IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Яръмов: Наемателите на офиси търсят по-кратки и гъвкави договори

Набирането на нови кадри ще е по-трудно, когато компанията се конкурира с глобални работодатели, наемащи кадри от България в режим на дистанционна работа

08:14 | 12.08.21 г. 1
<p>
	Бойко Яръмов, съосновател и главен изпълнителен директор на Campus X. <em>Снимка: Campus X</em></p>

Бойко Яръмов, съосновател и главен изпълнителен директор на Campus X. Снимка: Campus X

Преди кризата много компании, особено в технологичния сектор, инвестираха в това да направят офисите си места, от които служителите не искат да си тръгнат. Тази тенденция ще оцелее ли в света след COVID-19 или вече е остаряла?

Този въпрос е много интересен, защото в себе си съдържа няколко ключови компонента – създаването на физически офисни удобства за привличането, задържането и поощряването на интеракция между персонала, но и създаване на бранд разпознаваемост, където един офис на технологична компания е по-хубав от друг.

Тази надпревара за физически удобства измести на заден план нещо, което много служители търсеха много преди пандемията – гъвкавост за работно място и работно време. Обръщайки поглед назад сега, бих казал че на много компании беше по-удобно да инвестират еднократно във физически удобства вместо в цялостно преработване на моделите на работа, което ефективно интегрира мобилните служители. Разбира се, второто е изключително сложен, бавен и донякъде рисков процес, но тези компании, които бяха готови със своите дистанционни работни политики, буквално за един ден успяха да изнесат всичките си дейности онлайн и без сътресение за бизнеса.

Казано по-директно – да, мисля, че надпреварата за офисни „глезотии“ остава на заден план и много по-важно сега ще е адаптивността на компаниите да предоставят други предимства преди конкурентите си с цел задържане на настоящия талант и възможност да се привлече нов. Набирането на нови кадри ще става много по-трудно, когато компанията се конкурира не със съседна организация с по-хубав офис, а с международни глобални работодатели, които са готови да наемат кадри от България в режим на дистанционна работа.

Планират ли технологичните компании връщане на служителите в офиса в скоро време или се сбъдва прогнозата ви от миналата година, че служителите ще изискват от компаниите по-голяма гъвкавост в работните модели?

Глобално проучване на Microsoft от 2021 г. заключва, че повече от 70% от служителите искат да се възползват от гъвкави модели на работа в дългосрочен план, докато повече от 60% от лидерите в глобален мащаб също осъзнават тази нужда и се насочват към осигуряването на хибридни модели на работа.

Ако допреди пандемията политиките за работа от разстояние или от вкъщи на компаниите са били нещо, което е стояло като второстепенна задача, то сега те са изведени начело. Те са не само екзистенциален икономически фактор, но и ключов фактор за отдел "Човешки ресурси". Конкурентоспособността на даден работодател сега става още по-трудна заради натиска (и тук го казвам в добрият смисъл) от кандидатите за работа, да предоставя максимално гъвкави условия на труд.

Удовлетвореността от механизма на работния процес е ключов за технологичния талант. Някои кадри може да търсят по-стабилен баланс между работни часове и часове лично време, други може да търсят разнообразие на работната среда (море, планина, други градове по света), трети все още имат притеснения за здравословното си състояние или това на своите близки и да предпочетат работата от вкъщи. Каквито и да са причините, работодателите сега са в предизвикателната позиция да отговорят на всички тези изисквания, ако искат да имат на разположение добри и отдадени колеги.

Увеличената конкурентоспособност на всеки служител, сега когато може да работи за много международни компании, готови със своите дистанционни политики за работа, поставя българските работодатели в още по-трудната позиция на наваксващи в ново поле на борба за талант, което е непознато до момента  и има своите специфични особености.

Какви промени настъпиха конкретно за Campus X и неговите обитатели вследствие на ситуацията с коронавируса?

Колкото и пандемията да разтресе целия свят, някои нишови организации успяха да изпъкнат през този период. Мисля, че Campus Х е една от тях и една от основните причини за това е внимателно селектираната общност от водещи компании и професионалисти. 

В настоящия момент около 800 души са част от нашата екосистема. Те идват от повече от 60 водещи организации – публични и утвърдени компании, скейлъпи и бързо развиващи се стартъпи. Нашата общност включва както водещи международни компании като Wipro, Hashicorp, American Eagle и bunq, които основават първите си офиси в България при нас, така и български стартъп и скейлъп компании, които завладяват международни пазари, като Gtmhub, OfficeRnD, Dronamics, Digital Lights и много други. 

Всички наши обитатели са внимателно селектирани да следват общи ценности и бизнес етика, споделяйки своите знания и опит и допринасяйки за развитието на цялата екосистема. Защо това е важно? Защото знаем, че не инфраструктурата, а хората стоят в основата на успеха на бизнесите. Затова правим всичко по силите си да създадем екосистема, която не само предоставя вдъхновяваща офис среда, но и е двигател на безценни колаборации и иновации в рамките на кампуса.

Дори в условията на глобалната здравна пандемия компаниите, които са част от Campus X, продължиха да постигат успехи. Тези постижения на наши членове не са изолиран случай и представляват значителна стъпка напред за цялата екосистема. Малка част от тези успешни примери включват платформата за дигитално здраве Healee, основана от четвъртия съосновател на Телерик Христо Косев, която отбеляза 1000% ръст в консултациите през 2020 г. Компанията стартира инициатива за онлайн консултации на пациенти с леки симптоми на COVID-19. През април 2021 г. FITE беше придобита от американската Thriller след експлозивното разрастване на компанията през изминалата година. Това е седми exit за инвестиционния фонд LAUNCHUB Ventures, който също е базиран при нас.

Payhawk получи 20 милиона долара във финансов рунд серия А, който се оказа рекорден за българските технологични компании до момента. Dronamics обяви изграждането на първата мрежа от летища предназначена за нейните карго дронове “Черният лебед” в Европа и сключи ключови партньорства с водещи компании като DHL. Gtmhub получи 30 милиона долара във финансов рунд от серия B, след като се разрасна трикратно през 2020 г.

Това е доказателство, че технологичните компании, които са част от кампуса, превърнаха минусите в плюсове в тази предизвикателна година. Нашата мисия още от самото създаване на Campus X е да подпомагаме успеха на обитателите си и технологичната екосистемата в България, затова и въведохме значителни намаления до 25% за стартиращи компании, които оперират в тех вертикалата, за да ги подкрепим в този ключов етап от развитието им.

Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...wwww.pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Предната ми ИТ фирма загуби 3-***, в рамките на месец (и аз сред тях), просто ти предлагат софийска заплата, като работиш от Варна или по-големи компании започнаха отново да търсят хора и малките няма как да задържат служителите, ако не отпуснат кесията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още