като местният пазар осъзнае всичките икономически предимства, ще бъде наложително да се обособят нови такива пространства във всички по-големи градове и по периферията им именно с цел предоставяне на допълнителна гъвкавост за избор на локация, от която да работят служителите на организациите. Влизането в сърцето на големите градове, където трафикът е затруднен, въздухът е по-лош и нивото на шум е по-голямо, ще стане въпрос на избор или наложителност. Докато периферни зони, разтоварени от горните проблеми, но все пак с удобен достъп до тях, ще започнат да привличат интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...wwww.pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Предната ми ИТ фирма загуби 3-***, в рамките на месец (и аз сред тях), просто ти предлагат софийска заплата, като работиш от Варна или по-големи компании започнаха отново да търсят хора и малките няма как да задържат служителите, ако не отпуснат кесията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още