IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моловете не успяват да спасят цените на намиращите се в близост жилища

В някои случаи близостта на голям търговски център дори се възприема като антиреклама заради проблемите с паркирането и задръстванията

17:09 | 02.07.10 г. 1
Моловете не успяват да спасят цените на намиращите се в близост жилища

Наличието на търговски център в близост до предлагано за продажба жилище не го прави безусловно по-атрактивно от сравнимо жилище в квартал без мол. Преди години, в „зората на моловете“ у нас, се предполагаше, че те ще имат роля и върху жилищните цени, сега се оказва, че подобна теза вече не е валидна.

Въпреки че търговският център като цяло повишава привлекателността на района, в който се намира, купувачите са по-скоро водени при избора си на имот от близостта на автобусни, метростанции, учебни и лечебни заведения, коментират брокери пред Investor.bg.

Според агенция Явлена съществуването на търговски център е от значение за търсещия дом в околността, но не е толкова голямо, за да повиши цената на жилищния имот. От компанията посочват, че отпреди откриването на мол Сердика Център и The Mall цените на жилищата в близост до тях не са променили посоката си. Там продължава да се наблюдава лек спад на цените и свито търсене.

В момента средната цена на жилищните имоти около Мол Сердика е 800 до 1000-1100 евро на кв. м, а на тези около The Mall - между 700 и 900 евро на кв. м, показват данни Явлена, разбира се с много условности предвид вида на имота.

Подобна е и ситуацията в морската столица, където наскоро беше открит Гранд Мол Варна в съседство до Мол Варна. Дори и да се смята, че близостта до търговски център е положителен фактор от гледна точка на търсенето на жилища, двата мола не успяват да надделеят над цялостната неатрактивност на района, в който се намират, и да предизвикат корекции в цените на апартаментите около тях, смятат от агенция Палад.

Според агенцията има случаи, в които хората възприемат като антиреклама близостта на мол заради проблемите с паркирането и задръстванията. Наемите на жилищата около търговските центрове са с около 50 лева по-високи в сравнение с по-отдалечени от центъра квартали като „Възраждане”, но това се обяснява по-скоро с по-централната им локация, отколкото с моловете. По данни на компанията наемите в кварталите с търговски центрове са средно 350-400 лева на месец за двустаен апартамент, което не се различава от нивата в други квартали в града, където има университети и търсещи квартири студенти.

Освен това доходите на работещите в моловете не са над средните и това не привлича работна ръка от други градове, която да има нужда от настаняване в близост до местоработата си, посочват от варненската агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
yerdna
преди 13 години
! Какво като апартаментът ми е до мола, бе, аз да не ходя всеки ден в магазина на Levi's и да си взимам нови дънки за 200 лева? Или може би гледката към мола е супер атрактивна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още