IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свалят цените на луксозни вили по гръцките острови с до 45%

Гърция губи популярност сред потенциалните купувачи, които се насочват към други дестинации

10:36 | 28.07.10 г. 1
Свалят цените на луксозни вили по гръцките острови с до 45%

Заради дълговата криза на Гърция, която засегна търсенето на ваканционни имоти, цените на някои луксозни вили из местните острови са свалени с до 45%, пише Bloomberg.

Така например полупостроена вила на остров Миконос в Егейско море се предлага от брокерите от базираната в Атина агенция Ploumis Sotiropoulos за 2 млн. евро, като цената е била свалена с 500 хил. евро. Същата агенция търси купувач за имот с три спални на остров Корфу за 750 хил. евро след понижение спрямо първоначалната оферта, която е била 1,4 млн. евро. Засега няма кандидат-купувачи.

„Точно сега това е плашещо място за инвестиции“, коментира брокерът Майк Браунхолц от Prestige Property Group, която продава имоти на гръцки острови. „Нещата няма да се подобрят, преди икономическата картина да се изясни.”

Prestige рекламира триетажна вила с осем спални и плувен басейн на остров Миконос за 4,1 млн. евро спрямо първоначална оферта от 5,5 млн. евро.

Гърция разчита на спасение от ЕС и МВФ под формата на 110 млрд. евро, за да избегне фалит и да сложи край на първата си рецесия от 1993 г. Премиерът Георгиос Папандреу повишава данъците, включително тези върху луксозните имоти.

Пакетът от мерки на Папандреу предвижда допълнителен данък върху имоти, оценени на над 5 млн. евро. Собствениците на жилища на стойност над 400 хил. евро също ще плащат по-високи данъци.

Програмата оказва натиск върху собственици и предприемачи да свалят цените, обяснява анализаторът на пазара на имоти Йоанис Калигянакис от Colliers International Hellas.

Гърция има над 1000 острова и 10-та по дължина крайбрежна ивица в света. Страната привлича по около 15 млн. посетители на година, по данни на държавната статистика.

В Испания, Португалия и Италия имотите поевтиняха по-слабо. Цените на луксозните жилища в Испания паднаха с 8 до 10% спрямо пика от 2008, по данни на най-големия сайт за имоти в страната Idealista.com.

В Португалия пазарът се задържа стабилен. Нейните 832 км брегова линия и архипелазите Мадейра и Азорските острови привличат около 13 млн. туристи всяка година, казва Лисероле Литермот, маркетинг мениджър в Лисабон на International Realty Group.

„Няма купувачи, които да търсят големи намаления тук“, казва той.

В Италия също е трудно да се намерят отстъпки от цените, откакто страната излезе от рецесията през третото тримесечие на 2009, обяснява Анжело Савиоли, директор на Sotheby’s International Realty в Рим. „Цените всъщност растат в места като Рим, Венеция, Милано и Флоренция“, твърди той.

Увеличения на данъците

Гърция планира да увеличи т. нар. обективна стойност на имотите, която се определя за данъчни цели, от следващата година. Системата зависи повече от оценка на стойността на имота на базата на конкретния район и удобства, отколкото от реалната пазарна стойност, която обикновено е по-висока.

„Данъчните реформи определено са грижа за инвеститорите в имоти в Гърция“, казва Лиъм Бейли, директор на отдела за жилищни проучвания в лондонската компания Knight Frank. „Тези мерки са конкретно насочени към богати купувачи в по-горния сегмент на пазара.”

Жилищните цени падат също и в континенталната част на страната. Ploumis Sotiropoulos посредничи при продажбата на вила с площ 450 кв. м в Екали, заможно предградие на Атина, за 2 млн. евро. Офертната цена е била свалена с 48%.

„Това е трудна година. На пазара има повече имоти и по-малко купувачи са склонни да инвестират“, казва Джанис Плумис, главен изпълнителен директор на Ploumis Sotiropoulos.

Очакванията са икономиката на страната да се свие с около 4% тази година и с 2,6% през 2011 г., според изчисленията на гръцкото финансово министерство.

Гърция губи популярност сред потенциалните купувачи, които „просто търсят на други места“, обяснява Бейли.

Франция например става все по-предпочитана, тъй като предлага изгодни сделки, а икономическите перспективи пред нея са по-привлекателни от гръцките, посочва Браунхолц.

Prestige продава френски замък с 12 спални близо до Тулуза за 477 хил. евро, както и имот с 9 спални на 15 минути от Гренобъл за 1,9 млн. евро.

Лондон също печели от финансовите трусове в Гърция. През април гръцки купувачи са формирали около 6% от всички сделки за имоти на стойност над 2 млн. паунда в британската столица, по данни на Knight Frank. Това е два пъти повече от средното ниво за последните три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
imoti
преди 13 години
Време беше, има много готини островчета и можем да се възползваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още