IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пусна няколко острова за продан, за да спаси икономиката

Причина за продажбите е и невъзможността на страната да развие сама инфраструктурата на островите

09:53 | 25.06.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Гърция пусна няколко острова за продан, за да спаси икономиката

Гърция подготвя за продажба или за дългосрочно отдаване под наем няколко от своите 6 хил. острова, за да може да си набави средства, с които да посрещне задълженията по своя огромен държавен дълг.

Едно от местата, обявено за продан, е част от о-в Миконос, който е една от най-известните туристически дестинации в Гърция, пише Guardian. Правителството ще продаде своята една трета от острова на инвеститор, който ще налее капитал в разработването на луксозен туристически комплекс.

Това е заявил пред Guardian анонимен източник, който участва в преговорите.

Цената на обявените за продан острови варира от 2 млн. евро до 15 млн. евро. Най-скъп сред тях е о-в Нафсика в Йонийско море, който се продава за 15 млн. евро. Площта му е почти 5 хил. декара. Цените на другите острови са около 2 млн. евро.

Потенциалните инвеститори са предимно от Русия и Китай, които са най-заинтересовани от собственост на о-в Родос. Роман Абрамович, милиардерът собственик на футболния клуб Челси, е сред тези, които проявяват интерес към покупката на остров в Средиземно море, въпреки че говорителят му отрече той да планира подобна инвестиция на този етап.

Само 227 от 6-те хиляди гръцки острова са населени и решението част от тях да се продадат се дължи и на неспособността на държавата да развива основната инфраструктура и да осигури обществени услуги, като полиция, на повечето от островите.

Надеждата е, че продажбата им или дългосрочно отдаване под наем ще привлече инвестиции, които ще създадат нови работни места и ще генерират облагаем доход и данъчни постъпления.

В стремежа си да привлече средства страната ще продаде и няколко компании за комунални услуги.

Засега китайските инвеститори са най-заинтересувани от железопътната система на страната, защото китайски компании вече контролират няколко пристанища в Гърция. По-рано през този месец гръцкото правителство подписа договор за износ на зехтин за Китай.

Преди месец няколко немски политици призоваха Гърция да продаде част от своите острови, исторически паметници и произведения на изкуството, за да погаси своя дълг, вместо да получава заем от еврозоната и Международния валутен фонд.

Цените на имотите в Гърция са паднали с между 10 и 20% за последните два месеца, според директора на агенцията за недвижими имоти Greek Island Properties, на фона на агресивните улични протести в страната, които са отблъснали и част от туристите през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
imoti360
преди 13 години
Гърците винаги са били хитри. Точно това е червейчето - цената . Като го закупи инвеститора ще трябва да вложи огромни средства за да го облагороди този остров. Ще трябва да плаща и данъци , да създаде и заетост на населението , А острова пак ще си е там в гръцка територия . Гърците обаче ще си задават правилата на играта, така че да не боли много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
абитуриент
преди 13 години
***......!!!!!.....острови ше продават .......?????!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Director
преди 13 години
Ми не я продават по толкова в Монтанско - продават я по 60-70 лв декара, а не по 3000 евро декара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Graf
преди 13 години
"Най-скъп сред тях е о-в Нафсика в Йонийско море, който се продава за 15 млн. евро. Площта му е почти 5 хил. декара. Цените на другите острови са около 2 млн. евро."По 3 евра квадрата...?Па те в монтанско не продават земята по толкова бе. Я нашите АДИСЦ да инвестират там. Веднага им ставам клиент. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Libor
преди 13 години
еххх, сега ако имах повечко пари - бум! едно островче :) бас държа, че ще е по-еввтино от кооперацийка на слънчев бряг :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
neduded
преди 13 години
Браво! Една стъпка в правилната посока да направят и гърците. Едва ли ще е достъчно за да ги спаси от държавен фалит, но времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още