IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да инвестираме във вино

Предлагането на изискано вино с инвестиционен клас е фиксирано, като при това не всяка година реколтата е подходяща

10:25 | 20.07.11 г. 1
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Виното е уникален актив. За разлика от други луксозни стоки като часовниците Rolex или автомобилите Aston Martin, предлагането на изискано вино е фиксирано, пише Telegraph. Ако търсенето на Rolex или Aston Martin се повиши, могат да бъдат произвеждани повече автомобили, но изисканите вина имат предварително определен производствен обем - щом приключи гроздоберът, не могат да бъдат засаждани още лозя, а географските региони се контролират от закона.

За изискани вина с инвестиционен клас се смятат само първите 50 до 100 търгувани вина, въпреки че според някои експерти в групата влизат единствено вината от изби в района на Бордо. Във всеки случай, производството на вино е контролирано и не може да бъде увеличавано спрямо търсенето.

Предлагането на тези топ вина е непроменено от 200 години. Всъщност в момента обемът им е по-малък поради контрола на качеството. Преди два века Rothschild са произвеждали 27 хил. каси годишно, а в момента производството е 19 хил. каси.

Освен това не всяка година реколтата е подходяща за вино с инвестиционен клас - едва три или четири от всеки 10 години дават добра реколта.

За разлика от други алтернативни инвестиции, предлагането на минали реколти неизменно намалява. Докато е в бутилката, инвестицията постоянно се подобрява, а запасите постоянно намаляват заради консумацията.

Затегнатото предлагане върви ръка за ръка с неизменното търсене. В Европа и Северна Америка винаги е имало засилен апетит към изискани вина, но през последните пет години се появи и азиатски пазар.

За начинаещите инвеститори във вино най-разумно би било да се доверят за избора на експертите. Има компании, които изготвят портфейли в зависимост от сумата, заделена за инвестицията; те оценяват риска и периода на инвестицията. Повечето търговци на вино съхраняват и застраховат виното, като годишните такси за тези услуги варират в зависимост от размера на инвестицията.

Друг вариант за ентусиастите е да инвестират в тръстове, които вместо ценни книжа държат изискани вина. Такива например са Wine Investment Fund или The Fine Wine Fund.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Поредната спекулация - виното като седи в бутилката се разваля за 2-3 години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още