IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имоти покрай Мексиканския залив може да загубят до $56 хил. от цените си

Загубите за пазара на имоти по крайбрежието може да възлязат на общо 648 млн. долара през тази година и 3 млрд. долара за пет години

11:46 | 02.08.10 г.
Имоти покрай Мексиканския залив може да загубят до $56 хил. от цените си

Крайбрежни жилища в щатите, разположени около Мексиканския залив, може да загубят до 56 хил. долара от стойността си заради петролния разлив, който отблъсква потенциалните купувачи, сочи проучване на CoreLogic Inc, цитирано от Bloomberg.

Пред най-големи средни спадове на цените са изправени имотите на първа линия в Гълфпорт, Мисисипи, следвани от тези в Мобайл в Алабама и Пенсакола, Флорида, изчисляват от компанията за данни в сектора на имотите.

Загубите за пазара на имоти по крайбрежието може да възлязат на общо 648 млн. долара през 2010 г. и 3 млрд. долара за период от пет години, прогнозират от CoreLogic.

Бедствието заплашва да заличи премията, която купувачите на имоти в залива са платили за гледката и достъпа до океана. Усилията на BP да овладее разлива може да не са достатъчни да се спре спадът на цените на имотите, казва Марк Флеминг, главен икономист на базираната в Калифорния CoreLogic.

„Не става въпрос само за това дали петролът ще стигне дотук“, коментира Флеминг. “Има данни, че катастрофи от този мащаб пропъждат хората.”

Над 600 хил. имота по крайбрежието от Алабама до атлантическия бряг на Флорида може да бъдат засегнати, смятат от компанията. Дългосрочното влияние върху плажовете пък ще зависи от морските и въздушните течения, почистването и други фактори.

В окръзите, които са най-силно изложени на бедствието – Харисън в Мисисипи, Мобайл в Алабама и Ескамбия във Флорида, разливът може да свали цените на около 71 хил. имота, изчисляват от CoreLogic.

Обезщетения

Собствениците на имоти може да получат известни обезщетения. От BP отчетоха разходи, свързани с петролния разлив в залива, от 32,2 млрд. долара, от които 20 млрд. долара са резерви за покриване на щетите от него. Базираната в Лондон компания ще компенсира загуби на печалба, разходи за почистване и щети на имотите, по информация от сайта й. BP разглежда всяка жалба индивидуално съгласно закона, обясняват от компанията.

Губернаторът на Флорида Чарли Крист подписа на 21 юли заповед, която разрешава на оценителите на имоти в 26 окръга в щата да обновят оценките, така че собствениците „да могат да докажат щети пред BP или други отговорни страни.”

Кристин Карпински, която отдава апартаменти под наем в Панама Сити и Дестин, Флорида, казва, че от BP са й изплатили загубените наеми през май и юни и са оставили възможност за покриване на евентуален спад на цените. Трудно е обаче да се изчислят пониженията на цените, защото няма желаещи да купят имоти, посочва тя.

За да изчислят щетите, от CoreLogic са анализирали данни за 600 хил. жилищни имота в рамките на 1000 метра от брега в 15 окръга в Мисисипи, Алабама и Флорида. Потенциалните загуби са изчислени чрез сравнение на разликите в цените на крайбрежните имоти и разположени във вътрешността жилища. Потенциалните загуби заради петролния разлив са отделени от свързаните с икономически фактори като безработица и принудителни отнемания.

Средната загуба заради разлива се изчислява на 56 469 долара на жилище в района на Гълфпорт и Билокси в Мисисипи, където има над 21 хил. имота в рамките на 1000 метра от брега, казва Флеминг. Очакваните загуби са средно 44 662 долара в Мобайл, където може да бъдат засегнати 10 520 имота. Над 39 хил. жилища в Пенсакола пък може да поевтинеят средно с 39 882 долара заради разлива.

Медианната цена за еднофамилно жилище в Пенсакола е била 151 300 долара през юни, което е спад от 14% спрямо пика от 175 600 долара през юли 2005 г., по данни на асоциацията на брокерите на имоти във Флорида.

Петролният разлив може да свали цените на всички жилищни и бизнес имоти по дългата 966 км крайбрежна ивица от Луизиана до Флорида с 10%, изчислиха през юни от CoStar Group Inc. Това означава загуби в размер на общо около 4,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още