IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаци купиха 98% от имотите в първи етап на нов комплекс до Созопол

Апартаментите са проектирани да отговарят максимално на изискванията на руските купувачи

13:22 | 28.07.10 г.
Руснаци купиха 98% от имотите в първи етап на нов комплекс до Созопол

Всички имоти от първата фаза на мащабен комплекс до Созопол са продадени още на зелено, като 98% от тях са закупени от руснаци и граждани на бившите руски републики, съобщиха от инвеститора GreenLife. 

Става въпрос за 12 сгради с 363 апартамента, които са първата фаза на наскоро открития Paradise Dune Resort. Към тях има зелени площи, ресторант, магазини, два басейна, футболно игрище, тенис кортове и други съоръжения.

„Когато стартирахме продажбите преди малко повече от две години, кризата тепърва навлизаше на пазара. Планирахме и проектирахме имоти, които отговарят максимално на изискванията на руските купувачи, което много ни помогна в реализацията”, признава Мариана Даскалова, търговски директор на инвестиционната компания.

„Друг много значим фактор се оказа липсата на качествена конкуренция – новостроящи се луксозни апартаменти в близост до морето и уредена инфраструктура са рядкост, въпреки голямото на пръв поглед предлагане.”

Цените, на които са реализирани имотите, варират между 850 и 1950 евро за кв. м според местоположението, гледката и големината на жилището. Тези цени са с едва 12% по-ниски от абсолютния максимум за такъв тип имоти, продавани у нас преди кризата и близки до максималните, възможни в момента, посочват от компанията.

Едва 14% от собствениците са имали инвестиционни намерения, закупувайки имота. Затова само 50 от всички налични апартаменти се отдават под наем, когато не се ползват от собствениците. За разлика от пазара на продажби този на наеми се владее на 90% от българите. Сънародниците ни предпочитат да наемат за период от две седмици до един месец.

Инвестицията в първата фаза на комплекса възлиза на 35 млн. лева.

До два месеца се планира да бъде завършена и втората, изграждаща се в момента част от комплекса. Тази фаза се състои от 8 самостоятелни сгради с общо 130 апартамента и 15 самостоятелни къщи. Около 80% от тях вече са намерили своите купувачи.

„Ако динамиката се задържи и руснаците продължат да инвестират във ваканционни имоти в България, през септември GreenLife ще пусне още една фаза от Paradise Dune Resort”, коментира Даскалова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още