IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на търговските улици у нас паднали заради моловете и свитото потребление

Фактор е и разминаването между желанията на наемодателите и готовността на наемателите да плащат

09:40 | 23.09.10 г.
Наемите на търговските улици у нас паднали заради моловете и свитото потребление

Тенденциите на сериозен спад при наемите на търговските улици се дължат на два основни фактора, коментира Димитър Киферов, мениджър „Търговски площи“ във Фортън, партньор на Cushman&Wakefield за България, Косово, Сърбия и Македония. Доклад на глобалната консултантска компания разкри, че две български улици, заедно с една ирландска, са начело по спад на наемите на магазини в света.

От една страна, обяснява Киферов, с развитието на пазара на търговски площи у нас - от места без никаква алтернатива за период от две години магазините на главните улици се превърнаха в конкуренти на моловете, които бързо станаха изключително модерни. Съвсем естествено търговците следват потребителите и така улиците започнаха да опустяват. 

Като друга причина се сочи спадът на потреблението. Бумът на българската икономика се дължеше на бурния растеж в два спекулативни по своя характер сектора – финансовият и този на недвижимите имоти. Те генерираха най-голям дял от БВП и привличаха основните външни инвестиции. Липсата на алтернативни сегменти, които да поемат негативния ефект на срива в тези две сфери, доведе до сериозен спад на доходите и оттам - на потреблението.

Днес, дори хората, които имат приходи, се страхуват за бъдещето си и спестяват, вместо да потребяват. По-малкото покупки водят до по-слабо търсене на търговски площи и по-ниски ценови нива, обяснява Киферов.

Тези тенденции са валидни дори за София.

Не е за подценяване и разминаването между желанията на наемодателите и готовността на наемателите да плащат – за радост на всички, със спада на цените и модернизирането на търговските улици тази ножица се затваря и сделки започнаха да се сключват, допълва той.

Затова очакванията на компанията в краткосрочен план за положителни – „имаме уникалната възможност да използваме кризата, която се характеризира с по-слаба активност, за преструктуриране на пространствата и превръщането на главните ни улици в модерни и привлекателни дестинации”, казва още Киферов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още