IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: Вече има оферти под 300 евро/кв. м за завършен имот по Черноморието

Повечето от продавачите на ваканционни имоти са склонни да се разделят с имотите си на изключително ниска цена, почти всички под себестойността на строителството, сочи доклад

14:19 | 07.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Брокери: Вече има оферти под 300 евро/кв. м за завършен имот по Черноморието

От месец март се забелязва увеличение на интереса на чуждестранните купувачи към имоти по нашето Черноморие, като строители и предприемачи са склонни да предлагат все по-ниски цени за своите имоти.

Основният интерес за имоти по морето е насочен към евтини апартаменти на цени между 25 хил. и 40 хил. евро, сочат данни на компанията за имоти Bulgarian Properties (Бългериан Пропертис).

Средните цени на база реално сключени сделки по морето са между 350 и 700 евро на кв. м. Обемите от сделки с морски ваканционни имоти се запазват същите като през сравнимия период на 2009 г. и през първото тримесечие на 2010 г. Това важи и за цените на имотите по морето – през второто тримесечие няма промяна спрямо цените от началото на годината.

Има интерес и към луксозни и елитни морски имоти, които попадат в ценовия сегмент от 80 хил. до 130 хил. евро. Истински елитните имоти в България (много малко на брой на фона на другите, които са построени) ще се оформят скоро като отделен инвестиционен продукт, смятат от компанията.

Същевременно се запазва тенденцията чуждестранни собственици на апартаменти по морето да ги продават, като те са склонни да обявяват много изгодни цени с цел бърза продажба.

От началото на 2010 г. много строители също намалиха цените на имотите по морето, като вече има офертни цени от 300 евро на кв. м за апартаменти в завършени комплекси. Повечето от продавачите на ваканционни имоти са склонни да се разделят с имотите си на изключително ниска цена, като почти всички те продават под себестойността на строителството или под цената, на която са ги закупили преди години.

Банско

Сделки в Банско вече от около година се сключват на средни цени около 650 евро на кв. м (при средни нива преди кризата от 1300-1500 евро на кв. м). Цените на имотите в Банско след резкия спад вече от година остават стабилни.

Най-ниските цени там започват от около 500 евро на кв. м за завършени необзаведени апартаменти. Средният бюджет за покупка на апартамент вече от около 1 година е между 30 и 45 хил. евро. През последните три месеца интересът към Банско постепенно намалява и се пренасочва към морските курорти, което е характерна годишна цикличност за този тип имоти.

Националности

Българските клиенти продължават да съставляват 20% от клиентите на компанията, както през първото тримесечие на годината. Те купуват предимно апартаменти в София, Бургас, Варна, но също и в Банско, по морето, както и селски къщи на изгодни цени в страната, сочи докладът.

Руските купувачи са втората голяма група купувачи на имоти в България (20%) – те купуват предимно ваканционни имоти на изгодни цени.

Британците са малко по-малобройни от руснаците – 15%, като те купуват предимно селски имоти.

През април и май имаше известно завръщане на гръцки купувачи – около 5% от чуждестранните купувачи за тези месец, но през месец юни гърците отново липсват от пазара.

Макар и по-малък, има интерес и от други националности, като САЩ, Канада, Австралия, Китай, Япония, Испания, Финландия, Белгия, Норвегия, Германия и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
че има падане има, но като потърси човек качествен имот на първа линия с изглед към морето-ше трябва да се бръкне доста.......такива имоти или не се продават или човек трябва да си е навил доста на масрафа.....- говоря за дву- тристаен апартамент в СОЗОПОЛ на първа линия - с парко МЕСТО......!!!!????.....за другото не си СТРУВА........джиткай си ласт минети и ше си по на далавера.....!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
net_spy
преди 13 години
беше, дори на моменти и над 1 000 мина :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
то от една година ги има тези оферти, брокерчетата нещо се опитват да мамят пак. Сега има и оферти колкото дадеш, само де се отърва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 13 години
Да ги ожалиш предприемачите. Тя себестойността не беше ли 750 евро/м3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още