IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовият спад при жилищата в САЩ надмина този от Голямата депресия

Цените на имотите в страната са паднали средно с 26% от своя връх през 2006 г.

13:18 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ценовият спад при жилищата в САЩ надмина този от Голямата депресия

Жилищните цени в САЩ се понижиха за 53-ти пореден месец през ноември, с което общият размер на спада надмина този от Голямата депресия за първи път, сочат данни на сайта за имоти Zillow.

Цените на жилищата паднаха с 26% от техния пик през 2006 г., с което те надминаха понижението от 25,9%, регистрирано между 1928 и 1933 г., се казва в доклад на компанията, цитиран от Ройтерс.

Спадът на месечна основа през ноември бе 0,8%.

Това е своеобразен злощастен крайъгълен камък за жилищния пазар в САЩ, който не успя да набере много инерция, въпреки редица държавни програми за понижение на необслужваните кредити и повишение на търсенето с временни данъчни облекчения и по-ниски лихвени проценти, пише изданието.

Всъщност много икономисти очакват още ценови спадове, въпреки че се забелязват и някои непотвърдени признаци за повишено търсене.

По думите на Стан Хъмфрис, старши икономист в Zillow, през следващите шест до девет месеца на пазара има редица значими фактори, които се очаква да доведат до още ценови спадове. Сред тях са прекомерният инвентар от жилища на пазара и високият дял на потребители, чиито ипотеки са по-високи от стойността на имота, както и високият брой принудителни отнемания на имоти. Сред най-съществените фактори е и слабото търсене на жилища поради високата безработица.

Спадовете се ускоряват и ще отнеме известно време, преди евентуалното намаление на безработицата и други признаци на икономическо подобрение да подкрепят пазара, коментират от компанията.

Ценовото понижение през ноември от 0,78% е най-големият месечен спад от февруари 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още