IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще поема разходите на блокирани в страната туристи

Разходи ще се покриват в случаи на стачни действия или природни бедствия

11:46 | 22.06.10 г.
Гърция ще поема разходите на блокирани в страната туристи

Гърция обяви, че ще покрива допълнителните разходи на туристите, останали блокирани в страната в резултат на стачни действия на профсюъзите или природни бедствия, съобщи BBC.

Предложението е част от усилията да се подобри имиджът на страната, който пострада от стачки и протести заради строгите мерки на правителството за съкращаване на бюджетните разходи.

Туризмът генерира близо 20% от брутния национален доход на страната, но резервациите са паднали с около 10%, казват от сектора.

Продължават и стачките, въпреки че намаляха сблъсъците с прояви на насилие.

Гръцкият туризъм пострада също и от влиянието на изригването на вулкан в Исландия, облакът пепел от който блокира въздушния трафик над Европа.

„Признаци на възстановяване“

„Гарантираме да плащаме всякакъв допълнителен престой и храна, заплащани от който и да било посетител в Гърция, дори ако е блокиран тук заради вулкан в Исландия“, е заявил на на пресконференция гръцкият министър на културата и туризма Павлос Геруланос.

Той посочва, че туризмът изглежда се възстановява, въпреки че е твърде рано да се правят точни прогнози.

„Цифрите всъщност не са толкова мрачни, каквито бяха при първите отменени почивки“, заявява той. „Някои дестинации пострадаха много заради кризата, но други се справят по-добре отпреди.“

Гръцкото правителство предвижда пакет от строги мерки, за да получи спасителната помощ в размер на 110 млрд. евро от ЕС и МВФ. Стачките срещу мерките обаче няколко пъти блокираха летища, пътища и ж.п. линии.

Геруланос е разкрил също планове за нова интернет кампания за реклама на Гърция като туристическа дестинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още