IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING създава фонд за инвестиции в зелени офиси в Европа

Най-големият проблем при тези инвестиции е намирането на подходящ продукт, смятат специалисти

10:15 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
ING създава фонд за инвестиции в зелени офиси в Европа

ING Real Estate Investment Management (ING REIM), една от най-големите компании за управление на инвестиции в имоти в света, планира да създаде фонд за инвестиции в енергийноефективни офис сгради в Европа.

Най-големият проблем при тези инвестиции е намирането на подходящ продукт, коментира Лео Вайденаар, управляващ директор на фонда, цитиран от PropertyEU.

„Има прекалено много малко предприемачи със сгради, които ще бъдат съобразени с европейските екологични закони след пет до десет години“, коментира той.

Той е на мнение, че в бъдеще ще има все по-голям интерес към инвестиции в офис проекти от страна на институционални инвеститори. Последните обаче ще бъдат много внимателни при избора си на подходящите проекти за инвестиции.

Вайденаар обаче смята, че в момента пазар за такива инвестиции в Европа почти не съществува. Интересът към в Испания е нулев, а в Германия и Холандия – минимален.

„Все още обаче не съм оптимист, тъй като дори на най-добрите офис пазари в Германия (Хамбург и Мюнхен) наемите падат. Единствено на офис пазара в Париж има известно подобрение“, коментира той.

От ING REIM все пак очакват инвеститорите да инвестират в нови фондове за в бъдеще, тъй като множество фондове и компании все още управляват капитали „за милиарди“, които чакат подходящи инвестиционни продукти.

Самата ING REIM има 20 фонда, които в момента променят инвестиционната си структура и понижават нивото на ливъридж. Преди кризата те работеха с 60% заемен капитал, като това ниво в момента ще бъде понижено до 30-40%.

По-рано тази година ING обяви, че смята да създаде фонд с капитал от 3 млрд. евро за инвестиции в търговски площи в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още