IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS продава кредити, обезпечени с бизнес имоти, за 1,6 млрд. паунда

Банката се очаква да обяви загуба преди данъци от 600 млн. паунда за цялата 2010 г.

10:40 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
RBS продава кредити, обезпечени с бизнес имоти, за 1,6 млрд. паунда

Royal Bank of Scotland (RBS) планира да продаде нежелани кредити, останали от годините на бума, обезпечени с бизнес имоти, пише FT. Продажбата е част от програмата на банката за продажба на нейния остатъчен второстепенен бизнес на стойност 150 млрд. паунда.

RBS е отправила покана към малък брой инвеститори, които да вземат участие в търга за активите. Сред тях са Lone Star, Starwood Capital и Blackstone, всички от които имат опита и ресурсите да управляват мащабни портфейли от кредити, пише изданието, цитирайки неназовани запознати източници.

Инвеститорите очакват банката да изготви своята стратегия за продажбата на активите още от миналото лято.

Продажбата с кодово име „Проект Монако“ е част от по-мащабна програма за продажба на кредити, които може да достигнат на стойност до 44 млрд. паунда до 2014 г.

Компанията има петгодишна програма за продажбата на активи на стойност до 250 млрд. паунда, за които през 2009 г. тя определи, че не са свързани с основната й дейност.

Банката се очаква да обяви своите финансови резултати за 2010 г. в четвъртък, като прогнозите сочат загуба преди данъци от 600 млн. паунда за цялата година.

Общата сума на кредитите, обявени за продан, обаче е по-малка от очакваната. Миналата година бе обявено, че техният обем ще бъде до 3 млрд. паунда, но впоследствие тази сума бе понижена в търсене на най-добрия формат за сделките, след като потенциалните инвеститори изразиха своя първоначален интерес, пише изданието.

Офертите на участниците в търга се очаква да бъдат значително по-ниски в сравнение с номиналната стойност на кредитите. Портфейлът включва основно обслужвани кредити, въпреки че много от тях са на стойност по-висока от настоящата стойност на актива, с който са обезпечени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още