IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава спадът на цените на жилищата в Испания

Средната цена на имотите в Испания падна до 1832 евро на кв. м в края на септември от 1903 евро година по-рано

15:03 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продължава спадът на цените на жилищата в Испания

Цените на жилищните имоти в Испания се понижиха с между 3,7% и 5% през 12-те месеца до края на септември, като най-тежко бяха засегнати популярните крайбрежни региони.

Данни на жилищното министерство на страната показват понижение от 3,7% за периода, докато спадът на индекса Tinsa е 5% на годишна база.

Средната цена на имотите в страната се понижи до 1832 евро на кв. м от 1903 евро година по-рано.

В някои отделни региони обаче спадът е значително по-голям. В популярни райони като Аликанте и Малага жилищата са поевтинели с около 20%, сочат данните на министерството. Въпреки това цените в Коста дел Сол са все още над двойно по-високи от нивата преди 10 години.

Темповете на спад според индекса Tinsa се ускоряват. Той достигна 5% спрямо 4,6% през август и 4% през юли. Преди това цените се понижаваха с по-бавни темпове, като даваха признаци, че в даден момент до края на годината дори могат да минат на положителна територия на годишна база.

Цените по крайбрежието, където се намират повечето ваканционни имоти, отчетоха най-голям спад, пише PropertyWire. През септември те се понижиха с 8,7% в сравнение със спад от 4,9% през август. Малко по-добре се представят Балеарските и Канарските острови – 4,2% спрямо понижение от 5,3% през август.

Това прави спада на имотите по крайбрежието 25,7% спрямо техния пик през декември 2007 г. Цените на тези имоти са се понижили средно до 1924 евро на кв. м от 2590 евро на кв. м по време на най-високата им точка.

Ценовите спадове се засилиха през всеки от последните три месеца, но тези последни данни представляват забавяне във възстановяването, коментира Марк Стъклин от Spanish Property Insight.

„Много ще зависи какво ще се случи през последните три месеца на годината. Големият въпрос е защо ценовите спадове се засилват отново, още повече предвид, че последните данни за продажбите на имоти показват силно възстановяване на сделките“, добавя той.

По думите му трябва да се има предвид, че това може да бъде просто „временна аномалия“, която да трае няколко месеца, след които цените ще се завърнат към своето подобрение.

„По-вероятно е обаче това да показва, че средните цени на имотите в Испания все още не са се понижили достатъчно и продавачите ще трябва да отпуснат повече на купувачите“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още